StoryEditorOCM
DubrovnikPROVJERILI SMO NA LICU MJESTA

Je li ‘Nunca‘ dubrovački Beverly Hills? ‘Ma pogledajte Babin Kuk preko puta, tamo ni travke nema!‘ U anketi vas pitamo koje je najljepše gradsko naselje?

Piše Ahmet Kalajdžić
14. svibnja 2022. - 18:02
Nuncijata ima ”pogled za 5” na Lapad, Babin kuk, Elafite i Mljet, ali mještani kažu da se od pogleda ne živi Bozo Radic/Cropix

Na Nuncijati kreće izgradnja braniteljskih stanova! Ovog usklika naslušali smo se kroz godine, no usvajanjem UPU-a Nuncijata na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika, cilj se čini bližim. Štoviše, početak gradnje je "čvrsto" najavljen za proljeće 2023. godine.

Podsjetimo, na pustim parcelama Nuncijate ukupne površine 4,96 hektara trenutačno prekrivenih makijom, urbanisti najavljuju novi Beverly Hills Dubrovnika. U planu je izgradnja 36 niskih samostojećih i 18 dvojnih stambenih građevina najviše visine 10 metara, svaki s najviše tri nadzemne etaže.

image

Uske i strme prometnice bez parking mjesta nekik su od većih problema Nuncijate


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Vole 'Nuncu'

Najava svijetle budućnosti Nuncijate bila je povod za posjet tom naselju koje djeluje ne kao uspavana, već kao omamljena ljepotica koju tek treba probuditi. Stanovnicima 'Nunce' ovo je već najbolje mjesto za život, s pogledom kakav se rijetko susreće. Kao argument pokazuju prstom ka Babinom kuku i govore:

- Pogledajte tamo: ono je dubrovačka favela, k'o da gledaš slamove Mumbaija ili Rija. Pomorac sam, znam o čemu govorim, sve je tamo zbijeno i preizgrađeno, fali zelenila... A na Nunci su ljudi domaćinski posadili cvijeće, uredili zelenilo a kad dođu te nove kuće, ne prevelike, naselje će dobiti na kvaliteti života.! Samo da nam urede ceste, odvodnju i pothodnik ispod magistrale - priča jedan starosjedilac s Nuncijate. Susjeda mu Safa Nukić u šetnji s unukom dobacuje:

image

Safa Nukić na Nuncijati živi još od 1975. godine

Bozo Radic/Cropix

- Valjda će tu izgradnju dočekat' bar moja unučad. Gradnja na Nuncijati je počela 1975. i moja je kuća bila "proba": tamo je "visila k'o Isus na križu", a tadašnji građevinski inspektor Majstorović – ne znam je li još živ – vazda je donosio kazne, nismo ih htjeli potpisati, ali hvala Bogu, sad je sve legalizirano! Nas gradske vlasti kao da su otad otpisale! Pogledajte magistralu: ne misle raditi pothodnik nego zebru a i zato im trebaju godine. Tko će odgovarati ako se djeci nešto ne dogodi kad pođu u školu ili dolaze doma?! Već je bilo ozlijeđenih, a mi strepimosvaki dan. A da neće opet izbori kad nam opet svašta obećavaju?- negoduje Safa.

image

Građani tvrde da se uz malo više pozornosti Nuncijati može mnogo toga postići


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Mladi elektroinstaleter Antonio Petković kaže da mnogi susjedi nisu dočekali početak gradnje:- Sad vjerujem da će se nešto ipak graditi, ali ne znam točno što i kad od ovog što obećavaju. Meni bi najdraži bio parking jer svaka kuća ima po dva auta, ali je sve manje parkinga, a cesta je sve lošija, nemoguće se mimoći. Kao dijete su me čuvali baba i djed, ali danas trebamo vrtić i kutak za druženje a neda samo roštiljamo pokraj igrališta!

image

Elektroinstalater Antonio Petković želi rješenje prometnica i parkinga


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Petkovićev stariji susjed "spontano" nastavlja priču:

- Tu najduže živim i vidim da se sve više parkinga zauzima ciglom ili drvetom! Već sad ne mogu parkirati pred kućom, ljeti je neizdrživo! Zvali smo i novinare pa su obećali podvožnjak, ali još ništa! Zebra je naopako rješenje, strah me što će se dogoditi! Prije 50 ili 60 godina je otac odvjetnika Srđa Jakšića darovao Sindikatu svoju parcelu da se napravi prometnica, ali nisu ništa uradili nego cestu od samo dva i pol metra širine! Ne treba vam moje ime i nemojte me slikati! - poručio je anonimni umirovljenik.

Dajte nam i vrtić

Njegov vršnjak, 81-godišnji transportni radnik Neđo Kisa dodaje:

image

Neđo Kisa:-Dosta mi je obećanja-ludom radovanja! Daj Bože da dočekam ostvarenje!


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Dosta sam ja tereta prenio preko leđa, bojim se da će i ovo što pričaju biti "obećanje-ludom radovanje"! Daj Bože da dočekam ostvarenje tih priča. Dosad smo sve mi krčili i betonirali, kopali za vodu i kanalizaciju, put napravili! Opet ćemo sve mi plaćati kao kad su nam pet godina skidali 2 posto od plaća - sjeća se Neđo prijeratnog samodoprinosa.

U trku do autobusne postaje trgovkinja Sanja Kovačević optimistično govori:- Velika je šansa da se sve ostvari jer su u pitanju branitelji.Prioritet je riješiti vrtić ako hoće demografiju!

image

Trgovkinja Sanja Kovačević vjeruje da će branitelji konačno dočekati početak gradnje


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Susrećemo potom i trudnicu Anu Belošević, ekonomisticu iz Gorskog kotara koja je nakon udaje došla u Dubrovnik. Cijela je obitelj sretna zbog bebe i smatraju kako je vrtić idealno rješenje za ovo naselje!

- To i prometnice treba hitno riješiti! Ovako smo odvojeni od grada i strah nas je preko ulice. Opasno je i za odrasle, kako ne za djecu! Ako sad krenu ozbiljno, valjda će urediti sve za kakvih 5 do 10 godina- kaže nam. Susjeda kuharica Mira Krešić s žaljenjem ističe da zbog posla dnevno skoro četiri sata gubi mijenjajući autobuse:

image

Kuharica Mira Krešić je nezadovoljna izborom pješačkog prijelaza umjesto pothodnika


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Ničega nema, do posla i natrag dnevno gubimo po četiri sata:- Sezonac sam, suprug je građevinar i nije nam lako! Treba nam podvožnjak, grozan je prelazak magistrale i zimi, a ljeti je prava opasnost po život! S prvom kišom, krenu i proklizavanja vozila na padini ispod Nuncijate - govori Mira. Susjeda Safeta Zulović također se žali zbog rizika u prometu:

- Potrošit će po' milijuna kuna za zebru, a podvožnjak je bolje rješenje! Ovdje živim 43 godine i nisam se baš nagledala ispunjenih obećanja!

Na odlasku nam umirovljeni profesionalni vozač Rade Majić priča kako je ovaj tejdan pratio promet kroz naselje:

image

Umirovljeni profesionalni vozač Rade Majić ogorčen je prometnim rješenjem naselja


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Četiri auta odozgo voze prema magistrali, odozdo idu tri i sa strane još dva vozila. I "ni makac", nikako se dogovorit tko će prvi ili u rikverc! To je sramota grada koji od nas ima dosta koristi jer plaćamo komunalnu naknadu i prireze. Uoči zadnjih je izbora Franković na igralištu drž'o govor i obećao da će "za svog mandata biti ovo, bit će ono"! Što je napravio? Ovdje ništa! Ako počnu raditi, to će se kad- tad završiti, samo treba početi! - nestrpljiv je Rade.

Svi su na Nuncijati suglasni: Živimo u naselju s pogledom za pet, ali se od pogleda ne živi!

image

Mještani sad strepe kod svakog odlaska djece u školu, a zbog opasnosti proklizavanja strepit će i s poostavljanjem zebre. Kažu: pothodnik je trajno rješenje!


Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix
18. travanj 2024 18:23