StoryEditor
Politikapropao opoziv

Ministrica preživjela: Blaženka Divjak ostaje u Banskim dvorima, oporba je nije uspjela srušiti

Piše Marko Špoljar/JL
17. siječnja 2020. - 14:12

14:03 Nije prošao opoziv Blaženke Divjak u Saboru. Za je glasovalo 55 zastupnika, protiv je 77 glasovalo zastupnika. Suzdržan je bio jedan zastupnik, javlja Jutarnji list.

Zastupnik Ivan Kirin je tijekom glasovanja rekao da je pogrešno pritisnuo gumb nakon čega su svi prasnuli u smijeh.

image
glasanje sabor

----------------

13:45 Šef Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku i objavio da se sjednica nastavlja u 14 sati.

----------------

13:35 Prije glasovanja počeo je govoriti Davor Bernardić.

- Tražim stanku kako bi još jednom konstatirali da obrazovna reforma ne postoji i svela se na tablete koji ne rade, to ne kažem ja, nego učitelji. Odustalo se od naše djece, rekao je Bernardić, a potom je pročitao prijašnje izjave istaknutih članova Vlade i HDZ-ovaca koji su govorili kritički o radu ministrice.

Prekinuo ga je Jandroković rekavši da je isteklo vrijeme. Potom je još nekoliko zastupnika zatražilo stanku.

----------------

13:34 Netom prije ulaska u sabornicu gdje će zastupnici uskoro glasati o oporbenoj inicijativi za opoziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, održao se sastanak Kluba zastupnika HDZ-a. Čini se da je šef kluba Branko Bačić uspio disciplinirati sve svoje stranačke kolege koji su eventualno razmišljali o otkazivanju poslušnosti predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću.

- Nikad nisam glasao gledajući svoje partikularne interese. Tako ću i danas glasati u interesu HDZ-a i Vlade - rekao je Kuščević koji sve do danas nije otkrivao hoće li glasat za ili protiv oporbenog zahtjeva.

----------------

Hoće li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak „pasti“ doznat ćemo skoro jer će saborski zastupnici danas poslijepodne glasati o prijedlogu za ministričin opoziv kojeg je potpisao 31 zastupnik.

Međutim, već sada je gotovo sigurno da će Divjak ostati ministrica i da je jedina nada za uspjeh oporbene inicijative raskol parlamentarne većine prilikom današnjeg glasanja. A ozbiljnih naznaka za tako nešto zasad nema. Jasno je to naravno i oporbenih zastupnicima.

- Sasvim je jasno da opoziv ministrice znanosti i obrazovanja ne može proći sve dok imamo ovakvu kupljenu, trgovačku parlamentarnu većinu. Opoziv nismo tražili zato što smo doista mislili da ćemo srušiti ministricu Blaženku Divjak već je to dobra prilika da u Saboru raspravljamo o svemu lošemu što je učinila u svom resoru do sada. I u tome smo uspjeli. Nemoguće je skupiti 76 ruku danas – kaže saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Inače, prilikom saborske inicijative za opoziv bilo kojeg ministra, pa tako i Blaženke Divjak, „teret dokazivanja“  nije na Vladi već na predlagačima – oporbi. Naime, ne treba premijer Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dokazivati da uživaju podršku 76 zastupnika, već je na oporbi zadatak da si osigura 76 ruku u sabornici u trenutku glasanja.

Drugim riječima, sve i da svi oporbeni zastupnici danas dođu na glasanje i da svi glasaju za opoziv ministrice Divjak njihova inicijativa ne bi prošla. Za „rušenje“ Divjak treba im se pridružiti najmanje šest-sedam zastupnika iz redova parlamentarne većine.

item - id = 1000499
related id = 0 -> 1021791
related id = 1 -> 1021526
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 14:14