StoryEditorOCM
Hrvatskavojna izložba u splitu

Žustra rasprava na panel-diskusiji u sklopu ASDA-e: 'Strojevi neće ratovati umjesto ljudi, nego protiv ljudi! Scene iz Terminatora i bliže su nego nam se može činiti...'

Piše Z. Šagolj
11. travnja 2019. - 17:12

Da se svijet i posljedično obrambeni i sigurnosni sektor nalazi usred četvrte, digitalno-tehnološke industrijske revolucije, poručeno je u panel diskusiji 'Hrvatska obrembena industrija i nove tehnologije', što je u četvrtak u Splitu organizirana u sklopu Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe – ASDA.

- Bez obzira na dostignutu kvalitetu i brend koji ima na svjetskom tržištu, mi hrvatsku obrambenu industriju potičemo na nova inovativna rješenja. Tu je nužna sinergija svih uključenih, kao i podizanje svijesti o prednostima i primjenjinovosti novih tehnologija. Obrambeni sektor bio je oduvijek pokretač promjena i razvoja – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Prema njegovim riječima, Hrvatska vojska niti malo na zaostaje u trendovima, pa je tako naveo osnutak središta za bespilotne raketne sustave i kibernetički prostor.

- Mi moramo preduhitriti prijetnje koje postoje. Korištenje umjetne inteleginecije i drugih dostignuća tehnologije može biti odgovor na ilegalne migracije, kibernetički terorizam i mnoge druge stvari – poručio je Krstičević.

Uz njega je kao uvodnik u panel diskusiju govorio i načelnik Glavnog stožera HV-a, general zbora Mirko Šundov, koji je naveo kako je i NATO u svojoj strategiji stavio na kibernetiku, ali i upozorio kako će vlade i države gubiti svoju tradicionalnu ulogu s novim tehnologijama i dolaziti u poziciju ovisnosti o privatnom sektoru kada su u pitanju moderna rješenja.

- Mi u HV-u trebamo ljude koji će razmišljati na nove načine i dati pobjednička rješenja – rekao je Šundov i dodao kako je humani faktor najvažniji element i taj koji čini razliku.

Uz to, iznio je projekcije kako će u skoroj budućnosti potrebe za energijom u svijetu skočiti za 35 posto, dok će 60-do 65 posto ili 6,4 milijarde ljudi živjeti u gradovima, tako da bi voda i hrana mogle poistati ključnim, ali i kriznim točkama.

Na opasku Justina Weba iz TNT Productionsa i njegovo pozivanje na riječi Bila Gatesa, Elona Muska i Stephena Hawkinga da će umjetna inteligencija ubrzo preuzeti kontrolu i dovesti do kraja ljudske vrste, neizravno je reagirao Marinko Ogorec, stručnjak s Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju.

- Strojevi neće ratovati umjesto ljudi, nego protiv ljudi. Oni ne vode politiku, pa stoga i ne donose odluke. Zato nemojmo krivnju prebacivati ni na kakvu umjetnu inteligenciju – upozorio je Ogorec, ali i dodao kako su donedavno nezamislive scene iz filmova poput Terminator i bliže nego nam se može činiti.

Naveo je i neke konrektne primjere novih vojnih proizvoda s besposadnim sustavima što su ih Rusi koristili u Iraku u obračunu protiv ISIL-a.

- Nove tehnologije postavile su pred nas nove društvene i etičke izazove i mi moramo dati odgovor na njih. Je li etično da stroj ubija ljude i tko će biti odgovoran za pogreške koje učini? - zapitao se i općenito usprotivio uporabi pojma obrambena industrija:

- Kada bi se svi branili, onda vojne industrije ne bi bilo. A ona je danas najbrže rastuća gospodarska grana u svijetu.

 

U samoj panel diskusiji na pitanje voditelja Jadrana Kapora, glavnog urednika Slobodne Dalmacije, odgovarala su petorica predstavnika uglednih međunarodnih i domaćih proizvođača oružja i vojne opreme. Jonathan Hoyle iz Lockheed Martina upozorio je da je tehnologija danas dosta brža od politike.

- Zato treba educirati ljude koji donose odluke da oni znaju što će se zbivati za sedam ili deset godina – savjetovao je Hoyle.

Predstavnik izraelskog 'Rafaela' Amihal Dekel kazao je da su njima u fokusu doktrina, disciplina i aktivna zaštita svakog vojnika, dok je Goran Basarac iz hrvatske tvrtke 'Šestan Busch' u tom svjetlo naveo primjer njihove polietilenske kacige s primarnom balističkom zaštitom, ali i odlikama interoperabilnosti (ugrađena sredstva komunikacije, noćnog osmatranja i sl.).

- Vojnik budućnosti je kompleksan pojam, ali primarno je kako uskladiti razmjenu podataka i povećati sposobnost vojnika na terenu. U 90 posto slučaja on ne zna tko i odakle puca i tu sofisticirani sustavi mogu dati odgovor – kazao je Željko Pavlin iz karlovačkog HS-produkta.

- Više nije pitanje korištenja umjetne inteligencije, nego samo kada. Samo se nadam da će neće obistiniti navedene prognoze Elona Muska – poručio je Subeije Kalo iz Dok-Inga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 03:56