StoryEditorOCM
Hrvatskasve je laž

Zajapureni Plazibat pričao o sotonizmu i pedofiliji u lektiri: temu je posve promašio, zašto plaši roditelje?!

Piše Vijesti SD
16. rujna 2023. - 18:09

I hrvatski kickboksač Antonio Plazibat zainteresirao se za školsku lektiru.

Oglasio se na Instagramu gdje je čitao odlomke iz knjiga koje su problematično štivo za njega i članove splitske podružnice Dalmatinskog pokreta, o čemu smo već izvijestili.

Marko Žaja u skupštini pričao o zoofiliji, sotonizmu i pedofiliji, ali ispada da je sve laž? Županiji obraz spasio Garac

Plazibat je na Instagram Storyju čitao odlomke iz djela Zorana Ferića Mišolovka Walta Disneyja i Anđeo u ofsajdu, Olje Savičević Ivančević Adio, kauboju, Kafka na žalu i Norveške šume Harukija Murakamija... 

"Ekipa, ajde pogodite odakle su ovi tekstovi... Da budem iskren, ovo ne mogu dalje čitati. Ima toga još puno, ali dalje ne mogu zbog živaca. Znam da nitko nije pogodio o čemu se radi. Ovo što sam sada pročita, to su vam tekstovi lektira u osnovnim školama. Zamisli", kazao je.

"Očito kod nas u Hrvatskoj nije toliko bitno to što se djeci promiče pedofilija, seksualizacija od drugog osnovne i takve stvari. Očito je sotonizam trenutno najbitnija stvar pa se svi moramo slagati s tim i misliti da je to normalno. Uf... Ne mogu pričati od živaca. Reka bi svakakve stvari, ali blokirat će mi sve živo", nastavio je Plazibat.

"Ovi koji pišu ove tekstove i ovi šta odabiru ove knjige da se stavu dici u škole, bilo srednje bilo osnovne, nije bitno. Te treba odma baciti u zatvor i na liječenje, jer to su očito teški bolesnici. Ako želiš biti pisac i umjetnik, potrudi se kao Tolkien i napiši nešto smisleno, najbolju fantaziju na svijetu. A ne ova sranja i pritom govoriti kako ste vi umjetnici i kako je to sloboda govora. Vi ste očito bolesni i treba vam pomoć. Najbolje bi bilo da odmah legaliziraju pedofiliju svugdje na svijetu, pa da odmah vidimo tko su bolesnici i to je to, očito sve ide u tom smjeru. Nisam očekivao da će ovo ikad doći u Hrvatsku, ali očito sam se za**ba", ljutio se dalje.

"Ja imam dite koje će uskoro u osnovnu. Zar itko od vas koji imate dicu misli da je potrebno da dite koje ide drugi, peti ili sedmi osnovne, čita nešto ovakvo? Pored svih normalnih knjiga koje imamo... Da se razumimo, nisam ja nešto previše čita lektire, odrađiva sam koliko je potrebno, ali nikada nisam naiša na nešto ovakvo. Zašto sada ovakva promjena, tko uvodi ova sranja? Ovo stoji na službenim stranicama, ljudi moji. Ja jesam vjernik i kršćanin, vjerujem u Boga. Ali ne govorim to zbog toga što sam vjernik, nego zato da zaštitimo dicu. Je li ovo normalno? Ja smatram da je ovo bitno za sve, bili vjernici, ateisti, ljevičari ili desničari, šta god da jeste, ovo je bitno", ljutio se Plazibat.

Zatim je ipak naglasio da je riječ o izbornoj lektiri. "Ali svaki učitelj ti more to dati ditetu i po tom ga ocjenjivati i ti se ne bi smija bunit na to", ljutio se dalje pa nastavio o "legalizaciji pedofilije" i "golim tetama u razredu".

O čemu se radi?

Tema koja je danas došla do Plazibata bila je aktualna 2019. godine među katoličkim fanaticima koji su tad tražili zabranu književnih djela. 

Članice inicijative Stop neprimjerenoj lektiri te su godine, podsjeća Index, tražile trenutno izbacivanje svih njima "problematičnih" književnih djela koja su se našla na popisu lektire u Sporazumu o suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja s Filozofskim fakultetom i Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz travnja 2019. Tražili su i trenutnu smjenu tadašnje ministrice Blaženke Divjak te svih njezinih suradnika.

"Obvezna lektira je objavljena, a što se tiče izborne lektire, ona je na stručnjacima, a to su učitelji, profesori koji rade u školama, a ne neke marginalne skupine koje su sebi dale za pravo da na ovakav način napadaju", rekla im je tad Divjak te naglasila kako je "riječ o desetak tisuća onih koji su na tom radili i koji su za to osposobljeni tijekom svoga školovanja i koji sigurno znaju što treba".

Podsjetimo još jednom i na nedavni splitski slučaj, kada je Marko Žaja iz Domovinskog pokreta na sjednici Skupštine Splitskio-dalmatinske-skupštine ‘sporne citate‘ sadržaja knjiga autora Zorana Ferića i Kristijana Novaka, nazvavši ih niskima, nakaradnima i morbidnima.

image

Marko Žaja

Vladimir Dugandžić/Cropix

"Dužni smo reagirati na sve anomalije, pogotovo kad su djeca u pitanju", kazao je Marko Žaja, poručivši da ti citati imaju elemenata pedofilije, zoofilije, čak i sotonizma.

Županiji je, kao što izvijestili, čast spasio Toni Garac iz HSLS-a, objasnivši "kako je argument kojim je Domovinski pokret pokušao obrazložiti problem potpuno promašen jer se sporni tekstovi, autori i djela ne nalaze u kurikulumu, niti su dio obvezne ni izborne lektire u školama.".

Da ponovimo - ova djela nisu uvrštena u lektire, a politički performans sa Županijske skupštine, na koji se nadovezao i Plazibat, "recikliran" je iz 2019. godine kada je Željka Markić prozivala nadležne zbog istih citata.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:18