StoryEditor
HrvatskaBLAŽENKA DIVJAK

Bivša ministrica žestoko o prosvjedima i prosvjednicima: Viliboru Sinčiću i Mislavu Kolakušiću ne smrdi europski novac iako im je EU mrska

Piše PSD
21. studenog 2021. - 12:42

Bivša ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak se na Facebooku osvrnula na jučerašnje prosvjede:

Poštujem svakog čovjeka i njegovo ljudsko dostojanstvo, ali ne mogu jednako prihvaćati mišljenje o medicinskim temama od horde ljudi koji s medicinom veze nemaju kao i ono koje šalju udruge liječnika. Također mi je neprihvatljivo da etikete fašista drugima dijele razni dokazani "antifašisti" hasanbegovići, bujanci ili "europejci" vilibori i kolakušići kojima ne smrdi europski novac iako im je EU mrska. Posebno ne vidim most koji sve njih povezuje sa mnom ili s drugim staloženim i razumnim ljudima koje poznajem.

Osuđujem svako nasilje, a sada posebno nasilje prema novinarima. Iako se sa svim novinarima i njihovim postupcima ili komentarima ne slažemo uvijek, ipak je neovisno novinarstvo jedan od temelja demokracije. Stoga treba više raditi na tome da se propituje i argumentira ono što se iznosi u javnost te da se prokazuje utjecaj pojedinih političkih i drugih lobija na medije, a ne da se napada i vrijeđa novinare.

Vodeći svjetski znanstvenici i stručnjaci te relevantni znanstveni i stručni časopisi, svakodnevno dodaju nove spoznaje koje nam pomažu da razumijemo pandemiju s medicinske, socijalne, ekonomske, obrazovne i psihološke perspektive. Svatko od nas može dati argumentirani prilog raspravi. Nažalost kod nas se previše politiziralo s odlukama što je dovelo do još većeg nepovjerenja u institucije. Međutim, nasilje nikada nije rješenje.

Rješenje je u ovoj teškoj i kaotičnoj situaciji sačuvati hladnu glavu i toplo srce. Hladnu glavu da čujemo i pokušamo razumjeti znanstvene i stručne argumente, a toplo srce da prihvatimo da nitko od nas nije otok te da svojim ponašanjem ne ugrožavamo svoje zdravlje niti zdravlje drugih. Naša sloboda završava tamo gdje počinje sloboda drugog čovjeka na dostojanstven život, zdravlje, kvalitetno obrazovanje i sigurnost.

A onda se osvrnula i na komentare koje su joj pisali: 

Pročitala sam komentare pa evo općega osvrta jer je nemoguće na sve izravno odgovoriti.

1. Tema kojom se bavimo je prije svega medicinski problem, pa onda sve ostalo. Stoga treba jasno čuti poruke liječnika i medicinskog osoblja, kao i znanstvenika koji se tim temama ozbiljno bave. To ne znači da su svi oni najveći autoriteti ako se otvaraju druge teme koje tište današnji svijet, a koje spominjete u svojim komentarima.

2. Poruke koje smo jučer čuli su se kretale od svjetske zavjere, sotonske rabote (unatoč oprečno drugačijim porukama pape Franje), preko politikantske niske retorike, pa do potpuno nesuvislih napada na vladajuće (njih ne mislim braniti, ali retorika je bila grozna). Ne isključujem da su pojedinci u tom prosvjedu bili umjereni, razumni i s jasnim argumentima, ali njih se nije moglo čuti.

3. Ovo je djelomično i rezultat lošega upravljanja kriznom situacijom, izbjegavanja odgovornosti onih koji su za to zaduženi, pa onda donošenja zakašnjelih i kontradiktornih odluka. To treba jasno reći, ali to ne umanjuje tešku situaciju kakvu imamo u bolnicama. O tome sam već dosta pisala ranije.

4. Sloboda pojedinca nije neograničena pa iako treba propitivati odluke, nasilje i dernjava ne mogu zamijeniti argumente. Zagovaram da se transparentno upravlja situacijom te da se na vrijeme sve najavi, raspravi i odluči.

5. Ovu pandemiju ćemo sigurno pobijediti, samo je pitanje uz kakve žrtve i hoćemo li iz toga izaći mudriji i s više razumijevanja jednih za druge. Stoga je i ovdje važno argumentirano razgovarati, objašnjavati i vidjeti kakve ciljeve želimo postaviti. Ciljeve koje postavljaju nabrojeni u originalnom osvrtu u množini, nikako ne podržavam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:12