StoryEditor
Regijadelta soj

Hoće li kombinirati Pfizer i AstraZenecu? Slovenija još uvijek puna nedoumica, cijepljenje se i dalje provodi istom vrstom u dvije doze

Piše HINA
29. lipnja 2021. - 21:35

U Sloveniji je do sada samo trećina odrasle populacije cijepljena objema dozama protiv covida-19, malo u odnosu na ciljeve vlade i širenje delta varijante za koju po procjenama treba do jeseni osigurati 80-postotnu procijepljenost, pa se razmišlja o kombiniranom cijepljenju Pfizerovim i Astrazenecinim cjepivom.

Zaraznija varijanta delta novog koronavirusa je u našoj blizini i važno se cijepiti, kazale su u vezi s tim problemom novinarima u utorak vodeće infektologinje Bojana Beović i Tatjana Lejko Zupanc, dodavši da se ne radi o zastrašivanju javnosti. Taj je soj već prisutan u Sloveniji, pa pred tim "ne treba zatvarati oči", rekle su.

Komentirajući nova istraživanja po kojima je moguće poboljšati imunološki odgovor kod cijepljenih ako se kombinira mNRA cjepivo poput Pfizera, s vektorskim cjepivom, poput onog AstraZenece, Beović je kazala da je o tome još premalo podataka, te da do promjena uputu nije došlo niti kod Europske agencije za lijekove (EMA), pa se i u Sloveniji nastavlja cijepiti kao do sada, istim vrstama cjepiva u dvije doze, osim u izuzetnim slučajevima.

Pri tome je Beović dodala da se kombiniranim cijepljenjem, osobito kombiniranjem  mRNA  cjepiva s AstraZenecom obično  povećava i vjerojatnost  pojave neželjenih učinaka nakon cijepljenja.

No, Borut Štrukelj, profesor farmacije i član vladinog stručnog tima za koronu kazao je za Slovenski radio da znanstvena istraživanja pokazuju da je kombiniranje vektorskih i mRNA cjepiva ne samo moguće nego da stvara bolje učinke kod stvaranja protutijela.

Po njegovim bi riječima i u Sloveniji uskoro mogla biti odobrena i takva kombinirana cijepljenja AstraZenecom i Pfizerom.

"To je ovisno od zaključaka stručnog tima vlade za Covid-19, a s obzirom na je procijepljenih kod nas premalo, bili bismo skloni savjetovati i takve kombinacije cjepiva, kazao je Štrukelj.

S druge strane, po njegovim bi riječima problem mogao biti ako bi se nakon takvih cijepljenja pojavile neželjene posljedice, osobito ako bi do njih došlo kroz dvije do tri godine jer u tom slučaju ne bi mogli sa sigurnošću reći da li ih je uzrokovalo mNRA ili vektorsko cjepivo.
 

item - id = 1109268
related id = 0 -> 1136626
related id = 1 -> 1136075
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 10:31