StoryEditorOCM
Regijauživaju sva prava svog nerada

El Dorado u susjedstvu: narod ih je izabrao, a oni se ne sastaju, ne donose zakone, ali uredno svaki mjesec uzimaju gotovo 30 tisuća kuna

6. studenog 2019. - 13:33

Od prosinca prošle godine Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine nije održao ni jednu redovitu sjednicu, dok se Dom naroda istog predstavničkog tijela na razini države sastao tek jednom, i to da bio izabrao tajnicu PS BiH.

Tijekom tog vremena, međutim, 45 zastupnika jednog i 15 njihovih kolega iz drugog doma, izabranih na općim izborima prije 13 mjeseci, uredno su primali plaće i ubirali sve druge pogodnosti.

A one ne samo za bosanskohercegovačke prilike, već i šire nisu male. Jedna od zastupničkih plaća može dosegnuti i 7677 konvertibilnih maraka, 22 minimalne mirovine u razvijenijem entitetu ili gotovo 30 tisuća kuna. To su iznosi o kojima i hrvatski parlamentarci, mahom poznati po ne baš velikim radnim navikama, mogu samo sanjati.

Može unedogled

Iako im je primarno u opisu posla predlaganje i donošenje zakonskih rješenja, skupštinari u ovih gotovo godinu dana nisu donijeli ni jedan zakonski akt. Nisu čak usvojili ni zakon kojim bi definirali troškove institucija i preuzete međunarodne obveze, pa čak ni državni proračun za tekuću 2019. godinu, ali zato su uspješno iznašli modalitet za isplatu svojih izdašnih primanja, ali i učestalih putovanja po svijetu. Ako se njih pita, tako može unedogled.

Nema naznaka da bi se situacija uskoro mogla promijeniti, ali zato su već počele pripreme u Ministarstvu financija BiH na izradi proračuna za 2020., iako nije donesen ni za ovu godinu. Može se lako dogoditi da ni on ne bude izglasan. Takva situacija najmanje brine zastupnike, jer za njih će uvijek biti.

As u rukavu

Mediji u BiH zbog ove situacije fokus su stavili na visokog predstavnika Valentina Inzka, koji bi ovih dana trebao podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti o stanju u državi koja je godinama međunarodni protektorat. I dok se očekuje kako će govoriti o Dodikovim opstrukcijama, Izetbegovićevim ”građanskim” deklaracijama i Čovićevim izbornim željama, oni ga podsjećaju na ovlasti koje ne koristi.

U vrlo sličnoj situaciji, naime, prije 12 godina našao se tadašnji zamjenik visokog predstavnika i supervizor za distrikt Brčko Raffi Gregorian. Kada lokalna Skupština mjesecima nije uspijevala usvojiti proračun, zbog političkih nadmudrivanja najjačih stranaka, on je naložio neisplatu plaća i svih drugih naknada i članovima poglavarstva, i vijećnicima. Pogađate, nakon što su narodni zastupnici udareni po džepu, proračun je ekspresno izglasan, a isto se ponovilo i dvije godine poslije.
Znači, Inzko, ako želi, ima asa u rukavu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 00:35