StoryEditorOCM
RegijaIZBJEGNUT SKANDAL?

Neke od klapa otkazale svoj nastup na ‘Večeri Olivera‘ u Herceg Novom - organizator je lik koji veliča ‘Veliku Srbiju‘

Piše Petar Čikeš
4. rujna 2024. - 17:43

Međunarodni festival klapa koji se treba održati 7. i 8. rujna u Herceg Novom u Crnoj Gori trebao je okupiti čak deset klapa iz Hrvatske te nekoliko klapa iz Bosne i Hercegovine. Prvog dana festivala planira se održati tematska večer "Klape pjevaju Olivera". Naravno, riječ je o našem Oliveru Dragojeviću, koji sasvim sigurno ne bi bio sretan kada bi znao da se njegovo ime povezuje s festivalom kojeg organizira jedan velikosrpski nacionalist. A, očito ne bi ni pojedine klape.

Naime, nakon što je otkiveno da je organizator festivala Dušan Tadić ujedno predsjednik Pravoslavnog moto kluba Ostrog koji promovira velikosrpski nacionalizam tri klape su otkazale svoj nastup. Radi se o klapi Trebižat iz Čapljine, klapi Zvizdan iz Posušja i klapi Orca iz Splita. 

Više pročitajte na ovom linku:

Velikosrbin organizira večer Olivera Dragojevića u Herceg Novom. Šef je pravoslavnog kluba koji okuplja ekstremne Srbe

Pošto se, u slučaju prvije dvije klape, radi o području zapadne Hercegovine čiji su stanovnici listom Hrvati, postupak njihovih klapa je razumljiv i racionalan. Klapa Orca iz Splita prva je klapa iz Hrvatske koja se pridružila postupku svojih kolega iz Hercegovine. U svojoj Facebook objavi istaknuli su da klapa nije politički subjekt ni sudac događanjima iza pozornice.

- Vjerovali smo da će ova večer biti ispunjena pozitivnom energijom i dobrim vibracijama, kao što su nam prenijeli oni koji su već sudjelovali. Nažalost, medijski napisi unijeli su nemir i nepotrebne podjele, što je narušilo atmosferu ovog događaja. Kao klapa, naša je misija širiti veselje, a ne sudjelovati u političkim i društvenim sukobima. Zbog toga smo donijeli tešku odluku da ne nastupimo na ovoj manifestaciji, jer nam je važno očuvati mir i harmoniju unutar klape, kao i među našim slušateljima - naveli su u objavi na službenoj Facebook stanici. 

image

Dušan Tadić (lijevo), organizator međunarodnog festivala klapa u Herceg Novom

/Facebook/Screenshot

Na međunarodnom festivalu klapa u Herceg Novom kao gosti iz Hrvatske najavljene su: klape Geta iz Orebića, Sv. Cecilija iz Korčule, Pilena iz Korčula, Fumari s Lastova, Rusila iz Splita, Fjoret iz Makarske, Kolapjani iz Siska, Mucurum iz Makarske te klapa Partenca iz Splita. Hoće li i ostale klape iz Hrvatske slijediti primjer hercegovačkih klapa i splitske klape Orca ostaje tek za vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 11:13