StoryEditor
PolitikaBogatstva ostaju

Bolje žive nego dok su bili ministri: gdje su danas, što rade i koliko zarađuju ljudi koju su morali otići iz Plenkovićeve Vlade?

29. siječnja 2020. - 19:48
Fotografiranje mandatara Andreja Plenkovića s ministrimaTomislav Krišto/HANZA MEDIA

Hrvatska je po mnogu čemu jedinstvena zemlja pa tako i po smjenama ministara. Oni odlaze, a zapravo ostaju. Pod teretom afera prazne svoje ladice i napuštaju Vladu za koju više nisu dobri, ali su i dalje dovoljno dobri za Hrvatski sabor.

Ne osjećaju političku ni moralnu odgovornost prema građanima nego samo nominalno mijenjaju poslodavca prelazeći s jedne strane Markova trga na drugi. A, tamo primaju plaću tek koju tisuću manju od one ministarske.

Nova plaća bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Saboru je nešto manja od 19.000 kuna, Lovro Kušćević prima oko 16.000 kuna ( na to ide i dodatak za odvojeni život od 1000 kuna), a 16.500 kuna iznosi plaća bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.   

Samo za saborsku bruto plaću smijenjenog ministra Milana Kujundžića, poreznici obveznici će u idućih devet mjeseci, koliko je ostalo do kraja ovog saziva Sabora, platiti iznos od najmanje 240.000 kuna. Neto je to oko 160.000 kuna.  

Ako se ne kandidiraju ili ne prođu na novim parlamentarnim izborima, čeka ih još godina dana hladovine uz povlasticu primanja šest mjeseci pune dužnosničke plaće te još šest mjeseci polovice plaće.

Izuzmemo li Mostovace koji su smijenjeni zbog političkog razilaženja, Davora Ivu Stiera koji je s mjesta ministra vanjskih poslova sam otišao nezadovoljan koalicijom s HNS-om, te bivšu šeficu diplomacije Mariju Pejčinović Burić, ostalih osam Plenkovićevih ministra povuklo se zbog afera, što imovinskih što propusta u resoru.  

Silaskom s funkcije bivši vladini dužnosnici riješili su se silne odgovornosti koju su nosili na ministarskim leđima, a ostale su im brojne povlastice, plaće i stečena imovina. Većina ih je mirna jer su se do kraja života dobro materijalno zbrinuli. 

Četvero ministara koji su smijenjeni ili su sami dali ostavke zbog imovinskih marifetluka ( Marić, Tolušić, Kuščević i Kujundžić ) vratili su se u Sabor, pa je tako Plenković u parlamentu dobio svojevrsnu vladu u sjeni. Oni koji nisu mogli u saborske klupe aktivirali su povlasticu "šest plus šest". Tu mogućnost trenutno koriste bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade Nada Murganić i ex. ministrica EU fondova Gabrijela Žalac.  Na dužnosničku plaću imaju pravo do kolovoza ove godine. 

IZGUBILI POLITIČKI UTJECAJ

Odlaskom iz Banskih dvora bivši ministri izgubili su političku snagu i utjecaj u stranci koju su imali prije afera i zasad, ni jedan od njih nije najavio kandidaturu za vodeće funkcije zamjenika i potpredsjednika na unutarstranačkim izborima.

Očekuje se, tek da će se za jedno potpredsjedničko mjesto kandidirati Tomislav Tolušić. I to vjerojatno u taboru koji je kontra Plenkovićevom. 

Nada Murganić unatoč smjeni, ostala je vjerna bivšem šefu Plenkoviću. Baš njega podržala je za predsjednika na unutarstranačkim izborima. Njezina moć u HDZ-u ravna je nuli, no sve do veljače iduće godine bit će na funkciji predsjednice Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski. 

Iako se pojavljuje na stranačkim skupovima i sastancima, Gabrijela Žalac u političkom smislu, u Hrvatskoj je mrtva. Toga je svjesna stoga preko stranačkih veza pokušava dobiti neki od dobro plaćenih poslova u Bruxellesu.

I za to su joj, kažu naši izvori, šanse velike.   

image
Gabrijela Žalac na skupljanju potpisa za kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović 
Boris Kovačev/HANZA MEDIA

Martina Dalić, nekadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva koja se povukla nakon afere "Borg", danas rekreativno trči maratone i predaje javne financije i osnove ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Njezina plaća nakon odlaska iz Vlade bila je 18.470 kuna. Primala ju je još šest mjeseci nakon ostavke, a sada od države mjesečno stiže polovica -  9.200 kuna. 

Jedino što donekle kvari 'idilu' smijenjenih ministara jesu Uskokove istrage. Gabrijelu Žalac, Lovru Kuščevića, Tomislava Tolušića i Gorana Marića još 'češlja' USKOK. 

No, kako su hrvatski zakoni i sudska praksa takvi da će pravno biti teško dokazati da su zloupotrijebili svoj položaj za očekivati je da će bogatstvo koje su stekli ostati neokrznuto. 

Za Žalac je pozitivno završila istraga oko prometne nesreće, ali ona o Mercedesu i dalje traje.

Još traje i istraga je li Lovro Kuščević u vrijeme dok je bio na čelu općine Nerežišća, donosio odluke o prenamjeni zemljišta, kako je od vlastite obiteljske tvrtke otkupio poslovni prostor uoči stečaja da bi ga kasnije preprodao te o tome kako je sudjelovao u donošenju odluka o dodjeli POS-ovih stanova.

image
Štala Lovre Kuščevića na Braču
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Imovinom Lovre Kuščevićeva bavi se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je prije petnaestak dana protiv njega pokrenulo dva postupka.

Tužitelji istražuju i poslove Gorana Marića s nekretninama, kupoprodaju stanova i Marićevu uloga u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu, koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom.

Imovinom dosadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegove supruge te okolnostima pod kojima su ih stjecali također se bavi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a slučajem se počelo baviti i Državno odvjetništvo.

I u Tolušićevoj aferi još traje istraga. On je u imovinsku karticu prijavio 120 "kvadrata" manju površinu obiteljske kuće, pa je tvrdio da je taj dio zapravo prostor za roštilj.

image
Kuća Tomislava Tolušića u Virovitici
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Veći problem od toga je što je otkriveno da je kuću gradila tvrtka "Građevinarstvo Horvat", koja je, dok je Tolušić bio virovitički župan, ali i poslije, radila brojne unosne poslove s Virovitičko-podravskom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 02:54