StoryEditorOCM
KalelargaIZLOŽBA NA VIŠNJIKU

Ministar Banožić i admiral Hranj jako su zadovoljni što se sajam oružja održava u Zadru. Evo i zašto...

Piše Iva Ivanac
3. svibnja 2023. - 15:39

- Drago nam je što se ASDA održava u Zadru, gradu u kojem se nalaze značajne postrojbe Hrvatske vojske, koje su s vremenom postale jedan od njegovih prepoznatljivih simbola. Smatramo da je jačanje hrvatskih tvrtki i potpora koju im pružamo pomažući im da izlažu svoje proizvode uz relevantne međunarodne partnere od iznimne važnosti za dugoročni razvoj hrvatske obrambene industrije - rekao je ministar obrane Mario Banožić komentirajući velik odziv domaćih izlagača na međunarodnoj izložbi proizvođača naoružanja i vojne opreme "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA)“, koja je u srijedu otvorena u Zadru.

Na izložbi sudjeluje više od 200 izlagača iz 30 zemalja.

- Vlada RH i Ministarstvo obrane prepoznali hrvatsku obrambenu industriju kao generatora gospodarskoga razvoja i promotora vrhunskih hrvatskih proizvoda. Ulaganje u obranu nije trošak i zato više nećemo dopustiti da se u bilo kojem trenutku ponove negativni trendovi, odnosno vremena u kojima se išlo na smanjenje obrambenog proračuna i na štetu materijalnih prava hrvatskih vojnikinja i vojnika. Sudjelovanje hrvatske obrambene industrije u procesu modernizacije Hrvatske vojske, koji je posebno izazovan obzirom na trenutačnu sigurnosnu situaciju i rat u Ukrajini, ključno je za stvaranje onih dodanih vrijednosti kojima svi težimo - istaknuo je ministar Banožić dodajući kako ministarstvo obrane ove godine ima najveći proračun od Domovinskog rata koji iznosi milijardu i 35 milijuna eura.

Današnjem otvorenju prisustvovao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

- Američka kompanija TNT prepoznala je Hrvatsku i ukazala joj povjerenje da još jednom bude domaćin ASDA-i, kazao je Hranj dodajući kako je sajam prilika da se predstavnici oružanih snaga s jedne strane i predstavnici vojne industrije nađu na jednom mjestu i kroz neposredni kontakt pronađu zajednički interes. 

- Prilika je to i za Oružane snage RH da učvrstimo bilateralne odnose s oružanim  snagama susjednih zemalja, ali i šire. Najvažnije, ovo je prilika da se hrvatska vojna industrija prezentira u najboljem svijetlu i pokaže svoja postignuća i proizvode, istaknuo je admiral Hranj.

27. travanj 2024 22:30