StoryEditor
RegijaNERIJEŠENI SLUČAJ

Misterij: istražitelji dvije godine ne znaju odgovoriti na pitanje kako je umrla Mostarka Lana Bijedić (19). Oprečne stavove imaju i istražitelji, a u sve se uključio i poznati strani forenzičar

Piše S. Pg.
23. studenog 2021. - 16:01

"Tko je ubio Lanu Bijedić?", pitanje je koje već duže vrijeme zaokuplja stanovnike Bosne i Hercegovine. Čini se da iza njega ne stoji neki teški misterij kao iza onog iz "Twin Peaksa": "Tko je ubio Lauru Palmer?" Štoviše, vrlo je moguće da se ubojstvo u ovom još neriješenom slučaju nije ni dogodilo.

Dvije godine nakon što je u plićaku rijeke Studenčice – ispod vijadukta autoputa u Zvirovićima, između Čapljine i Ljubuškog – ribar pronašao beživotno tijelo 19-godišnje djevojke iz Mostara, istraga nije zaključena. Isprva je obdukcijom zaključeno da je ubijena, no postoje ozbiljne indicije da je nesuđena brucošica izvršila samoubojstvo.

Sugerira to i polusatni dokumentarac "Lana", nedavno prikazan na Federalnoj televiziji ( film pogledajte na kraju teksta). No, do danas nema službenog zaključka je li mlada Lana ubijena ili je pak sama odlučila prekinuti svoj život.

image
Lanina osobna iskaznica, pronađena uz njeno beživotno tijelo
SCREENSHOT/YOUTUBE

Uskoro rješenje slučaja?

Kantonalni tužitelj Josip Aničić najavljuje da bi se uskoro moglo znati hoće li se ići s optužnicom za ubojstvo ili će istraga biti obustavljena jer ne postoji osnovana sumnja za to. Mediji su doznali da bi presudan utjecaj u tome mogao imati sadržaj iz mobitela pokojne Lane, koji bi mogao upućivati na samoubojstvo ili nesretni slučaj.

Prije nešto više od dvije godine, 6. listopada 2019., Lana Bijedić rekla je prijateljici da u 17 sati putuje u Sarajevo, gdje je upisala fakultet. Ali, umjesto toga, ona je krenula u Čapljinu, gdje je s autobusne postaje kilometrima pješačila do vijadukta Studenci.

Prema podacima s mobitela, napravila je 18.404 koraka, što je 14,6 kilometara. Postoje snimke nesretne djevojke s nadzornih kamera u Čapljini, pa na samom vijaduktu, s kojeg je Lana snimala fotografije, kao i iskaz svjedoka koji je vozio preko vijadukta dok je Lana bila na njemu.

image
Fotografija koju je Lana snimila na vijaduktu prije smrti
SCREENSHOT/YOUTUBE

Još u studenom 2019. izdan je Nalog o privođenju protiv N.N. osobe ili osoba, zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinili krivično djelo ubojstva, ali ničija krivica do danas nije utvrđena.

Istodobno, iz izvora bliskih istrazi mediji su saznali da su vještačenjem Laninog mobitela otkriveni intrigantni podaci. Prema njima, jasno je da se Lana kretala po vijaduktu – pronađene su fotografije koje je snimila s njega, kao i poruke iz prepiske s prijateljicom kojoj je kazala da ide u Sarajevo.

No, iz spomenutih izvora bliskih istrazi vještačenje je otkrilo i da je Lana, nekoliko dana ranije, na internetu pretraživala i tražila članke o načinima samoubojstava.

Imala je popis visokih zgrada i objekata poput Bosmalovog centra ili Mosta dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. Lana je u svojoj bilježnici, koja je također izuzeta kao dokazni materijal, crtala razne prizore koji mogu upućivati na suicid.

– Smatram da nema problema u ovom slučaju – rekao je tužitelj Aničić – već da, kao i svaki složeniji predmet, zahtjeva vrijeme kako bi se prikupili dokazi i analizirali svi mogući scenariji koji su prethodili smrti Lane Bijedić.

Oprečna mišljenja stručnjaka

Dva vještaka imaju dva suprotna mišljenja o tome je li riječ o ubojstvu ili samoubojstvu.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je radio obdukciju, zaključio je da je nesretna djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku”, nakon čega se ovaj slučaj vodio kao ubojstvo. Kao ozljede navedeni su: prijelom baze lubanje i dva rebra, rascjep spojnice gornje usne, razorenje i rascjepi na jetri, krvni podljevi na glavi, trupu i gornjim ekstremitetima.

Damjanjuk zaključuje da su one "nanesene jako zamahnutim i teškim, tupim, mehaničkim oruđem (npr. udarci šakama i nogama – šutiranje). Također navodi da su ozljede na vratu "nastale uslijed stezanja šakom ili šakama".

No, potpuno suprotno mišljenje ima John Clark, forenzičar sa Sveučilišta u Glasgowu, isti kojeg je Haški sud angažirao za vještačenju pri ekshumaciji masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

Prema Clarku – dileme nema: ozljede na tijelu Lane Bijedić nisu posljedica ljudskih udaraca već udara tijela u podlogu. Riječ je, po njemu, o padu s vijadukta, prvenstveno desnom stranom tijela, i nije posrijedi ubojstvo.

image
Policija ispod vijadukta u Zvirovićevima

U dokumentarcu "Lana" kronologija izlaganja slučaja isprva vas navodi da sami zaključite kako su ozljede pokojne djevojke – i niti jedna slomljena ruka ili noga – ipak preblage u slučaju da je nesretno pala ili sama skočila s više od sto metara visokog vijadukta. No, Clark nudi obrazloženje po kojem je to moguće uzme li se u obzir da je Lana pala u vodu, u kojoj je i pronađena već dan nakon što je prijavljen njen nestanak, nedaleko od mjesta gdje je s majkom dolazlila na kupanje.

"Kad su mi prvi put pokazali fotografije s obdukcije ovog slučaja, kada nisam znao ništa o lokaciji smrti, moje prvo pitanje je bilo je li mogla pasti s nečega. Po mom iskustvu, nije neobično kod takvih slučajeva vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebice ako se pada na relativno meku površinu kao što je vegetacija ili voda. Po mom mišljenju, ova mlada žena je poginula zbog posljedica pada s visine i ne postoji ništa za pretpostavljeno fizičko uplitanje neke druge osobe u njenu smrt", obrazložio je Clark.

Nema tuđih bioloških tragova

Ovom posljednjem u prilog ide i činjenica da na tijelu i odjeći Lane Bijedić nisu pronađeni ničiji biološki tragovi osim njenih. Ni u obdukcijskom nalazu ne spominju se tragovi silovanja niti u pokušaju, na nogama ni rukama nema tragova borbe i ništa ne upućuje na to da je riječ o zločinu iz strasti.

S Clarkovim mišljenjem ne slaže s dr. Damjanjuk, koji i dalje inzistira da ozljede nisu posljedica pada s vijadukta. Kao vrlo otegotnu okolnost za istragu ističe činjenicu da je tijelo nesretne Lane majka kremirala, pa ne postoji mogućnost za eventualnu ekshumaciju i dodatno vještačenje.

Iako su ove informacije imali već mjesec dana nakon pronalaska tijela Lane Bijedić, komesar Milan Galić i tužitelj Aničić, iz nekog sebi poznatog razloga, odbacili su teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo.

image
Lanina majma, Nina Bijedić
SCREENSHOT/YOUTUBE

Tijekom istrage bilo je više nespretnosti; tužitelj i istražni tim loše su surađivali, a o svakom koraku u istrazi javnost je dan ranije doznavala u medijima. Dogodilo se tako da su i pojedini svjedoci pritom neutemeljeno kvalificirani kao potencijalne ubojice.

Zašto se jedan mladi život okončao u plićaku rijeke Studenčice? Ako ćemo vjerovati kantonalnom tužitelju, ne bismo još dugo trebali čekati odgovor na pitanje je li Lana ubijena ili je proživljavala samo sebi poznat košmar koji ju je doveo do skoka s vijadukta. Ili je ipak u pitanju nesreća...

Nije praunuka Džemala Bijedića

Nina Bijedić, Lanina ucviljena majka – koja je u Mostaru bila dekanica Fakulteta informacijskih tehnologija – ubrzo se nakon smrti kćerke preselila u Beograd, odakle potječu.  Lana nije praunuka Džemala Bijedića, znanog jugoslavenskog političara, kako se nakratko spekuliralo u medijima.

Doduše, rodbinski jesu labavo povezani: pokojna Lana je praunuka Nurudina Bijedića. Iz obitelji Bijedić objasnili su da su “Salko i Džemal Bijedić djeca od dva brata. Salko je imao sina Nurudina, a Nurudinova kći je Nina, majka nastradale Lane”.

Na kraju dokumentarnog filma "Lana" majka Nina vapi za nekim konačnim odgovorom, ali ne inzistira ni na jednom od mogućih.

item - id = 1145370
related id = 0 -> 1145070
related id = 1 -> 1145066
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2021 20:54