StoryEditorOCM
Hrvatska‘SLOBODNA‘ SAZNAJE

Visoki izvor blizak Nacionalnom stožeru: Bila je ideja da se teretane zatvore, ali se od toga odustalo. Ako brojke nastave rasti onda se i one zatvaraju ili se uvode maske!

31. ožujka 2021. - 20:30

Hoće li se zatvoriti teretane? Bilo je to jedno od pitanja nakon što je Stožer objavio kako se na 15 dana 'gase svi' treninzi u zatvorenome. Uskoro je došlo pojašnjenje da se privremeno zatvaraju klupski sportovi, ali da teretane ostaju otvorene.

- Teretane ostaju otvorene sljedećih 15 dana, iako je bilo ideja da se u pojedinim županijama zatvore. Međutim, došlo se do kompromisa, teretane će ostati otvorene u naredna dva tjedna, a ako ne bude padao broj zaraženih onda će nažalost i one doći na red. Koliko smo čuli proteklih dana, najviše zaraženih dolazi iz radnih kolektiva i s obiteljskih okupljanja.

Teretane nisu rizične ako se ne događaju bliska okupljanja i ako se prostor provjetrava. Ne mogu naglasiti koliko je bitno provjetravati prostorije, te održavati higijenu sprava. Također, bitno je da se u teretanama vježbači rekreativci ne druže - neka obave trening, poželjno sami, i potom idu na zrak - kaže nam visoki izvor blizak Nacionalnom stožeru.

- Dolaze lijepi dani i nadamo se da će broj zaraženih pasti jer će ljudi više boraviti na otvorenome. No, virus ne zna je li proljeće ili zima, stoga je bitno držati se razmaka, nositi maske i provjetravatri prostorije. I ova dva tjedna koja dolaze zaista su ključna - kaže naš izvor.

- Zadnja linija obrane su, što se tiče teretana, maske na trenizima. Međutim, od toga za sada odustalo. Naime, dio država u Europi nije zatvarao teretane, ali su svi vježbači morali nositi maske. I to se strogo kontroliralo. Hoće li u budućnosti doći do takve odluke ne znamo, ali moglo bi se ići u tom pravcu, s tim da bi se moralo razmotriti kako iz toga izuzeti vježbače u strogo aerobnim sportovima, dakle ondje gdje dolazi do velike zadihanosti i napora.

Njima bi se mnoglo dopustiti da vježbaju, ali samo ako se prostorija može dobro provjetriti, te se osigurati kontinuiran dolazak svježeg zraka. Ali da ponovim, nadam se da će nam brojke u sljedeća dva tjedna pasti i da neće biti potrebe za strožim mjerama - zaključuje naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:11