StoryEditorOCM
Svijetzabrinjavajuće

Kawasakijev sindrom zabilježen i u 15-oro djece u New Yorku: liječnici sve uvjereniji da je povezan s koronavirusom, izdali upozorenja roditeljima

6. svibnja 2020. - 11:48

Kawasakijeva bolest, rijetki upalni sindrom koji izaziva naticanje arterija, zabilježena je protekla dva tjedna i kod 15-oro djece s područja New Yorka, javlja New York Times. Uzrasta su od dvije do 15 godina, a neka od njih su ujedno pozitivna na koronavirus, baš kao i njihovi vršnjaci iz Portugala, Italije, Velike Britanije, Švicarske, Belgije i Španjolske koji su od istog sindroma oboljeli prethodnih tjedana.

Kako smo pisali, liječnici su primijetili kako im zadnjih tjedana pristiže povećan broj djece s visokom temperaturom, osipom i otečenim arterijama, a za neke od njih utvrđeno je da boluju od Kawasakijeve bolesti. Kako nije poznat uzročnik bolesti od koje su neka od njih i umrla, liječnici istražuju moguće poveznice između oboljele djece i pandemije koronavirusa.

Prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece zagrebačke Klinike Dr. Fran Mihaljević potvrdio nam je prošlog tjedna kako je i u Hrvatskoj bilo oboljele djece od Kawasaki sindroma no istaknuo je da je riječ o iznimno malom broju oboljelih pa prema njegovom mišljenju na osnovu toga ne bismo smjeli donositi zaključak o povezanosti dviju bolesti.

Međutim, britanski liječnici vjeruju kako poveznica postoji. Objašnjavaju da su okidač za Kawasaki sindrom infekcije, baš poput one koronavirusom te ističu kako je broj djece oboljele od ovog sindroma u posljednjih mjesec dana jednak uobičajenom broju oboljelih mališana u tri godine.

Podaci su zabrinuli i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za pitanja covida-19 upozorila je, javlja ABC News zdravstvenu zajednicu na mogućnost povezanosti Kawasakijevog sindroma i infekcije koronavirusom.

I američki pedijatri su na oprezu. Ugledni dr. Demetre C. Daskalakis, profesor u klinici pri bolničkom centru Mount Sinai i pročelnik njujorškog odjela američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) upozorio je kolege na pojavu Kawasakijevog sindroma kod dijela djece oboljele od covida-19 u državi New York i drugim djelovima Sjedinjenih država, prenosi refinery29. Slično je upozorenje, javlja Forbes, jučer izdao i New York City Health Department

Forbes navodi kako nisu sva djeca s Kwasakijevim sindromom bila pozitivna na koronavirus no ističe kako testovi nisu 100% precizni. Spominje i kako neki liječnici vjeruju da se Kawasakijev sindrom javlja tek u kasnijim danima zaraze virusom SARS-CoV-2, kao reakcija na virusnu infekciju.

Dr. Robert Segal, liječnik s klinike za kardiologiju Manhattan Cardiology objašnjava kako je Kawasakijev sindrominačeiznimno rijedak. Javlja se u 20 od 100 tisuća pedijatrijskih slučajeva, uzrokuje upalu krvnih žila u očima, koži, srcu, bubrezima i limfnim čvorovima i obično počinje upornom povišenom tjelesnom temperaturom od 38,3 do 40 stupnjeva i neobičnim crvenim osipom.

Uzrok se službeno još ne zna, nagađa se da bi mogao biti genetski, ali sindrom bi mogao biti i reakcija na virusnu ili bakterijsku infekciju,objašnjava liječnik.

Osim temperature i osipa, na ovaj sindrom mogu ukazivatii crvene oči, kaoposljedica upale krvnih žila u bjeloočnicama, crvene usne i natečeni, jarko crveni jezik.

U drugoj fazi bolesti može doći do gastrointestinalnih tegoba,bolova u zglobovima iljuštenja kože na rukama i nogama. Lijeka nema,a stanje obično prođe kroz mjesec, dva. Neka djeca podlegnu simptomima, a za neke osobe tek se u starijoj dobi, na osnovu oštećenja na arterijama, utvrdi da su u djetinjstvu bolovaliod ovog sindroma.

Povišena temperatura, povraćanje, proljev i osip zabilježeni su kod 15-oboljele djece iz New Yorka, ističe New YorkTimes navodeći da je gotovo svima trebala terapija za probleme s krvnim tlakom i da je petoro mališana po dolasku u bolnicu stavljeno na respirator. New York Times prenosi bojazan nekih liječnika da su djeca za koju se proteklih tjedana smatralo da su dobila sindrom toksičnog šoka zapravo patila od Kawasakijevog sindroma pa bi broj oboljelih od ove inače vrlo rijetke bolesti od početka pandemije koronavirusa mogao biti veći.

Zbog svega navedenog dr. Oxiris Barbot, povjerenica za zdravstvo grada New Yorka,upozorila je roditelje da pripaze na simptome poput povišene temperature, osipa, povraćanja i bolova u trbuhu te da u slučaju pojave takvih tegoba bez odlaganja nazovu liječnika.

Gore spomenuti dr. Segal zaključuje kako bi se djeca u jeku pandemije koronavirusom trebala pridržavati jednakih mjera opreza kao i odrasli, unatoč tome što se na početku vjerovalo da su manje podložna zarazi virusom SARS-CoV-2.

- Stopa smrtnosti u djece oboljele od covida-19 je niža nego u odraslih, ali ne možemo reći da ih koronavirus štedi. Neka djeca od njega umiru. Uzročnika covida-19 ne zovemo bez razloga novim koronavirusom, on nam je nov i još ne znamo dovoljno o njemu, no sada znamo da ne napada isključivo odrasle - upozorio je dr.Segal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 07:38