StoryEditor
Politikajoš jedan skandal

Mlada HDZ-ovka ipak se prijavila u Zagrebu, ali je sad u novom problemu: nije vratila mandat načelnice Lovreća!; Iz stranke poručuju: Bit će sankcija

6. veljače 2020. - 16:42
Ante Čizmić/Hanza media

Skandal oko HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić koja je kupila stan u Zagrebu uz državnu subvenciju, a navodno živi u očevoj vili s bazenom u Lovreću, dodatno se komplicira.

Čini se da će HDZ-ova dužnosnica ostati bez načelničkog mandata i svih plaća koje je primila u zadnje dvije godine!

Godinu dana nakon što je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu, 10. prosinca 2018., načelnica je prijavila prebivalište u Zagrebu, čime je prema Zakonu o lokalnim izborima s tim danom trebala automatski izgubiti mandat načelnice.

Prema stavku 4. članku 93. Zakona o lokalnim izborima općinskom načelniku mandat po sili zakona prestaje ako mu prestane prebivalište na području jedinice i to danom prestanka prebivališta.

To znači da je Anita Nosić trebala po zakonu prestati biti načelnicom u prosincu 2018. godine.  

- Da, čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno - sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica - objasnio je sveučilišni profesor upravnih znanosti Ivan Koprić za 24 sata.

U imovinskoj kartici načelnica je navela da prima neto plaću od 7.401 kunu.

To bi značilo da joj je protuzakonito isplaćeno 14 plaća. Prema iznosu iz imovinske kartice to bi bilo oko 150 tisuća kuna bruto odnosno nešto više od 100 tisuća kuna neto.

Nisu to njezine jedine financijske muke.

Iako, naime, ima prebivalište u Zagrebu, mlada političarka ipak će morat vratiti i 72.000 eura koje je od države dobila kao subvenciju, jer je zakasnila s prijavom. Iz Ministarstva graditeljstva potvrdili su da će nastaviti proceduru naplate 72.000 eura jer je ugovor o kreditu i kupoprodaji stana potpisan još 2017. godine, a ona se u glavnom gradu prijavila u prosincu 2018.

Zakon nalaže da se morala prijaviti u roku od 30 dana.

image
Kuće obitelji Nosić u Lovreću
Branimir Boban/Hanza media

Iz Ministarstva uprave potvrđeno je da dužnosnica nije prijavila prestanak mandata, te da nemaju saznanja da je ona promijenila prebivalište. 

Ministar uprave Ivan Malenica najavio je kako će upravna inspekcija obaviti nadzor.

- Ako se ustanovi da je zaista došlo do promjene prebivalište, po sili zakona utvrdit će se prekid njezina načelničkog mandata - objasnio je ministar Malenica.

Medved: Nosić će snositi sankcije


Ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved izjavio je u četvrtak da HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić šalje lošu poruku te je izrazio uvjerenost da će, nakon temeljite provjere njezinog postupka kupnje stana subvencioniranim kreditom u Zagrebu, snositi sankcije.

"HDZ i Vlada imaju nultu stopu tolerancije prema svakom obliku takvog neodgovornog ponašanja. Odluka o sankcijama biti vrlo brzo nakon što ministri u skladu s nadležnostima, sagledaju okolnosti oko kojih je došlo do toga", kazao je Medved komentirajući slučaj HDZ-ove načelnice općine u Imostkoj Krajini, koja je u Zagrebu kupila stan subvencioniranim kreditom.

Najavio je da će ministri uprave i graditeljstva temeljito analizirati postupak dodjele subvencioniranog kredita za stan te kazao da ne podržava takvo postupanje. Ministar graditeljstva Predrag Štromar ranije je potvrdio da Nosić u Zagrebu ima prijavljeno prebivalište, no to joj prema pisanju medija, ugrožava poziciju općinske načelnice.

Mediji se pozivaju na Zakon o lokalnim izborima, prema kojemu bi joj je mandat u općini Lovreć trebao prestati onog trenutka kada je odjavila prebivalište u Lovreću.

Medved je uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a ustvrdio i da bi kampanja na unutarstranačkim izborima u HDZ-u trebala biti usmjerena prema programima.

"Imat ćemo kampanju i mogućnost predstaviti članstvu te smjerove. Ne sumnjam da će članstvo izabrati najbolje kandidate, a HDZ će iz unutarstranačkih izbora izaći snažan i pripravan za parlamentarne izbore koji slijede", ustvrdio je Medved.
Na pitanje podupire li Generalni urbanistički plan Grada Zagreba, Medved je rekao da mu je najvažnije da je cijeli proces zakonit.

"Koliko mi je poznato zakonit je, stoga sve aktivnosti koje su usmjerene prema modernizaciji i izgradnji, a da su zakonito uspostavljene i da je struka iza njih, podržavam", poručio je. 

Medved je o suradnji HDZ-a i Milana Bandića kazao da svaki oblik koalicije ima prednosti i nedostatke.

"Koalicija je trenutno stabilna, ali doći će nam parlamentarni izbori, pa ćemo možda onda razmatrati neke druge opcije", rekao je. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 17:08