StoryEditorOCM
Hrvatskapoznati ‘ličanin‘

Zbog suše u Dalmaciji po zimnicu smo potegnuli preko Velebita: ’Do prije dvije godine krumpir je koštao četiri kune, a sad...’; Donosimo i čuvani recept za najukusnije pole

Piše Mladen Nejašmić
2. listopada 2022. - 16:42

U tvrdoj zemlji ponosno spava, a ponekom se vidi glava. Kada dođe hladno vrijeme, jedva čeka da ga za večeru spreme.

Kada mu dodaš kapulu i mirisnu slaninu, nije teško prebroditi hladnu ličku zimu. Crven, bijeli, duguljast, okrugli, različitog i neobičnog oblika, poznat i omiljen svima. Zato ori zemlju, kupuj sjeme, i gnojivo dodaj, te na kraju lički krumpir ne prodaj – svojevrsna je to oda krumpiru sastavljena iz bogatog pjesničkog opusa učenika osnovne škole u Lovincu, čiji radovi kao da prizivaju duh ne tako davnog vremena kada taj lički gomolj, premda zaštićen na zajedničkom EU-ovu tržištu, nisi mogao prodati ni darovati.

Međutim, u posljednje dvije godine "ubi" ga suša. Od Dalmacije do Slavonije, od sadnje do vađenja, kako bi to kazao Vakula, na mikrolokacijam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:38