StoryEditorOCM
Hrvatskaa cijene skaču...

Za Dalmatinski pršut svinje se tove u Austriji i Mađarskoj, sol je iz Alžira. Hrvatski je samo zrak na kojem se suše!?

Piše Stanislav Soldo
25. rujna 2023. - 17:14

Kad se prije nekoliko godina u susjednim zemljama pojavila afrička svinjska kuga mnogi su u tome vidjeli šansu za domaće uzgajivače svinja, jer su se zatvarala vrata uvoznoj svinjetini iz zaraženih zemalja.

Domaći farmeri mogli su bolje plasirati svoje svinje, cijenilo se ono što je zdravo i nadasve domaće.

No, sreća nije dugo potrajala, afrička svinjska kuga došla je i u slavonska dvorišta, poharala obore pa tako već danima gledamo slike praznih farmi i stotina usmrćenih svinja koje svinjogojci ispraćaju u suzama. Bez obzira što država, odnosno EU nadoknađuje štetu svim farmerima, pitanje je hoće li ikada oživjeti slavonska dvorišta, stariji se sigurno više neće baviti svinjogojstvom, dok se mlađi iseljavaju i odlaze trbuhom za kruhom u Njemačku, Irsku…

U...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 15:37