StoryEditor
Hrvatskabitka za tron

Plenković izveo desant na Dalmaciju, no najveći pljesak u Splitu pokupio je Penava; Relković: HDZ-ovci su sada na testu, a ovo bi značilo pad Vlade

20. siječnja 2020. - 05:34

Tijekom vikenda Andrej Plenković izveo je pravi desant na Dalmaciju.

U subotu je u Splitu prisustvovao 30. obljetnici osnutka HDZ-a. I tamo dobio hvalospjeve splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i šefa županijskog HDZ-a Ante Sanadera. U Imotskom je najavio gradnju brze ceste do Zagvozda, a dan prije otvoreno ga je podržao prvi čovjek šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić.

- Pozitivno je da ima više protukandidata, najgore je kad je samo jedan. To onda izgleda kao unaprijed riješena stvar. Ovako neka pobijedi bolji program i bolji kandidat, a ja mislim da je to Andrej Plenković – ustvrdio je Dujić.

Ovacije su Plenkovića tijekom vikenda dočekale i u Lici, na skupu tamošnje županijske organizacije HDZ-a. Pa se sam po sebi nameće zaključak da premijer može biti siguran u svoju pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima u HDZ-u.

No, je li to doista tako?

Je li podrška koju Plenković dobiva od stranačkih dužnosnika na terenu dovoljna da iz igre izbaci konkurenciju? Da ušutka kritičare? I potpuno izdominira u utrci za predsjednika HDZ-a? Teško.

Plenkovića sredinom ožujka neće birati predsjednici županijskih organizacija nego svi članovi HDZ-a po načelu “jedan član – jedan glas”.

Uz to, nisu samo Plenkovića u Dalmaciji dočekale laude. Najveći pljesak u Splitu je - sudeći po novinskim izvještajima - dobio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Jedan od pretendenata na HDZ-ov stranački tron, koji posljednjih dana intenzivno kritizira premijerove poteze.

Politički analitičar Ivica Relković podsjeća da HDZ do sada nikada nije imao ovakvu situaciju.

- HDZ je već birao Tomislava Karamarka i Andreja Plenkovića po načelu “jedan član – jedan glas”, ali to su bile čiste aklamacije. Ovdje imamo nekoga tko možda nije previše voljen od stranačke baze, tko sada traži podršku te iste baze, i koji istovremeno vodi Vladu.

Ako je HDZ poslušna mašinerija, prednost će uvijek imati onaj tko vodi Vladu. Ako nije, onda to znači da HDZ-ovo članstvo svjesno ide u rušenje vlastite Vlade, jer bi pobjeda nekog od Plenkovićevih konkurenata značila njegovu smjenu s mjesta premijera. Odnosno, pad Vlade – ističe za Slobodnu Dalmaciju Relković.

I to sve u trenutku kada SDP doživljava svoju renesansu. Kada je, kako kaže naš sugovornik, na Iblerovom trgu bijeli, a ne crni labud.

- Mislim da će HDZ prvi put biti na testu na kojem će morati izabrati hoće li prednost dati svojim ideološkim sklonostima ili potrebi da se ostane na vlasti – smatra Relković.

Što je za HDZ prilično velika kušnja koja će ovu stranku, zaključuje naš sugovornik, duboko promijeniti. Bez obzira hoće li na njima pobijediti Plenković ili netko od njegovih izazivača.
 

item - id = 1000781
related id = 0 -> 1001294
related id = 1 -> 1001157
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 14:51