Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Politikaizbori u hdz-u

Izgubi li Plenković, u srpnju pada Vlada. Pri čemu bi izostala neka veća drama

Piše Marina Karlović Sabolić
22. siječnja 2020. - 20:06
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

A što ako izgubi? Što ako unatoč svoj sili izjava potpore i izljeva lojalnosti koje Andrej Plenković dobiva posljednjih dana od vlastitih ministara i stranačkih dužnosnika na koncu ipak ne pobijedi? Što ako članovi HDZ-a na izbornom Saboru za svojeg predsjednika izaberu nekog od njegovih konkurenata? Ljudi koji bi, prema vlastitim obećanjima, potpuno drukčije vodili HDZ?

Novi premijer

Politički analitičar Ivica Relković ovih je dana na stranicama Slobodne Dalmacije ustvrdio da bi takav scenarij vodio u pad aktualne Vlade. I najvjerojatnije u raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Logika je sljedeća. Porazom na stranačkim izborima Plenković gubi stranački legitimitet. Osoba koja ga je pobijedila preuzima HDZ. HDZ je dominantna stranka vladajuće koalicije, pa je logično da osoba koja je predsjednik HDZ-a preuzme i Vladu.

No, pitanje je bi li tu novu osobu – a u igri su, podsjetimo, Miro Kovač, Davor Ivo Stier, možda i Tomislav Karamarko – aktualna većina u Saboru željela podržati. HNS i SDSS su sklopili pakt s Plenkovićem. Ne s HDZ-ovom desnicom. Pa je doista teško očekivati da će dignuti ruku za nekog novog premijera.

Ima li većine bez njih? Teško, gotovo nikako. Određenu ulogu prije su mogli odigrati Bandićevi “žetončići”. No i oni su se posljednjih dana počeli osipati nakon što je HDZ izgubio bitku za Pantovčak.

A što ako novi predsjednik HDZ-a odluči do izbora ostati samo – predsjednik HDZ-a? I ne krene u micanje Plenkovića iz Banskih dvora, formiranje nove saborske većine i postavljanje sebe za novoga premijera?

Politolog prof. dr. Anđelko Milardović smatra da je ovaj scenarij potpuno realan.

– HDZ će odigrati do kraja. Hrvatska predsjeda Europskom unijom i teško da će HDZ, nakon unutarstranačkih izbora, forsirati i one parlamentarne, bez obzira tko u ožujku dođe na čelo te stranke. To bi bilo previše komplicirano. HDZ će postići kompromis i Vladi osigurati kontinuitet do redovnih parlamentarnih izbora – procjenjuje Milardović.

’Na aparatima’

U tom bi slučaju Plenković još koji mjesec ostao da odradi predsjedanje Europskom unijom do kraja. Bio bi politički mrtav, ali bi “na aparatima” mogao preživjeti do konca lipnja, kada rotacijom idući predsjedatelj Unijom postaje Njemačka.

Pa Vlada ne pada u ožujku, nego – recimo – u srpnju. Pri čemu bi, zapravo, izostala neka veća drama jer bi se tada izbori praktički poklopili s redovnima. Bez obzira bi li se na koncu održali u rujnu ili listopadu.

Ako Plenković izgubi izbore u HDZ-u, a novi predsjednik ga ostavi na funkciji premijera, nije isključena još jedna mogućnost. Da mu u međuvremenu netko od partnera uskrati podršku u Saboru.

Jer kada brod tone, nema ništa loše u tome da ga se na vrijeme napusti. I zauzme što bolja pozicija uoči presudne bitke za novi saziv parlamenta. 

#ANDREJ PLENKOVIć#VLADA

Izdvojeno