StoryEditorOCM
Regijakomentar: skliski istok

Kako su Milanović i Dodik postali politički saveznici: samo još Vučić tako čvrsto drži stranu prvom čovjeku Republike Srpske, koji je i ovih dana govorio o ‘ustaškoj državi‘

Piše Hrvoje Prnjak
10. siječnja 2022. - 22:48

Ima tako nekih dana kad s Pantovčaka ni glasa čuti nije. Kao prvo, nadamo se da je sa zdravljem sve u redu, ali zbilja je čudno, gotovo da izaziva zabrinutost, što se predsjednik RH ovih dana nije oglašavao. Čak niti na Facebooku, provjerili smo.

Ni da Milorada Pupovca poslovično "okrpi", kao svoju, a ujedno i omiljenu metu svih ovdašnjih desničara i suverenista koji drže do svog imidža političkih poštenjačina.

Takav je evo, bio ponedjeljak, ali isto je bilo i dan prije, pa i – kako bi rekla Jadranka Kosor - i dan prije jučerašnjeg dana...

Kako god, od Zorana Milanovića ni riječi nismo mogli čuti u povodu višednevne svečanosti u Banjoj Luci i okolnim gradovima, gdje je jedan od glavnih vanjsko-političkih partnera našeg predsjednika proslavljao tridesetu obljetnicu Republike Srpske.

Lako za to što je taj datum u BiH osporavan, štoviše, proglašen i neustavnim, nego su se tamo čule izjave koje itekako podsjećaju na velikosrpsku nacionalističku histeriju s početka 90-ih, kad su, primjerice, naoružavanje srpskog stanovništva ondašnji Miloševićevi propagandisti pravdali tobožnjim strahom od "ponavljanja NDH", a osamostaljenje RH je za njih bilo isto što i kvislinška Pavelićeva država s rasnim zakonima.

Prvi čovjek RS, inače čest sugovornik našeg predsjednika proteklih mjeseci, jer je Milanović upravo u Dodiku našao najpouzdanijeg saveznika za rješavanje statusa hrvatskog naroda u susjednoj nam BiH, usporedio je tako neprihvatljivost BiH s "ustaškom državom iz prošlog stoljeća".

Najavio je i da će se "Republika Srpska osamostaliti i ući u federaciju sa Srbijom", pri čemu si za osamostaljenje daje rok od – pet godina. Valjda mu toliko treba da sredi sve poslove, isplati kredite, leasing, što li već...

Bio je ondje, na svečanosti u subotu, i spomenuti Pupovac, od kojega se i premijer Andrej Plenković potom na neki način ogradio izjavom da je čelnik SDSS-a ondje bio u svojstvu prvog čovjeka Srpskog nacionalnog vijeća, podsjetivši da je Vlada poslala "snažnu poruku o podršci teritorijalnoj cjelovitosti BiH".

No, Milanović je propustio i taj zicer. Jer, vjerojatno ga je mučila dvojba: kako napasti Pupovca, a "preskočiti" Dodika, čovjeka koji je za našeg predsjednika redovito ima samo birane riječi. "Putin i Milanović jedini razumiju što se zbiva u BiH, svi drugi su neprijatelji", poručio je tako Dodik prije nešto više od mjesec dana. Je li time "kupio" dodatni "imunitet" kod inače nemilosrdnog i nepotkupljivog Milanovića?

image
Ivana Nobilo/Cropix

Cinici će dodati kako se već nekakvo ograđivanje Milanovića od Dodika, ako već ne zbog slavlja Dana RS, kojega je Ustavni sud BiH još 2016. taj okvalificirao neustavnim jer "vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS", onda možda zbog američkih sankcija. Pa barem se naš predsjednik u posljednje vrijeme zalagao za što bolje odnose sa SAD-om kroz aferu Bradley, pa je valjda bilo logično da ne podržava nekoga tko je trenutno "američki neprijatelj broj 1" u regiji! Osim ako se ovih dana nije probudio kao Aleksandar Vučić...

Kao što je poznato, Amerikanci su Dodiku prošlog tjedna proširili sankcije zbog "koruptivnih aktivnosti" i "pokušaja urušavanja daytonskog mirovnog sporazuma, motiviranih vlastitim interesom, koji ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije"...

Istina, američke sankcije – odnose se na ulazak i poslovanje u SAD-u - prijete i svima koji surađuju s Dodikom, ali ne vjerujemo da je baš to razlog Milanovićeve šutnje kad su u pitanju potezi čovjeka koji otvoreno najavljuje izlazak iz državnog okvira BiH.

I koji je ovog ponedjeljka iz Brčkog, gdje je također gostovao ceremonijalni cirkus u povodu Dana RS, poručio kako "većeg lopova i većih otimača na svijetu nema od Amerikanaca". No, Milanovića nismo čuli da komentira novo dizanje tenzija u neposrednom susjedstvu, iako je znao nadahnuto, često i žučno, reagirati i za puno manje važne povode.

image
Valeriy Sharifulin

Zato se prisjetimo kako nam je predsjednik, početkom studenoga, kad mu je Dodik zadnji put bio došao u goste (inače, već neko vrijeme se viđaju barem jednom mjesečno!), komentirao optužbe iz Europe i svijeta po kojima je upravo čelnik Republike Srpske "najveći problem u BiH":

"To je laž... Milorad Dodik je katkad neobuzdan i problematičan, ali on je zadnji problem u BiH, a posebno iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata. Uopće ne znam zašto se spominje Dodika. S Dodikom se dogovorimo za deset minuta, i to ne o podjeli, nego o uređenju Bosne."

Eto, zapravo je čovjek sve već lijepo objasnio! Iako, rekosmo, stvarno se može netko zabrinuti zbog tolike šutnje posljednjih dana. Jednostavno, nisu ljudi navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 09:58