StoryEditor
Regijainače je rijetkost

Kawasakijeva bolest zabilježena i u Srbiji: dvoje djece zaražene koronavirusom dobilo simptome zastrašujućeg sindroma, liječnik potvrdio bojazni

Piše PSD
19. svibnja 2020. - 11:55
John Moore/AFP

Dvoje djece zaražene koronavirusom koja se liječe u beogradskom Institututu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr Vukan Čupić" dobilo je toksični šok, jedan od simptoma rijetke i opasne Kawasakijeve bolesti, javljaju srpski mediji. Kako smo nedavno pisali, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio na pojavu ovog sindroma u mališana oboljelih od covida-19 te je pozvalo roditelje i pedijatre na oprez. Ista je pojava prethodno zablježena u Italiji, Švicarskoj, Portugalu i Španjolskoj. Primijećena je kod 230 mališana, od kojih je dvoje umrlo.

Kawasakijevu bolest ili Kawasakijev sindrom obuhvaća skup simptoma među kojima su visoka temperatura, osip, oticanje limfnih žlijezda na vratu, crvenilo očiju, dijareja, povraćanje i upala stijenki krvnih žila.

- Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika slična je onoj kod Kawsakijevog sindroma, baš kao što je to opisano u svijetu, a to je vaskulitis ili upala krvnih žila. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kawasakija, jer se kod djece on jalja uglavnom do pete godine, a naši pacijenti imaju osam i devet godina.

Također, kod njih se sindrom nije očitovao u punoj mjeri, nisu imali sve kriterije za njega. Uglavnom djeca koja ga dobiju imaju osip, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a često i konjuktivitis. Jedno od dvoje djece dobilo je upalu miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju srčanih arterija - rekao je za "Kurir" dr. Predrag Minić, upravitelj odjela pulmologije.

Kako je istaknuo dr. Minić, djeca su sada dobro. Dobro su reagirala na terapiju. Dr. Minić je naveo da je kod jednog djeteta test na koronavirus bio pozitivan, a kod drugog negativan.

- Ali, oba su pacijenta u krvi imala antitijela, što znači da su bili zaraženi koronavirusom - rekao je za "Kurir" dr Minić.

#KAWASAKI SINDROM#KAWASAKIJEVA BOLEST

Izdvojeno

19. svibanj 2020 11:56