StoryEditor
PolitikaNUŽNA SAMODISCIPLINA

Plenković: Na stolu je prijedlog da država osigura minimalni dio plaće, a poslodavci ostatak; Nema potrebe za financijskom panikom i kupovinom eura

16. ožujka 2020. - 20:40
Andrej PlenkovićGoran Mehkek/HANZA MEDIA

Premijer Andrej Plenković poručio u razgovoru za Dnevnik NoveTV kako je Hrvatska u ratu protiv pandemije te je sada vrijeme za samodisciplinu.

- Nema potrebe za stvaranjem prekomjernih zaliha, namirnica ima dovoljno. Druga vrsta panike je ona financijska. Nije potrebno kupovati eure, Hrvatska je puno otpornija na bilo koju vrstu financijskog šoka. Na stolu su odgode plaćanje poreza i doprinosa, omogućiti likvidnost, reprogramirati kredite...Svi pokazuju veliki sluh za ovu krizu. Mislim da ćemo moći prebroditi ovu krizu bez prevelikih financijskih troškova - rekao je predsjednik Vlade. 

Kazao je kako je na stolu je i prijedlog da država da minimalni iznos plaće, a svaki poslodavac može nadomjestiti ostatak. Osim o borbi Hrvatske s epidemijom koronavirusa te novim mjerama i zakonima koji će sutra biti predstavljene na Vladi, komentirao je rezultate izbora u HDZ-u na kojima je ponovno izabran za šefa stranke.

- Poruka naših članova i činjenica da je svih 4 kandidata za potpredsjednika izabrano govori o potpori našem smjeru. Logično je da Ante Sanader postane potpredsjednik Sabora. Milijan Brkić i Miro Kovač i dalje su članovi HDZ-a. Na ključnim mjestima moramo imati ljude koji dijele viziju stranke, a ne nekog tko je još jučer govorio da stranka ne ide u dobrom smjeru - pojasnio je premijer.

Apelirao je na građane da slušaju savjete stručnjaka i ne podliježu panici te istaknuo kako se unutar Europske unije limitira sve ono što nije najnužnije.

Osvrnuo se i na odbijenog prijedlog zagrebačkog stožera Civilne zaštite o strožim mjerama u gradu Zagrebu te kazao kako će se u srijedu ili četvrtak usvojiti veće ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- To ne znači da nećemo osluhnuti posebne zahtjeve kako što je bio slučaj u Istarskoj županiji, ali odluke će donositi Nacionalni stožer. Mi smo dogovorom s ministrima susjednih zemalja uspjeli dogovoriti koridor za prohod robe. Logično je da EU osigura taj koridor. U ovom trenutku Hrvati iz BiH mogu normalno ulaziti u zemlju. Brojevi u BiH su još uvijek mali - izjavio je.

Upitan kako se on nosi sa psihozom, premijer je kazao kako nema vremena za psihoze.

Na pitanje je li i on bio na testiranju samo je poručio "obavljamo sve".

Vezano za planove za parlamentarne izbore, rekao je kako još nisu raspravljali o eventualnim suradnjama na lokalnim izborima.

- Sigurno nećemo s HNS-om ići na iste liste. Da nam se ovakva kriza događa u vrijeme prije 10 godina, onda ne bi mogao reći da smo otporniji na vanjske šokove. Hrvatska danas izgleda puno bolje nego prije četiri godine. Bez političke stabilnosti, to jest 76 ruku u Saboru to se ne bi dogodilo - kazao je premijer. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 13:33