StoryEditorOCM
HrvatskaUdruga Franak

Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon dobio pravomoćnu presudu za kredit s valutnom klauzulom u eurima: banka mu mora uplatiti 40.000 kuna kamata

19. listopada 2020. - 08:50

Udruga Franak informirala je o još jednoj pravomoćnoj presudi za kredit s valutnom klauzulom vezanom uz euro, u kojemu je Addiko banka naplaćivala nezakonito ugovorene kamate koje su mijenjane jednostranom odlukom banke.

-Tužitelj je bio poznati vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji je tako nakon ratne pobjede doživio i pobjedu u miru protiv financijskog okupatora koji ga je pelješio naplatom nezakonitih kamata. Addiko banka tako mora uplatiti Janjiću ukupno oko 40.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata te platiti 8.600 kuna sudskih troškova za kredit u iznosu od oko 250.000 kuna - objavila je udruga Franak.

Županijski sud u Osijeku po sutkinji Marijani Žigić potvrdio je 14. rujna 2020. presudu Općinskog građanskog suda (OGS) u Zagrebu, sutkinje Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je utvrđeno da je Addiko banka s tužiteljem Janjićem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke.

Nadalje, tužitelj se može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda direktno ne odnosi na valutnu klauzulu vezanu uz euro.

Također utvrđeno je kako prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi, te da službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope.

Tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope.

I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna.

Sud je isto tako utvrdio da nema zastare potraživanja, jer zastara potraživanja počinje teći tek od dana utvrđenja ništetnosti nepoštene ugovorne odredbe.

-Ponavljamo što je dosad utvrđeno na sudovima: utvrđena je pravomoćno ništetnost ugovora s valutnom klauzulom CHF na Županijskom sudu u Varaždinu. Utvrđena je kolektivnom presudom ništetnost valutne klauzule CHF i promjenjive kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom CHF. Utvrđena je pravomoćno ništetnost promjenjive kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom euro te u kunskim kreditima. Utvrđena je ništetnost ugovorenih naknada za prijevremenu otplatu kredita - istaknuli su u udruzi Franak.

Također podsjetili su kako je  Sud EU utvrdio i nepoštenost naknada za obradu kredita te da je pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda od 30.1.2020. utvrđeno  da zastara potraživanja u slučaju kada se utvrđuje ništetnost počinje teći od dana pravomoćnog utvrđenja ništetnosti.

Nadalje ističu kako sve navedeno znači da svi potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope, dok u svim drugim kreditima s valutnom klauzulom u euru ili bez valutne klauzule potrošači mogu tužiti banke zbog nezakonitih povećanja kamatnih stopa i zatražiti razlike između naplaćenih kamata i kamata kakve su one trebale biti po početnom otplatnom planu.

Prema procjenama udruge Franak banke su sa zateznim kamatama dužne najmanje 30 milijardi kuna svim potrošačima s kojima su ugovarale kredite prije 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 13:10