StoryEditorOCM
HrvatskaKOBNI FRANAK

Vrhovni sud će konačnu odluku o ‘švicarcima‘ donijeti u utorak 13. prosinca. Evo što mogu napraviti korisnici kredita u francima ukoliko odluka bude u njihovu korist

Piše Ljubica Vuko
5. prosinca 2022. - 22:45

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu potvrdio je kolektivnu presudu u slučaju franak, i banke više nemaju nikakvih pravnih mogućnosti pobijati tu presudu niti na jednom sudu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske nakon toga je najavio kako će svoja pravna shvaćanja o učincima konverzije donijeti na sjednici Građanskog odjela u utorak 13. prosinca 2022. godine.

Postavlja se pitanje što sve to znači za potrošače koji su ugovorili ukupno 125.000 kredita (od te brojke 55 tisuća je ugovora konvertirano u druge valute, najčešće euro, a 70 tisuća ih je ostalo nekonvertirano) s valutnom klauzulom u "švicarcima" u osam kolektivno osuđenih banaka. O svemu tome razgovarali smo s predstavnicima Udruge Franak, evo što su nam rekli.

Ponajprije valja reći, kazali su nam u Udruzi Franak, da potrošači koji nisu iskoristili mogućnost zakonske konverzije kredita, bilo da su kredite otplatili prije konverzije, bilo da su eventualno konverziju napravili u dogovoru s bankom prije 2015. godine, bilo da su nakon konverzije nastavili plaćati kredit s povećanim tečajem CHF, imaju pravo nedvojbeno tužiti banku i zahtijevati obeštećenje. To pravo istječe im u lipnju 2023., kada će nastupiti zastara njihovih potraživanja!

Navodno još 50.000 potrošača s nekonvertiranim CHF kreditima nije tužilo banke radi svojih potraživanja, pa će to morati učiniti zaključno s 14. lipnja 2023., nakon čega će im za tužbu biti kasno. Kako nam nadalje pojašnjavaju, ono što još uvijek nije pravno utvrđeno jest pitanje prava na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima te pitanje prava na utvrđenje ništetnosti cijelog ugovora s ništetnom valutom i ništetnom kamatnom stopom.

Bude li odluka Vrhovnog suda u korist potrošača, to će značiti da i svih 55.000 potrošača s konvertiranim kreditima imaju pravo na punu restituciju, koju, prema tvrdnjama iz Udruge Franak, ti potrošači nisu dobili konverzijom.

Temeljne tvrdnje iz Franka svode se na to da je konverzijom utvrđena glavnica koja je veća i do 15 posto od glavnice kakva je trebala biti po početnom tečaju franka, da konverzijom nisu izračunane niti vraćene preplaćene kamate i preplaćeni tečaj te da konverzijom nisu obračunane niti plaćene zatezne kamate na preplaćene iznose kamata i tečaja, što sve spada u punu restituciju koja nije ostvarena konverzijom. Osim toga, potrošači se konverzijom nisu niti odrekli svojih potraživanja, niti je to odricanje banka smjela zahtijevati od potrošača.

image

Nicole Kwiatkowski i Goran Aleksić iz Udruge franak nakon ranije presude Vrhovnog suda iz 2019.godine

 

Damjan Tadić/cropix

U konačnici, ako bi VSRH dao za pravo bankama, a ne potrošačima, to bi značilo da potrošači s konverzijama na kraju plaćaju bankama ukupno za 40 do 50 posto više novca u anuitetima nego usporedivi potrošači koji nisu konvertirali kredite, ali su dobili na temelju sudskih presuda preplaćene iznose i pripadajuće zatezne kamate.

Osim što bi se dogodila diskriminacija potrošača s konverzijama u odnosu na potrošače bez konverzija, dogodila bi se i diskriminacija u odnosu na mađarske i poljske potrošače, kojima je Sud EU-a dao presudama C-118/17 i C-260/18 pravo na punu restituciju.

Bilo bi prekršeno hrvatsko pravo, prema kojemu ne postoji način da se nevaljani pravni posao kasnije pretvori u valjani, a bilo bi prekršeno i EU pravo prema kojemu se, unatoč konverzijama, nagodbama i drugim pravnim radnjama, potrošačima mora uvijek omogućiti puna restitucija izuzećem ništetnih odredaba ako tim naknadnim pravnim radnjama ona nije omogućena.

Temeljno je pitanje što trebaju sada činiti potrošači s konverzijama. Iz Udruge Franak kažu da će sve biti jasno nakon 13. prosinca ove godine. Ako odluka bude pozitivna, onda će se nastaviti sudski postupci za dvadesetak tisuća potrošača s konverzijama koji su već tužili te će ostalih 35.000 potrošača s konverzijama imati priliku tužiti zaključno s 14. lipnja 2023.

No, ako bi odluka bila negativna, situacija se značajno komplicira, i mada ne bi bilo baš sve gotovo, svaki potrošač s konvertiranim kreditom morao bi samostalno odlučiti hoće li ići do kraja, plaćati sudske troškove sve do vlastite revizije na Vrhovnom sudu za koju bi unaprijed znao da je izgubio te onda pokušati na Ustavnom sudu srušiti sudske presude. U slučaju kada bi Ustavni sud sve to potvrdio, štediše moraju odlučiti hoće li ići sve do Strasbourga sa svojim pojedinačnim predmetom ili pak odustati, povući svoju tužbu i pokušati ishoditi da ipak banka plati sve sudske troškove, jer se smatra da je ispunila zahtjev potrošača za obeštećenje konverzijom, što je potrošač saznao tek 13. prosinca 2022. budući da prije toga o tomu nije postojalo pravno shvaćanje.

No to je ipak samo u domeni teorije, i u Franku vjeruju da nije moguća nikakva drukčija odluka, osim odluke kojom bi se utvrdilo pravo potrošača na punu restituciju nakon izvršene konverzije.

Kažu da je znakovita i šutnja Hrvatske udruge banaka (HUB) nakon presude u Strasbourgu. Naime, HUB je dosad uvijek imao određene komentare, međutim, sada komentara uopće nema, jer nema više ni pravnih lijekova.

U Franku su uvjereni da nova pozitivna odluka VSRH ne bi pala ni na Ustavnom sudu, ni u Strasbourgu, dapače, Strasbourg je već ove godine u slučaju Žilić u obrazloženju presude izrekao kako potrošač Žilić nije trebao povlačiti svoju tužbu iz konvertiranog predmeta jer bi dobio presudu u svoju korist. Time je Strasbourg de facto izrekao kako konverzija nije zapreka za punu restituciju.

Ukratko, iz Franka kažu da svi potrošači s nekonvertiranim kreditima mogu i trebaju tužiti banke odmah, dok će potrošači s konvertiranim kreditima otvoren put za tužbe imati u slučaju očekivane pozitivne odluke VSRH 13. prosinca 2022. godine.

‘ŠVICARCI‘

125.000

kredita u švicarskim francima

70.000

ih je ostalo u ‘švicarcima‘

55.000

kredita prebačeno u druge valute

20.000

konvertiranih kredita završilo tužbom kontra banaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:35