StoryEditor
Hrvatskakontra najava

Žilavi policajci: Prvoj crti ne režu se plaće; Jagić: Među najizloženijima smo i spremni na industrijske akcije

Piše Marko Didić
19. svibnja 2020. - 20:45

Nedostatak novca u državnoj blagajni uzrokovan pandemijom koronavirusa, koja je skresala dohodovnu stranu proračuna, natjerao je Vladu da 6. svibnja započne pregovore s reprezentativnim sindikatima javne uprave, pa tako i MUP-a, o sklapanju dodatka II Sporazumu o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike.

Kako su nam rekli u policijskim sindikatima, to znači da Vlada predlaže ukidanje dvaju dogovorenih povećanja osnovice od jedan posto, koja su se trebala početi primjenjivati od 1. lipnja, i dva posto od 1. listopada, ukidanje prava na božićnicu, regres i jubilarnu nagradu policijskim službenicima koji su do sada bili neupitni.

Više se ne bi isplaćivalo ni onih izglasanih tri posto povećanja što se isplaćuje policajcima sa srednjom stručnom spremom od 1. siječnja. Za ostale policijske službenike uveo bi se dodatak u osnovnoj plaći od tri posto od 1. rujna, s isplatom u listopadu, ali ni od toga neće biti ništa.

Policijski službenici su upravo bili živnuli s povećanjem s početka godine, očekujući i rast od još tri posto, a najnovije prilike sve su vratile na početak.

Protuzakonito

Sindikat policije Hrvatske (koji je najveći sindikat u MUP-u) ne prihvaća prijedloge Vlade Republike Hrvatske niti pristaje na značajno smanjenje materijalnih prava službenika i namještenika.

– Među ostalim, ukinula bi se dva planirana uvećanja osnovice koja predstoje u ovoj godini, kao i isplata regresa za korištenje godišnjeg odmora, božićnice te jubilarnih nagrada. Na to ne možemo pristati. Kad je o Kolektivnom ugovoru riječ, on je važeći dokument koji je potpisan, te bi svako nepridržavanje Kolektivnog ugovora od strane Vlade bilo protuzakonito.

Kao i u svakoj krizi do sada, od Domovinskog rata do danas, policajci i policijski službenici podnijeli su velik dio tereta.

U aktualnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa bili smo među najizloženijim skupinama, radeći u neposrednom kontaktu s velikim brojem ljudi, često i bez adekvatnih zaštitnih sredstava, izlažući se riziku od zaraze potencijalno pogibeljne za nas i naše najbliže. Sindikat policije Hrvatske zauzeo je čvrst stav da policajci te drugi državni službenici i namještenici za svoju žrtvu u epidemiji ne smiju biti kažnjeni oduzimanjem materijalnih prava.

Kao i uvijek do sada, Sindikat policije Hrvatske spreman je organizirati industrijske akcije te druge oblike djelovanja u interesu našeg članstva te svih policijskih i državnih službenika i namještenika, ali u ovom trenutku ne želimo pokazati sve karte koje imamo u rukama – rekao nam je Dubravko Jagić, čelnik toga sindikata.

Kako je nakon razgovora s Vladom reagirao Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, koji je također reprezentativni sindikat u MUP-u, objasnio nam je njihov sindikalni povjerenik Mario Akmačić.

Tri mjeseca

– Nakon održanoga konzultativnog sastanka s predstavnicima Vlade RH, te sastanka na kojemu se razgovaralo o protokolu, članovima sindikata smo pružili mogućnost da kroz anketu jasno izraze svoje stajalište.

Anketa traje do nedjelje u ponoć i na temelju njezinih rezultata predsjednik NSD MUP-a Zdravko Lončar moći će definirati stav sindikata.

U toj anketi članovima sindikata se jasno prezentira situacija da, sukladno članku 106. Kolektivnog ugovora, svaka ugovorna strana može predložiti izmjene i dopune te da ugovor predviđa mogućnost da se zbog promjene okolnosti nastalih nakon sklapanja ovog ugovora, koje nisu bile poznate ili se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, a ispunjenje obveza za jednu ugovornu stranu postane otežano ili bi joj nanijelo pretjerani gubitak, može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili dopuni.

U slučaju da se ugovorne strane ne suglase o izmjenama Kolektivnog govora, svaka od njih ima ga pravo otkazati. Otkazni rok je tri mjeseca od dana dostave pisanog otkaza drugoj ugovornoj strani, nakon čega slijede tri mjeseca produljene primjene prava.

– Ovo navodimo samo da skrenemo pozornost pojedincima koji iznose paušalne stavove da sindikati ne trebaju uopće pregovarati s Vladom o prijedlogu izmjene, jer to članstvu ovaj čas nije u interesu. Na taj način ni Vlada se ne bi trebala odazvati pozivu na pregovore u nekim boljim ekonomskim vremenima – stoji u preporuci sindikata.

Vlada kolo vodi


I Ministarstvu unutarnjih poslova poslali smo pitanje kako gledaju na novonastalu situaciju i pregovore sa sindikatima. Odgovor nismo dobili jer sve pregovore u njihovo ime, kao poslodavca, vodi hrvatska Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:32