StoryEditorOCM
Hrvatskauskoro kreće summit

Volodimir Zelenski stigao u Dubrovnik: ‘Pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavit će se na dugoročne osnove‘

Piše VIJESTI SD
9. listopada 2024. - 11:44

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik gdje će sudjelovati na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, na kojemu bi zemlje regije trebale dati podršku Kijevu u borbi protiv ruske agresije.

"Stigao sam u Hrvatsku kako bih se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predstavnicima drugih zemalja iz regije te sudjelovao na trećem summitu Ukrajina - Jugoistočna Europa.

S premijerom Plenkovićem razgovarat ćemo o daljnjoj obrambenoj suradnji, rehabilitaciji naših ratnika ranjenih na bojištu te oporavku Ukrajine.

Na summitu u formatu Ukrajina+12, razgovarat ćemo o međunarodnim naporima za približavanje mira i provedbu Mirovne formule, našem zajedničkom odgovoru s partnerima na sigurnosne izazove te o suradnji na putu prema Europskoj uniji i NATO-u", napisao je na svom službenom X profilu.

Sudionici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa summita u Ateni i Tirani.

Glavne točke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama summita Andrej Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Kako se doznaje od izvora iz Vlade, sporazumom bi se "pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove", piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 12:22