StoryEditorOCM
S mora i krajaSPLITSKO DALMATINSKA

Marko Žaja u skupštini pričao o zoofiliji, sotonizmu i pedofiliji, ali ispada da je sve laž? Županiji obraz spasio Garac

Piše Sandra Barčot
13. rujna 2023. - 15:46

Na korak smo do super izborne 2024. godine, pa su političari već u niskom startu kako nam obećavati samo "med i mlijeko", a politička prepucavanja i zagrijavanje za "godinu od kampanja", već je naveliko počelo na nižim upravljačkim razinama.

Rekli bi narodski – političari i nakon 30 godina ismijavaju se s nama građanima i poreznim obveznicima! I to uspješno!

Jer kako tumačiti da na dnevni red Skupštine Splitsko-dalmatinske županije bude uvrštena točka o kojoj regionalni parlament uopće nema ingerencije, a uz to sve navedeno je – krivo prezentiralo, da ne kažemo lažno predstavljeno!

- Hvala županijskoj Skupštini koja je sačuvala dignitet, što su vijećnici odbacili zaključke Domovinskog pokreta te prihvatili zaključke HSLS-a! Iako su najave i očekivanja od rasprave oko zabrane seksualno eksplicitnih naslova u školskim udžbenicima bila bombastična, zbog čega sam jedini od oporbenih vijećnika i ostao na Skupštini, kao 24 od ukupno 47 vijećnika, rasprava se svela na čitanje citata iz djela autora knjiga nisu dio niti obavezne niti izborne literature u kurikulumu hrvatskog jezika – jasan je vijećnik HSLS-a Toni Garac, dodajući:

image
Duje Klaric/Cropix

- Ne smije biti zabranjenih tema za vijećničku raspravu, a meni kao roditelju i vijećniku HSLS je neprihvatljiva pojava seksualizacije djece kroz škole, te sam ostao do kraja Skupštine čekajući materijale na koje se pozivaju Marko Žaja iz DP-a i Ivica Kukavica tražeći zabranu tih udžbenika! No kada je Žaja počeo nabrajati djela, autore i citirati dijelove za koje i osobno mislim da nisu primjerena djeci rane dobi, bilo je jasno kako je argument kojim je Domovinski pokret pokušao obrazložiti problem potpuno promašen jer se sporni tekstovi, autori i djela ne nalaze u kurikulumu niti su dio obvezne ni izborne lektire u školama. Prijedlog DP-a nije uopće provediv i niti doprinosi rješenju potencijalnog problema, te su skupštinari prihvatili moj zaključak kojim se traži očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje o potencijalnom problemu.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Skupštinari koji su ostali u dvorani, od 9 do 19.30 sati koliko je trajala 22. sjednica regionalnog parlamenta, sa dnevnim redom od 23 točke, gdje je ta 20. točka "Prijedlog zaključka o davanju preporuke Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za odgoj i obrazovanje da se zabrane školski radni materijali koji potiču na ranu seksualizaciju djece te propagiranje seksualne ideologije u školama", njih 24 – vladajući HDZ-e sa koalicijskim partnerima HGS iHSP, te DP-om uz HSLS-ovim Garcem, poslušali su citate autora Kristijana Novaka i Zorana Ferića, koje je čitao Žaja, ističući kako imaju elemenata pedofilije, zoofilije, čak i sotonizma.

No ova djela nisu uvrštena u lektire, niti obveznu niti izbornu, a politički performans je "recikliran" iz 2019. godine kada je Željka Markić prozivala nadležne zbog istih citata!

To je bila ideologija, pa se sada vratimo na životne teme gdje bi sve nas, valjda, trebalo zanimati kako nam Dom zdravlja SDŽ radi s minusom, 2022. je završena sa skoro 15 milijuna kuna u "crvenom"!

Kako nam korisnici županijskih domova za starije i nemoćne osobe plaćaju dodatno korištenje klime za imati u poznim godinama barem ugodno proveden dan kada je vani i preko 30 stupnjeva. Plaćaju i korištenje hladnjaka u koji stave jogurt ili salatu te drugo zelenje koje danima ne vide u obrocima koje im spremaju u domu. Ili da se srednjoškolci u razredu "kuhaju" na plus 30 jer škola nema hlađenje, a svjedoci smo enormnih klimatskih promjenama...

Ili da Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju muku muči s prostorom budući rade na tri lokacije, dok se broj štićenika povećava jer svako četvrto naše dijete nažalost ima neki problem!

Naime, na dnevnom redu od 23. točke, osim ove o strahu za sadržaj knjiga i njihova dostupnost djeci, iako je sve lako dostupno i još brže na internetu, izvješće su dale i županijske ustanove, koja su sva usvojena bez obzira na rezultat poslovanja.

Od spomenutog Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, Stomatološka poliklinika, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Biokovka, Doma za starije i nemoćne osobe Split, te Lovret, Makarska i Vis, pa Županijska uprava za ceste, Zavod za prostorno uređenje, dok su rad triju regionalnih ustanova svi pohvalili i jednoglasno usvojili – Nastavni zavod za javno zdravstvo, Ljekarne SDŽ i Lučka uprava SDŽ!

Oporba, koja je u kompletu napustila sjednicu uoči 20. točke po njima nepotrebe za raspravu, prozivala je predsjednika Skupštine kako nije baš upućen u poslovnik, te je često iskrilo kada bi Mate Šimundić nekoga prekidao, davao mu pravo ili ne na repliku, dodatno usvajanje neke točke... Jednostavno lijeva i desna strana nisu mu podjednako važne.

Pa nije pojasnio ni zašto, a određeno je po "Poslovniku o radu" o točki koja nema jasnog predlagatelja kako treba biti dostupno i mišljenje župana, ovog puta vijećnicima uoči rasprave i samog glasovanja, nije dato...

LAUREATI

Dan svetog Jeronima je i Dan SDŽ, pa će na svečanoj sjednici biti uručene nagrade ovogodišnjim laureatima, a to su troje za životno djelo – Vlasta Bonačić-Koutecky, Josip Mašković i Stjepan Žaja, te nagrade udruga Liberato-Split, Studenski katolički centar Split, Kuglački savez SDŽ, Sinjske mažoretkinje, Aeroklub Sinj, te Ivan Tokić, Tomislav Nikolić, Ivan Bodrožić, Zoran Gabelica i Mira Talaja.

Za HDZ-ovca glasovao i Centar

Točka 17. bila je izvješće rada za 2022. Lučke uprave SDŽ kojeg je iznio ravnatelj Domagoj Maroević (HDZ) naglasivši prihod od fantastičnih 9 milijuna eura, što je povećanje od 36 posto više!

No Matejas Jozipović, vijećnik Nezavisne liste mladih, pitao je za potkradanje LU u Baškoj Vodi gdje se ne fakturiraju računi za naplatu vezova, pa je rektroaktivno naplaćeno 29.000 eura za 2019. godinu, budući su prikazane manja naplate, a brodova na vezovima je bilo više.

- Sada vidimo i u protekloj 2022. godini kako je prihod bio 44.000 eura, što je potkradanje jer je brodova puno više. Samo na mulu su 4 vezana broda koja su platila 40.000 eura, pa ispada da su svi ostali brodovi platili samo 4000 eura. To nije istina, jer očito nije naplaćeno ni vezarina, a ni korištenje punktove za naplatu izleta, i tu je izgubljeno 15.000-20.000 eura. Ako je ovako u Baškoj Vodi, jel‘ to znači da nas potkradaju i u drugim mjestima. Gubimo novac koji bi mogli dati za staračke domove, djecu s poteškoćama u razvoju – prozvao je Jozipović, upozoravajući i kako Općina Baška Voda ne donosi prostorni plan usklađen sa županijskim pa je time zakočeno i izdavanje građevinske dozvole za uređenje marine Krvavica, koja radi ilegalno. A sada je pod ingerecijom LU te donosi prihode od 400.000 eura u godinu dana, više nego splitska Zenta i Spinut sa legalnim vezovima.

- U pravu ste nezakonita je izgrađena Krvavica, no morali smo nastaviti obavljati djelatnost budući smo željeli zadržati 14 zaposlenih djelatnika, ostvarivati profit kojeg ćemo uložiti u sanaciju. Što se naplate tiče, 11 plovila nije bilo prijavljeno na istočnom lukobranu u Baškoj Vodi, što smo naplatili retroaktivno. Vršimo nadzor nad tim pokušajima potkradanja – iznio je ravnatelj Maroević, te je njegovo izvješće prihvaćeno sa 24 glasa "za", a među njima i Centrovog vijećnika Tonća Bulića, uz troje suzdržanih (Jozipović, Daša Dragnić i Toni Garac).

image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:12