StoryEditor
Politikafakultetski profesor

Dejan Jović osvrnuo se na Milanovića i promjenu deklaracije: ‘NATO ne želi novog Trumpa, pogotovo ne nekoga tko dolazi iz male zemlje‘

Piše PSD
14. lipnja 2021. - 17:54

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je komentirao to što se na inicijativu predsjednika Zorana Milanovića promijenila završna deklaracija NATO.a u Bruxellesu. 

Jović je u programu N1 rekao kako to nije diplomatska pobjeda Milanovića, već Dodika i Čovića. “Glasnogovornik je u ovom slučaju RH odnosno Zoran Milanović.”

Istaknuo je da je problem što vanjske politike Hrvatske u ovom slučaju nema – u potpunosti je u službi unutrašnjih snaga BiH: “To je fusnota koja se mogla dogovoriti u pola minute.”

Odgovorio je na pitanje što govori činjenica da je glavni tajnik NATO-a nazvao Milanovića nakon šest dana ignoriranja. Prema njemu, to je sasvim nevažno jer samit nije bio o BiH pa je to potpuno marginalno pitanje. 

“To da ga je Stoltenberg odmah nazvao mi govori da NATO ni pod koju cijenu ne želi riskirati konsezus sada kada je došao novi američki predsjednik Joe Biden. NATO je vidio predsjednika koji je radio veliki show, ali je imao je veliku moć iza toga, a zvao se Donald Trump. NATO ne želi novog Trumpa, pogotovo ne nekoga tko dolazi iz male zemlje. NATO je pristao na kompromis i dao Hrvatskoj osjećaj da je ona tu značajan faktor i jedna od zemalja bez koje se ne može donijeti rezolucija”, zaključio je Dejan Jović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 05:21