StoryEditorOCM
Regijaje li kuma dugme?

Karleuša je nekad branila LGBT zajednicu, a danas brani ‘junaka‘ iz one ‘Vučiću, pe...u‘ - oba puta s istom računicom

29. svibnja 2023. - 20:36

Nije to davno bilo: Jelena Karleuša je 2017. bila kuma na Paradi ponosa u Beogradu. A znamo li na kakve probleme su organizatori i sudionici tamošnjeg Pridea nailazili u to vrijeme, mnogi su protivnici politika "umivenog" radikala Aleksandra Vučića iz tog kumstva brzopleto zaključili da je poznata pjevačica – na "njihovoj strani".

Pomislili su da je Karleuša liberalnih pogleda na svijet; da nema predrasuda niti išta protiv seksualnih manjina, odnosno, da ih podržava u borbi za veća prava i veću vidljivost u društvu; da se i ona protivi zadrtosti i isključivosti...

Nije ni to davno bilo: na društvenim se mrežama može naći snimka njezinog gostovanja u jednoj emisiji na TV Pinku iz 2005. godine. Voditeljica mozaične studijske sjedeljke bila je Lea Kiš, a drugi gost u studiju je bio – Aleksandar Vučić. I onda je Karleuša kao trebala nešto pitati Vučića, takav je bio koncept emisije...

"Jedan od mojih omiljenih, ako ne i najomiljeniji političar, tako da ne mogu biti provokativna u pitanjima. Pa, ja ću postaviti jedno lijepo, blago pitanje: ‘Je li Aca svjestan koliko je šarmantan i koliko njegov tjelesni izgled djeluje na biračko tijelo? Koristi li svoj šarm i fizički izgled kad je politika u pitanju‘“, upitala je Kareluša Vučića, na šta joj je on kroz blagi osmijeh, hineći da mu je neugodno, odgovorio: "Ih, joj. A stvarno me je sramota, moram biti iskren, ne znam što kazati..."

Samo takva idila za lijeno poslijepodne na komercijalnoj televiziji! Naša Jelena i Naš Aca jedno drugom dižu ego, pardon, rejting kod publike željne "laganih tema" i pikanterija iz života "poznatih", pa nisu ludi da se zamaraju ozbiljnijim pitanjima...

Karleuši je u međuvremenu očito dobrodošla promjena imidža, a angažman u zalaganju za prava LGBT zajednice je očito bio samo to – novi sloj imidža. Nešto kao promjena šminke ili garderobe na naslovnici neke revije ili novog CD-a. Kritiziranje vlasti očito više nije lukrativna vještina pa je promijenila (dis)kurs.

Shvatili su to napokon i aktivisti iz srbijanskih LGBT krugova, iako su je proteklih godina neki od njih bili prisvojili poput ikone pokreta. No, nakon najnovijeg izraza zadivljenosti Vučićem poručili su joj putem Twittera:

- Neke kume ipak jesu dugmad.

Goran Miletić, programski ravnatelj organizacije Civil Rights Defenders i ravnatelj Belgrade Pridea, konstatirao je kako između Jelene i LGBT zajednice "sada postoje nepomirljive razlike".

- Naravno da je LGBT zajednica zahvalna svakoj javnoj osobi koja je pružila podršku i sve što je Jelena Karleuša učinila u prošlosti će uvijek postojati i biti prepoznato. S druge strane, Belgrade Pride ima jasne principe i vrijednosti koji su dostupni na sajtu. Tu su i zahtjevi koji su isti već mnogo godina i za čije neispunjavanje su odgovorni oni koji su na vlasti u nekom trenutku, bez obzira iz koje stanke dolaze - rekao je Miletić za Nova.rs.

Podsjetimo, Karleuša je nakon kumstva Prideu zabranjena na prorežimskom Pinku. Ali, nedavno joj se "otvorilo" i nakon pola desetljeća pauze, opet se ukazala na televiziji notornog Željka Mitrovića. I to, gle čuda, s retorikom Vučićevih PR-ovaca!

Pa je tako aktualne prosvjede protiv nasilja i svega što je dovelo do dvaju krvoprolića u samo dva dana ("Srbija protiv nasilja") izjednačila s profitiranjem na boli obitelji ubijenih.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Glasamo za Vučića, pa izađemo na prosvjed protiv njega. Protiv ‘Zadruge‘ smo, a ovo je najgledanija televizija. Bilo kakve političke poruke na ovakvim skupovima su maslo profitera i bagre. Cilj su nam uvijek pogrešni ljudi (...) Pratim veliki broj glumaca koji su davali jasne signale da su protiv Vučića. Meni bi to bilo sasvim OK, svatko ima pravo biti protiv njega, i ja sam bila. Sada nisam za ovo, konkretno sam vrlo za njega. Malo razmišljam pa kažem: pa državna firma Telekom financira sve serije i filmove u ovoj zemlji. A glumci, koje država direktno financira, objavljuju na svojim društvenim mrežama, uzbunjujući narod da ova država nije dobra. Rođaci, tko vam daje pare da vi lijepo živite (...) Tko je tu lud? Nemojte onda glumiti, ne uzimajte pare od države, idite i prosvjedujte protiv Vučića – kazala je, među ostalim, Karleuša u iznenadnom napadu agitacije za aktualnog srbijanskog predsjednika.

Naravno, sve ovo ne znači da mnogima i izvan Srbije omiljena pjevačica, možda već dogodine, neće opet zaigrati na kartu podrške LGBT i drugim manjinama. Ako ni zbog čega, onda zbog inzistiranja na razlici njezinog imidža u odnosu na Svetlanu Ražnatović Cecu, kao realno joj najveću konkurenciji na balkanskoj sceni.

Ceca, kao udovica ratnog zločinca i eksponenta velikosrpske miloševićevske politike, nazivana i "srpskom majkom", sigurno neće zalaziti na taj "teren", pa će Karleuša moći birati kad će opet koketirati s onima koji baš nešto i ne vole "vječnog predsjednika" i u Srbiji dominantne nacionalističke politike.

Utoliko bi Karleušin obrat trebao biti otrežnjujući za sve koji se, u najboljoj nakani, olako oduševljavaju naznakama demokratizacije Srbije. Jer, ona je u trajnom stanju - naznaka. A svi pokušaji da se demokracija i "primi" završe otprilike kao presađivanje engleske trave u blatnu kaljužu. Naravno, ne bez pomoći vladajućeg režima.

Činjenica jest da se Vučić ne boji niti nekih izvanrednih, prijevremenih izbora, i da zato stalno gura oporbu u radikalizam, gotovo prizivajući, a vrlo vjerojatno i provocirajući nerede na prosvjedima, kako bi (opet) mogao hladno kazati: "Eto, sad vidite tko je za kaos i nerede, a tko za demokraciju! Ja ih stalno pozivam na dijalog i držim svoja vrata otvorenima, a oni ovako...".

Naime, u travnju 2017. Vučić je dobio 55,08 posto glasova na predsjedničkim izborima (do tada je bio premijer), dok je lani u proljeće proglasio pobjedu i prigrlio drugi predsjednički mandat nakon što je izbrojano da ima 59 posto glasova. Na istodobno održanim parlamentarnim izborima, koalicija "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 42,97 posto glasova. 

Osim na neupitnu podršku birača, Vučić svakako računa i s tradicijom oporbenih prosvjeda u Srbiji. Odnosno, s činjenicom da se vremenom naprosto - ispušu. 

image
Marko Marković/HANZA MEDIA

Uostalom, nije to tako davno bilo: sjetite se finiša posljednjih velikih višednevnih prosvjeda u Beogradu "Jedan od pet milijuna", iz 2019. godine. I tada su se mnogi na društvenim mrežama ljubomorno izjašnjavali o "Srbima koji imaju muda izići na ulice i prosvjedovati!"...

Sjećate li se kako je sve završilo? Što kaže semafor na kraju "utakmice"?

Vučić je već iskusan u neutraliziranju demokratskih potencijala – što ne naprave odani mu tabloidi i televizije koje, moglo bi se kazati, sam uređuje, tu su kontramitinzi. Ubačeni obavještajci, huligani i batinaši koji se pobrinu da sve ode u smjeru incidenata i nereda koji odbijaju normalne građane; kao i sukoba s policijom (pri čemu organima reda obično skandiraju: "Ustaše", "Ustaše"), što na kraju dovodi do rasplinjavanja izvornih zahtjeva prosvjednika i novog anatemiziranja oporbe i građanskih inicijativa. Još ako se u cijelu priču ubaci i tema Kosova – a gle čuda, upravo se ovih dana tamo opet itekako zaoštrilo! - Vučić može mirno spavati.

Jer, neće valjda deseci tisuća Srba rušiti vlast u trenutku kad treba opet braniti srpstvo i Srbe na Kosovu...

Naravno, taj scenarij neće vječno prolaziti. Svjestan je toga i Vučić. Uostalom, odaje ga nervoza, koja je u seriji posljednjih istupa sve vidljivija.

Ali, još neko vrijeme može biti koliko toliko miran. Naravno, zahvaljujući i kritičarima vladajućih politika kao što je Jelena Karleuša. Njemu skandiraju "Vučiću, ped...!", a ona se solidarizira s njim. Eto nove definicije dosljednosti! I nije to samo Karleušin način, da se razumijemo.

Karleuša za Slobodnu: ‘Generalno, mi smo primitivci i seljaci!‘

U rujnu 2014., uoči gostovanja u jednom splitskom klubu, Karleuša je za ‘Slobodnu‘ ovako opisala tadašnju društvenu atmosferu u Srbiji:
- Mi više nismo patrijarhalno društvo, mi smo malograđansko društvo koje naziva stvari u danom trenutku onako kako kome odgovara ne bi li se na to nadovezala neka aktualna nacionalistička, šovinistička ili seksistička tema...
Kolegi Siniši Joviću je prokomentirala i prve gay brakove u Hrvatskoj:
- Najprije čestitam na tim promjenama u Hrvatskoj. Iskreno, baš sam iznenađena kako je to sve fino prošlo kod vas, jer smo mi na Balkanu, generalno, primitivci i seljaci. Smatram da je pravo na seksualnu slobodu neotuđivo pravo svakog ljudskog bića.
Kao društvo ne smijemo gušiti ljudske slobode. Samo netko tko nije dobar čovjek ne može shvatiti ljudsku potrebu da bude slobodan jer ako je netko rođen kao gej, i on mora biti slobodan...
Bit će zanimljivo čuti nove istupe "probuđene" Karleuše na temu slobodarstva i borbe protiv predrasuda u Srbiji.
 

image

Nije Karleuša jedina koja podupire Vučića - evo, za njega su bezrezervno i ovi sudionici skupa "Srbija nade", koji su se okupili u Beogradu prošlog petka. Sudionici kontramitinga su za organizirani dolazak iz raznih dijelova Srbije dobili honorar i sendviče

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 13:33