StoryEditor
Politikamuke po aniti

Ne piše joj se dobro: načelnica Lovreća bit će prijavljena DORH-u, istragu pokreće i Povjerenstvo za sukob interesa, a HDZ od nje diže ruke 

7. veljače 2020. - 13:42

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je otvorilo predmet u slučaju HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić koja je preko Agencije za pravni promet i posredovnje nekretninama uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja slučaj prijavljuje DORH-u.

- Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu - potvrdili su nam iz Ministarstva graditeljstva.

Nepromišljena kupnja i promjena prebivališta mogla bi skupo stajati mladu HDZ-ovku od koje su već ruke digli i najviši stranački dužnosnici.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako je u slučaju načelnice napravljen niz propusta te da i stranka ima šta o tome reći, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić također je poručio kako je neprimjereno da se pokušava izvrnuti jedan sjajan model u kojem mladi ljudi mogu kupiti stanove.

- Da to na kraju završi u ovakvoj aferi, za mene je to neprihvatljivo. Vjerujem da će o tome odlučivati nadležna stranačka tijela - komentirao je slučaj Bačić.

Neslužbeno se u stranci pitaju koja bi uopće organizacija HDZ-a mogla odlučivati o sankcijama prema Nosić,  jer trenutno ne znaju pripada li ona Splitsko-dalmatinskome HDZ-u ili možda zagrebačkom. Prema registaru birača do lipnja 2019., bila je u Zagrebu, a od lipnja opet u Lovreću. 

Predsjednik Županijskog HDZ-a Ante Sanader kazao nam je kako će pričekati da završi postupak oko utvrđivanja prebivališta koji je pokrenulo Ministarstvo uprave, te da će se nakon toga odlučiti što dalje.

- Daljni postupci ovise o tome što će utvrditi inspekcijski nalaz Ministarstva uprave - veli Sanader.

HDZ-ova dužnosnica ostati će bez načelničkog mandata, no još je upitno hoće li morati vratiti plaće koje je dobivala zadnjih 14 mjeseci otkad je promijenila prebivalište. U imovinskoj kartici navela je da prima neto plaću od 7.401, što znači da bi za 14 mjeseci morala vratiti oko 150 tisuća kuna bruto.

Zakon o lokalnim izborima vrlo je jasan po pitanju dana prestanka načelničke funkcije s danom promjene prebivališta, no različita su tumačenja oko toga treba li Nosić vratiti primljene plaće.

U mandatu SDP-ova ministra uprave Arsena Bauka također je otkriven jedan slučaj načelnika koji je promijenio prebivalište, a nastavio je obnašati dužnost. Radilo se o načelniku Kistanja Slobodanu Rončeviću koji nije vratio primljene plaće.

- Mi smo tada također razmišljali što činiti, no kako se radilo o samo o dva mjeseca, odlučili smo da nećemo poništavati odluke koje je on donio. Utvrdili smo prestanak mandata i raspisali izbore. Što se tiče prestanka mandata Zakon je striktan, a za ostalo se može primijeniti Europska konvencija o lokalnoj samoupravi - kaže Bauk.

Za sveučilišnog profesora Ivana Koprića, stručnjaka za upravu i lokalnu samoupravu nema nikakvih dilema. On tvrdi kako Anita Nosić treba vratiti i primljeni novac.

- Ako ona to ne želi napraviti sama, onda Općina Lovreć iz čijih je sredstava isplaćena njezina plaća, to može tražiti sudskim putem – objašnjava Koprić komentirajući kako Europska konvenciju o lokalnoj samoupravi nema veze s time.

U slučaju načelnika iz Kistanja odmah su raspisani izbori, no Koprić smatra kako ovdje to neće biti potrebno.

- Lokalni izbori su u svibnju 2021., tako da ne vidim potrebu da mještani Lovreća sad izlaze na izbore, pa opet za godinu dana. Umjesto načelnice općinu može do izbora voditi njezin zamjenik – mišljenja je profesor Koprić.

 Što se tiče kupljenog stana u Zagrebu, Ministarstvo graditeljstva i dalje inzistira na povratku 72.000 eura. Podsjećaju kako je subvencioniranje stambenih kredita mjera pomoći Vlade kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove, tvrde, potpuno im je neprihvatljivo.

– Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata – izjavio je ministar Predrag Štromar.

Ministarstvo uprave: Uvidom u registar birača utvrđeno je da je od 11. prosinca 2018. do 10. lipnja 2019. godine načelnica bila upisana u Zagrebu.

 

Ministarstvo uprave potvrdilo nam je danas da su službeno od MUP-a zatražili dostavu uvjerenja o prebivalištu iz kojeg je vidljiv tijek eventualnih odjava i prijava prebivališta za vrijeme obnašanja mandata općinske načelnice Općine Lovreć.

- Koristimo priliku podsjetiti na slučajeve općinskog načelnika Općine Kistanje i općinskog načelnika Općine Biskupija koji su tijekom 2011. godine također odjavili prebivalište s područja svojih općina čime im je sukladno zakonu, mandat prestao po sili zakona. Međutim, kako se do saznanja o istome došlo s protekom vremena, tek tijekom 2012. godine, svi zakonski rokovi za postupanje u konkretnim predmetima računali su se od dana službenog saznanja o odjavi prebivališta – objašnjavaju.

Nadalje, podsjećaju kako je uvidom u registar birača utvrđeno da je Anita Nosić upisana u registar na adresi u Nosićima od 10. lipnja 2019. godine.  Upis je izvršen u prema mjestu prijavljenog prebivališta za općinu Lovreć, a na temelju službene obavijesti MUP-u pristigle elektroničkom razmjenom podataka putem uspostavljenog web servisa.

Uvidom u registar birača utvrđeno je da je od 11. prosinca 2018. do 10. lipnja 2019. godine bila upisana u registar birača na adresi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 03:16