StoryEditor
Hrvatskabivša djelatnica

Zviždačica iz Državnih nekretnina javno progovorila o brojnim nepravilnostima koje je prijavila: Ministar Banožić sam je sebi birao stan

Piše PSD
25. siječnja 2022. - 13:52

U Hrvatskom saboru raspravlja se o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača, pa je tom prilikom govorila i Maja Đerek, bivša djelatnica Državnih nekretnina, koja je prijavljivala brojne nepravilnosti. Među ostalim, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan, javlja HRT.

- Trenutno postoji mnogo nas koji smo prijavili napravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je na prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nikoga nije zaštitio dosad, a već je dosta na snazi. Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci sam dobila otkaz, od toga je prošla godina i 4 mjeseca, nisam dobila sudsku zaštitu i nisam dobila nijedan odgovor iz državnog tijela na svoje prijave. Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače i da ne budu stigmatizirani, rekla je.

Naglasila je kako je prijavljivala činjenicu da postoji puno državnih prostora i državnih stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, to je, kaže, golem novac.

- Prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava, rekla je.

Rekla je kako Frku-Petešića ne bi komentirala, jer u tom sektoru nije radila, ali ima saznanja jer je radila u Državnim nekretninama.

- Ali činjenica je da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen, dodala je.

Istaknula je kako je prijavljivala Nadzornom odboru od kojeg nikad nije dobila odgovor.

- Prijavljivala sam tadašnjem ministru i sadašnjem koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, na kraju sam podigla dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek, rekla je.

Na pitanje novinara o stanu ministra Banožića rekla je da je ministar sam sebi birao stan.

- Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega, inače to tako ne funkcionira, rekla je Đerek za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 05:02