StoryEditorOCM
RegijaNEUSTAVNA PROSLAVA

Dodik je svoje proslavio, show je trajao dva dana, a sad su sve oči uprte u pravosudna tijela BiH: ‘Moraju reagirati!‘

Piše Zoran Šagolj
10. siječnja 2024. - 09:41

Buka američkih lovaca F-16 s neba i otvorene prijetnje iz američkog Veleposlanstva u Sarajevu nisu spriječile Milorada Dodika da i ove godine na ulice Banja Luke izvede 900 pripadnika MUP-a i specijalne policije kako bi obilježio neustavni Dan republike, 9. siječnja.

Dva dana trajao je pravi show u sjedištu manjeg entiteta BiH s vrhuncem u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima i Hodom časti, kojim, kako je rečeno, “cijela RS odaje posebnu počast svim onima koji su za njenu slobodu platili najvišu cijenu i poklanja se svim nestalim i poginulim borcima Vojske Republike Srpske, civilima, te članovima njihovih obitelji”.

“Problem ne leži u proslavi blagdana, nego u odluci da to bude 9. siječnja. Povezivanje tog obilježavanja s pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je s nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, poručili su američki diplomati, uz citiranje odredbi Daytonskog sporazuma, ali i domaćeg zakonodavstva po kojima je sve što rade Dodik i ekipa jednom riječju – nelegalno.

image
Elvis Barukcic/Afp
image
Ranko Suvar/Cropix

I Porfirije uz Dodika

“Prema Kaznenom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. SAD očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan s proslavom Dana Republike Srpske devetog siječnja”, stoji u priopćenju Veleposlanstva SAD-a, uz opasku da su oni “i prije reagirali na antidejtonska djelovanja i neće oklijevati da to urade i ubuduće”. Na sva zvona preko društvenih mreža oglasili su prelete svojih borbenih zrakoplova i rute njihova kretanja, gdje je očito da je Banja Luka bila u fokusu. Sve je upakirano u zajedničku vježbu s Oružanim snagama BiH. Paradoksalno, jer dok su njegovi vojnici učili od Amerikanaca, šef Zajedničkog stožera OSBiH Gojko Knežević bio je na svečanoj akademiji, koju je upriličio predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegova svita.

– Formirali smo RS zabrinuti za sudbinu srpskog naroda, kojem je prijetilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili – prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice – pravdao je s govornice Dodik projekt Radovana Karadžića i Ratka Mladića iz krvavih devedesetih godina prošlog stoljeća, uz poruku kako Srbi u BiH “ne žele sukob ni sa kim, da budu prijetnja, nekoga napadnu”.

image

Milorad Dodik - opet iste fraze, prijetnje, i njegove istine...

 

Elvis Barukcic/Afp
image
Elvis Barukcic/Afp
image
Elvis Barukcic/Afp

Još se jednom pokazalo da uz Dodika čvrsto stoji režim u Beogradu, kao i Srpska pravoslavna crkva. Zato ne iznenađuju riječi patrijarha Porfirija, izgovorene istom prilikom, ali koje umnogome odudaraju od onoga što je zborio dok je stolovao u Zagrebu i bio dragi gost ovdašnjih medija, ali i vladajućih krugova:

“Republika Srpska je izraz stoljetne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima. Zato je važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima”.

Situacija u BiH dobila je udarno mjesto u nekim zapadnim medijima poput britanskog The Guardiana. Oni pišu o akciji američkih zrakoplova u prvom hrvatskom istočnom susjedstvu i kontekstu u kojemu se sve događa.

“Dva lovca F-16, ‘borbeni sokolovi’, Američkog zrakoplovstva izveli su bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD-a (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog uoči proslave neustavnog dana RS. Ovu misiju podržala je i letjelica KC-135 Stratotanker koja je osiguravala dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorija entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Mlaznjaci su letjeli iznad Tuzle i Brčkog na sjeveroistoku, ali su se mogli čuti u Banjoj Luci, glavnom gradu bosanskih Srba na zapadu, koji će biti u fokusu planiranih komemoracija za utorak povodom obilježavanja 32. godišnjice proglašenja Republike Srpske. Proslave, koje uključuju paradu paravojnih snaga, gesta su prkosa bosanskoj državnosti. Ustavni sud zemlje ih je zabranio kao diskriminatorne prema nesrbima. Proglašenje Republike Srpske u siječnju 1992. godine pokrenulo je rat i kampanju etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata, u kojoj je stradalo 100.000 ljudi”, navodi se u tekstu Guardiana.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Kriza u pravosuđu

Ono što se sa sigurnošću može očekivati jest da nakon 9. siječnja i njegove neustavne proslave u polovicu države BiH stiže još jedna kriza. U fokusu će se naći Ustavni sud i njegov krnji sastav, jer nedostaju oba srpska i jedan hrvatski sudac. U istoj mjeri kao Dodik krivicu snosi najača bošnjačka stranka SDA, koja uporno blokira izbor Hrvata Marina Vukoje. Zamjeraju mu bliskost s HDZ-om i Draganom Čovićem, ali zaboravljaju da su u istu sudsku instancu već instalirali svojih dvoje ljudi, Suadu Palavrić i Mirsada Ćemana (potonji čak operativno vodio stranku u ratu).

– Na mjestu visokog predstavnika omogućio bih imenovanje tog kandidata (Vukoja), uz odluku da se, prema novim pravilima, od 1. siječnja iduće godine obavi reizbor svih sudaca Ustavnog suda BiH. Onaj tko vodi zemlju mora voditi računa o svemu, ali ovdje su se jednostavno zapetljali da se ne znaju izvući iz toga. Rad Ustavnog suda je neizmjerno važan, jer je riječ o zaštiti seta ljudskih prava. Uostalom, građanin BiH ne može podnijeti ni žalbu sudu u Strasbourgu, jer svaka apelacija se odbacuje ako se prethodno nisu obratili svim domaćim sudovima, što nije moguće ako Ustavni sud ne funkcionira.

Ovdje nije u pitanju funkcioniranje suda, tužiteljstva, pravosudnog sustava, već je politika nedosljedna u izgradnji BiH. Uspostavite pravila, pa makar bila i nepravilna – založio se javno Vlado Adamović, bivši sudac Vrhovnog suda BiH i istaknuti pravni ekspert, očito predosjećaju opasnost koja se nadvila nad cijelom državom.

image

Velike sigurnosne mjere

Antonio Balic/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:03