StoryEditor
RegijaKONAČNO OSUĐEN

Edim Fejzić iz Goražda godinama je bio Musliman, odnosno Bošnjak. Tako je i zaspao jedne noći, da bi se iduće jutro probudio kao – Hrvat!

24. veljače 2021. - 17:29

Edim Fejzić iz Goražda godinama je bio Musliman, odnosno Bošnjak. Tako je i zaspao jedne noći, da bi se iduće jutro probudio kao – Hrvat.

Ne zna se točno što je sanjao kobne večeri, ali je sigurno da je skinuvši zgužvanu pidžamu zaželio se kakvog dobrog odijela, kravate, položaja i novca što ga on nosi.

I onda je odigrao igru koju su već prije neki njegovi bivši sunarodnjaci od zapada do istoka Bosne prethodno dobro taktički pripremili. Problema s obrazom i što će čaršija reći nije imao, već mu na umu samo bilo kako se dočepati par stotina glasova i mjesta koje je zakonima osigurano za 24 Hrvata, koliko ih službeno živi u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Edim ništa nije žalio, pa tako ni marke iz vlastitog takujina. Upustio se u kupovinu glasova, a čak se toliko opustio da je mušterije naručivao u prostorije stranke Goraždanska priča, kojoj je sam predsjednik.

Belaj će ispasti kada ga je jedan od poslovnih partnera snimo dok dogovaraju da za 100 KM osigura svoj, glas svoje žene, kao i još dvoje ukućana. Snimke se dočepala policija i pokrenula kazneni postupak.

Pravosuđu u susjednoj državi trebale su preko dvije godine da okonča postupak i danas 'Hrvatu' Edinu Fejziću izrekne osuđujuću prvostupansku presudu za kazneno djelo koje službeno glasi - Povreda slobode odlučivanja birača iz Kaznenog zakona FBiH. Dobio je godinu dana zatvora uvjetno (ako u roku od vije godine ne počini novo nedjelo), a uz to će morati platiti još tisuću KM.

S novcem, kao ni obrazom, problema neće imati, jer je sjedeći godinama u dva parlamenta zaradio više nego preplaćeni zastupnici u hrvatskom Saboru.

Kroz sve ove godine Edim Fejzić postao je sinonim zloupotrebe prava što ih na papiru imaju Hrvati u Federaciji BiH. Završio je i u jednoj presudi Ustavnog suda kao primjer kako se to (ne)smije raditi.

S druge strane, interesantan je odnos koji su prema njemu imale druge bošnjačke stranke. Nije im smetao dok su imali svoj siguran glas među Hrvatima, ali jest kada bi se poremetili njihovi međusobni odnosi u kantonalnom predstavničkom tijelu.

Pred Božić prošle godine došlo je tako i do fizičkog obračuna, jer mu je jedan SDA-ovac čestitao Božić i usput zamjerio što je sjednicu zakazao na taj veliki katolički blagdan.

- Imao sam potrebu čestitku uputiti i građanima katoličke vjeroispovijesti kao i jedinom kolegi u Skupštini županije – ciljao je taj zastupnik SDA upravo na Fejzića.

A on mu je, da ga svi čuju, uzvratio da je - musliman.

- I to sam dokazao, jer da mene nije bilo Goražde bi palo 1994. godine – još je imao za reći ova 'Hrvat' s istočnog predziđa kršanstva na rijeci Drini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 21:02