StoryEditor
Politikanije problem kartica

Pitanje o Kujundžićevoj kaznenoj odgovornosti i dalje nema odgovor: hoće li bivši ministar završiti kao Kuščević - u fotelji i zaštićen imunitetom?

28. siječnja 2020. - 12:14
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Kod Milana Kujundžića nije u pitanju samo politička odgovornost. Postoji ozbiljna sumnja i u njegovu kaznenu odgovornost, i nju bi institucije svakako trebale ispitati, smatra to bivša šefica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković.

- Najgore što se sada može dogoditi jest da se Kujundžić nakon smjene vrati u Sabor, a sve ovo što je o njemu objavljeno padne u zaborav. Kao što je to slučaj bio sa Lovrom Kuščevićem. I on je formalno smjenjen, a zapravo nagrađen jer se vratio u Sabor, tamo uživa privilegij imuniteta kao da se ništa nije dogodilo, a kad mu istekne mandat, imat će sve povlastice kao državni dužnosnik – upozorava Dalija Orešković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je najavilo da će se pozabaviti Kujundžićevom imovinskom karticom. No, ovo tijelo utvrđuje isključivo administrativni prekršaj. Zato bi poslovanje Kujundžića i tvrtke njegove supruge trebala, smatra naša sugovornica, ispitati Porezna uprava. A u nizu slučajeva koji su se posljednjih dana spominjali u medijima ima elemenata i za pokretanje istrage.

- Kazneno-pravna se odgovornost, naravno, utvrđuje na sudu pravomoćnom presudom. No samo ako se institucije odluče pozabaviti ovim slučajem i ako se na suđenju ne uplete neka procesna formalnost kao što je to bilo sa Ivicom Kirinom ili Božidarom Kalmetom. Kujundžić je radio u javnom sektoru, uz to je bio i uspješan biznismen, uz to je i blisko povezan sa vlašću. To je po meni ogledni primjer zašto propada hrvatska država i njezino gospodarstvo. Ta “umreženost” ne smeta samo meni. To vide i građani, svi oni koji su izgubili povjerenje u ovu državu, i zato dižu sidro i svoju budućnost odlučuju graditi negdje drugdje – ističe ona.

Napominjući pritom da kod Kujundžića nije problem u načinu na koji je ispunio obrazac za imovinsku karticu. Nego u načinu na koji je stekao svoju imovinu.

Kritična je i prema novoizabranom predsjedniku Republike.

- Zoran Milanović prvo tvrdi da podržava Vladu koja počiva na koruptivnoj saborskoj većini, a onda i da je sustav provjere imovinskih kartica u Hrvatskoj rigorozan. To naprosto nije točno, jer je sustav provjere imovinskih kartica šupalj kao švicarski sir – ističe Dalija Orešković.

Sve probleme sa imovinskim karticama dužnosnika – od Tomislava Tolušića i Gabrijele Žalac do Kušćevića, Marića i Kujundžića – otkrili su mediji. Ne i institucije nadležne za kontrolu dužnosnika.

- U Hrvatskoj je sve podešeno tako da odgovara interesima velikih političkih kartela. Zato korupcija cvjeta, a oni koji su uhvaćeni u malverzacijama na kraju dana bivaju nagrađeni. Milanović je u predsjedničkoj kampanji najavio borbu protiv korupcije, a sada se vidi da on uopće nije svjestan gdje sustav “zapinje” kada je o korupciji riječ. Zakoni su puni šupljina, a njih nitko ne želi mijenjati. Intencija političkih struktura je da zadrži svoje privilegije, tu je isti mentalni sklop. Oni naprosto jedni druge pokrivaju – zaključuje Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 02:54