StoryEditor
PolitikaPREDIZBORNA ANKETA

Penava nije uspio ukrasti glasače HDZ-u: u V., VI., i VII. jedinici HDZ osvaja 16, Restart koalicija 13, Domovinski pokret 7, a Most tek jedan mandat

Piše PSD.
25. lipnja 2020. - 20:13
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Nastavlja se "opipavanje" pulsa biračkog tijela: HRejting - istraživanje preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus u V., VI. i VII. izbornoj jedinici, pokazala je da HDZ osvaja 16, Restart 13, Domovinski pokret 7, a Most jedan mandat.

Birači Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, a to je V. izborna jedinica, ostali su tradicionalno vjerni HDZ-u, iako je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, sada predvodnik Škorine koalicije, pokazalo je istraživanje HRejtinga koje prenosi Jutarnji list.

Unatoč Penavinu odlasku, HDZ-ova je lista na čelu s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem, a na začelju sa Stevom Culejem i dalje najjača jer imaju 41,1 posto biračke potpore.

Upola manje (20,8%) osvaja Restartova lista, na kojoj je prvi Predrag-Fred Matić, a posljednji Željko Sabo, dok Domovinski pokret i koalicija okupljena oko Miroslava Škore, a ovdje predvođena vukovarskim gradonačelnikom Penavom, osvaja 16,8 posto glasova.

Priliku za ulazak u Sabor preko V. izborne jedinice ima još Most, koji je trenutačno na 4,4%. Kad se te postotke pretače u mandate, D’Hondtova metoda pokazuje da 13 od 14 mandata dijele u omjeru 7-3-3 HDZ, Restart i koalicija predvođena Domovinskim pokretom. Za takozvani rubni mandat bore se tri liste (HDZ, Restart, Most), a najbliža mu je SDP-ova koalicija.

U VI. izbornoj jedinici na mandate, prema HRejtingu, sigurno mogu računati četiri liste, a smiješi se i petoj.
Razlika između Restart koalicije i HDZ-a ovdje je točno pet posto u korist Restarta, tako da SDP-ova lista, predvođena Davorkom Vidovićem, osvaja 29,4 posto, a HDZ-ova, na čelu s ministrom unutarnjih poslova i šefom Nacionalnog stožera Davorom Božinovićem - 24,4% glasova.

Upola manje dobiva Škorina koalicija (11,7%), a prelazak praga u ovoj izbornoj jedinici Mostu (5,7%), a ujedno i mandat sebi, osigurava Nikola Grmoja. 

image
Nikola Grmoja (MOST) po svemu sudeći opet ulazi u Hrvatski sabor - taktičko izborno "gostovanje" izvan Metkovića se isplati


Prema D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate, 5 zastupnika imat će Restart, 4 HDZ, 2 koalicija oko Domovinskog pokreta i jedan Most. Za još dva takozvana rubna mandata bore se 4 liste (Restart, HDZ, DP, Možemo), ali najveću anketnu vjerojatnost da ih podijele imaju Restart i HDZ.

Poprilično neizvjesna utrka je kroz VII. jedinicu, u kojoj je razlika između vodećeg Restarta i drugoplasiranog HDZ-a samo 2,2 posto. Konkretno, Restart osvaja 28,6 posto, HDZ 26,4 posto, dok izborni prag jedino još prelazi Škorina lista s 11 posto glasova, prenosi Jutarnji list.

Najbliže su pragu u VII. izbornoj jedinici stranke oko platforme Možemo, jer su na 4,6 posto glasova, a anketa potpuno iz igre za mandat ne isključuje ni Most (4,2%) ni koaliciju okupljenu oko Živog zida (4,0%).

Pretvaranjem navedenih postotaka u mandate dolazi se do 12 fiksnih. Po pet ih uzimaju Restart i HDZ, a dva su Škorina. Ona dva još preostala mandata su rubna i na dohvatu su čak pet listi (Restart, Možemo, HDZ, Most, ŽZ), ali računica prema D’Hondtu pokazuje da su najbliže Restart i savez na platformi Možemo, predvođen Radom Borić.

Kada se spomenuti rezultati usporede s parlamentarnim izborima iz 2016. godine (na kojima nije sudjelovao Domovinski pokret jer nije postojao), vidljive su promjene u biračkim preferencijama, ali ne jako velike jer i dalje su SDP i HDZ dominantne stranke. Tada je u V. izbornoj jedinici pobijedio HDZ s 47,1 posto glasova, ispred SDP-ove koalicije s 25,2 posto i Mosta s 9,5 posto birača.

U VI. izbornoj jedinici, HDZ je dobio 35,1 posto, SDP 34,9 posto, Most 9,3 posto, a izborni prag je prešla i stranka Milana Bandića, koja sada životari. Napokon, u VII. izbornoj jedinici, prva je bila SDP-ova koalicija s 35,5%, ispred HDZ-a s 35,1%, Mosta s 9,1% te Živog zida s 8,5%, koji je danas blizu nestanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 06:32