StoryEditor
Politikaskupno istupanje

Penava i svi vijećnici HDZ-a u Vukovaru napustili stranku: Ovo je izuzetno težak i emotivan trenutak. Mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni na to

Piše Jutarnji list, Hina
20. svibnja 2020. - 11:29
Željko Puhovski/HANZA MEDIA

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava danas je na novinskoj konferenciji objavio da odlazi iz HDZ-a, javlja Jutarnji list.

- Ovo je prije svega za nas izuzetno težak i emotivan trenutak. Da napuštamo HDZ to je svima jasno i da nam to nije drago i zapravo da mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odrabrati ovo prvo - rekao je Penava na konferenciji za medije.

HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

- Želim vas izvijestiti da sa današnjim datumom iz članstva HDZ.a istupaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik GO HDZ-a Grada Vukovara, svi zamjenici predsjednika odbora HDZ-a, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u gradu, predsjednici temeljnih organizacija.

Zašto je došlo do ovakve odluke, to pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a - kazao je Damir Barna.

- Nakon trideset godina i pet mjeseci, odlučio sam napustiti HDZ. Od sadašjeg predsjednika stranke sam očekivao da stranka počne poštivati različita mišljenja. Nisam to dočekao.

Da sam predsjednik Plenković, imali smo unutarstranačke izbore, prvo bih uvažio rezultate unutarstranačkih izbora, zapitao se ako smo demokratska stranka i naravno da svatko ima pravo kandidirati se i biti protukandidat. Kod nekih su prisutne sujete, a različita mišljenja se ne uvažavaju.

Pošto se to nije desilo istupam iz HDZ-a - kazao je Tomislav Šota.

- Moram reći da je ovo prije svega jedan za nas težak i emotivan trenutak. Mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između vrijednosti i temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrali ovo prvo.

Zahvaljujem se prije svega ovim ljudima koji zapravo čine HDZ Grada Vukovara, koji su redom svi vrhunski kooperativci i kvalitetni ljudi, koji se nisu štedili sve ove dane i godine, niti sekunde slobodnog vremena i znanja uložiti u kvalitetne rezultate HDZ-a i sve pobjede ili one rijetke poraze kada smo bili slani u nemoguće misije, ali smo ipak izborili maksimalno moguć rezultat po stranku i Vukovar - kazao je Ivan Penava.

- Molio bih sve da pročitaju što nam je težnja, da stojimo čvrsto iza stavova kako smo to činili od prvog dana, a oni koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo što činimo, činimo iz ispravnih razloga.

Na tragu silne mašinerije koja je upregnuta, kad to moćnicima nije bilo po volji, tako uoči prosvjeda u Vukovaru i ovih dana kada neki od vas sada propituju po narudžbi ovakve ili onakve stavove.

Ponovit ću članak koji je ponovio jednu moju izjavu, kaže kako sam prije godinu dana izvijestio javnost da se neće ponoviti prosvjed koji sam organizirao u listopadu 2018. nezadovoljan radom hrvatskog pravosuđa na procesuiranju ratnih zločina nad Vukovarom i Vukovarcima.

Citiram: 'Drugi prosvjed ne bi imao smisla. Taj prosvjed više ne bi mogao biti mirni, nego onaj koji nosi energiju koja ruši, pa sam smatrao da postoje mudriji putevi kako doći do rezultata. Osobno ću kroz HDZ bez ikakvih kalkulacija pokušati to riješiti.

Ako to bude moguće - hvala Bogu, ali ako bude na tragu ove sramotne šutnje, zahvalit ću se i krenuti svojim putem. Ako ništa drugo, ostat ću uspravan' - kazao je Penava.

HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa i pregazio vrijednosti žrtava. Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći.

Tražili su od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu. Kad ćete se pitati o razlozima, vrlo kratko i jasno - prvi razlog njih je puno, ali ću dati tri osnovna.

Prvi i najemotivniji je neprocesuiranje ratnih zločina. Kad god vas pokušaju zanositi tezama ovi i oni mainstreamovi i političke opcije, sve to obrišite i postavite si pitanje - za jedan razoren grad u ovoj državi nitko nije odgovarao.

Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se konstantno od strane ove Vlade ali i svih drugih Vlada koristi u marketinške svrhe. NA primjeru poticajnih ulaganja u Vukovar, pitam sebe i sve, koliko ste dosad puta čuli iz usta ministara, premijera, predsjednika Europske komisije o zakonu o poticanju ulaganja?

Pitam vas nešto što mi ovdje vrlo dobro znamo - jeste li svjesni da ne postoji prijedlog toga zakona? Jeste li svjesni da prvi put u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost s poslovanjem jer su izgubila prava, jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti.

Borovo, Vupik, Velepromet, Komunalac, Vodovod, čitav niz tvrtki je ostalo bez mehanizam iz 2001. godine u mandatu ove Vlade.

Treće i ključno i prijelomno, popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar.

Kako? Jednom nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani Vukovara.

Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa RH, građana Vukovara, žrtve, a sve suprotno pijetetu, da ironija bude na maksimumu, isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao je dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine, trgovinu HDZ-a i SDSS-a - kazao je Penava.

Kosor: Nikad ovakovog udara za stranku, Glavašević: Penava je licemjer


Na potez vukovarskih HDZ-ovaca među prvima je reagirala bivša premijerka Jadranka Kosor koja se oglasila na Twitteru.

'Nikad ovakovog udara za stranku. I predsjednik GO i svi predsjednici temeljnih ogranaka i svi vijećnici i gradonačelnik, napustili HDZ u Vukovaru', napisala je Kosor.

Bojan Glavašević Penavu je nazvao licemjerom.

'Ivan Penava je danas, pokušavajući pokopati Plenkovića i HDZ, pokopao sebe tako što je potvrdio da je sudjelovao - dok se mogao okoristiti time - u etnomafijaškom, nacionalističkom parazitiranju na tragediji Vukovara. Licemjer, i to ne osobito bistar', poručio je Glavašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 03:17