StoryEditorOCM
Regijaraspjevani milorad

Dodik iz sveg glasa zapjevao stihove četničke pjesme: "Kad se braća Srbi slože" koja veliča ubijanje Hrvata i krvoloke koji su 1942., klali djecu po omiškim selima

7. veljače 2022. - 11:48

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik voli se uhvatiti mikrofona na pučkim slavljima, pa je tako zapjevao i ovaj vikend prilikom posjete mjestu Bronzani Majdan pokraj Banje Luke.

Inače preferira turbofolk hitove, a ovaj put je zapjevao pjesmu "Kad se braća Srbi slože", kojom se veliča zloglasni četnički vojvoda i koljač iz Drugoga svjetskog rata Mane Rokvić. Na službenoj stranici SNSD-a objavljen je isječak pjevanja od 15 sekundi, a u njemu se čuje kako Dodik pjeva stih koji glasi: "molimo se mili Bože, da se braća Srbi slože".

Potpuni tekst pjesme "Kad se braća Srbi slože" glasi:

"Od Grahova Šormaz zove, Parojčiće sokolove,

i Čuliće i Ćoriće, biće boja kod Ljuboja

Rokvić Mane vita stasa, kršnu Liku zatalasa,

od Udbine do Korane, preko Plavna do Vagana

Bogunović Brane bije, sve dušmanske divizije,

otadžbinu Srba kuje, ustašama poručuje:

„Oj Ustaše neka, neka, duboka vas jama čeka,

široka je jedan metar, a duboka kilometar“

Molimo se mili Bože, da se braća Srbi slože,

od Velbužda do Krajine, Dušanove carevine"

Ubijali djecu i vadili oči 

Dodikova stranka SNSD na svom službenom Twitter profilu, kao komentar uz objavljeni video, napisala je "ko pjeva zlo ne misli", a uz Dodika, na snimci su i šef banjalučkog ogranka SNSD-a i direktor UKC-a RS Vlado Đajić. 

S njima, eto ovaj put nije bio Dragan Čović, koji je Dodiku i ekipi prijateljski prošli tjedan poručio neka "čuvaju Republiku Srpsku".

Četnički vojvoda Mane Rokvić dobro je poznat i mještanima Dalmacije, a posebno onima iz poljičkog sela Gata gdje se dogodio pokolj 1. listopada 1942., kada su talijanski fašisti kamionima doveli pripadnike četničkih snaga iz Omiša. Tu su pripadnici četničke Đujićeve frakcije pod vodstvom Mane Rokvića zaklali i ubili 79 žitelja Gata i 16 mještana obližnjih zaseoka.

Najmlađa ubijena osoba bila je beba od devet mjeseci, a najstarija starica od 87 godina. Brojni seljani su zaklani ili strijeljani, a selo je zapaljeno. Živima su vađene oči, a krv im se nalijevalo u posude. Preživjeli su bačeni u njihove zapaljene domove, tako da su živi izgorjeli. Pokolj se ondje nije zaustavio: četnici su nastavili pohod u susjednim selima Čišli, Zvečanjama i Ostrvici.

Krvolok Mane Rokvić je 1941., predvodio je organizirani napad četnika na područje rimokatoličke župe Krnjeuše. Župa koja je imala oko 2.500 stanovnika je spaljena, a ubijeno je 240 ljudi, mahom Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 04:24