StoryEditor
Hrvatskastranka ih dovela u red

Veterani povukli amandman kojim su tražili da Dan antifašizma ne bude više praznik: Đakić reterirao nakon što je naljutio Plenkovića, ali ne i Stevo Culej

Piše Anita Belak-Krile
8. studenog 2019. - 13:39

Odbor za ratne veterane Sabora danas je reterirao i na telefonskoj sjednici povukao svih pet amandmana na Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojim su, između ostalog, tražili i da Dan antifašističke borbe više ne bude praznik.

Dan antifašizma posvađao HDZ-ovce: i Plenkovićevi oponenti žestoko se obrušili na Đakića i društvo; Brkić glasao za ukidanje praznika, ali tvrdi da je njegov glas zloupotrijebljen

Šefa Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednik Odbora za veterane Josip Đakić o tome je obavijestio vrlo brzo nakon što je ujutro održan Klub HDZ-a koji se usprotivio prijedlogu Đakićeva odbora.

Kao što je poznato veterani su amandmanima tražili da Dan antifašističke borbe više ne bude praznik već samo radni spomendan, kao i da se izmijeni naziv novog praznika koji će se obilježavati 18. studenog. Oni su predložili da se zove Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, a ne kako je predloženo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

I jedan i drugi prijedlog odmah je u startu srezao premijer Andrej Plenković,  pozivajući se na Tuđmanovu ostavštinu, a na sjednici Kluba HDZ-a jutros je rečeno kako zastupnici trebaju poštivati odluku Predsjedništva stranke I prihvatiti predloženu vladinu blagdansku križaljku.

Ubrzo nakon sjednice Kluba, Đakićev odbor sa sedam glasova povlači sporne amandmane.

No, među tih sedam glasovima nije i onaj Steve Culeja (HDZ).

- Ne ja ostajem pri starom stavu. Nisam među tih sedam – potvrdio nam je kratko Culej, a na pitanje boji li se stranačkih sankcija odgovara kako se u životu boji jedino dragog Boga, suda svoje obitelji i svog naroda.

- Ja nisam spreman izaći iz stranke, jer ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti hoću li, kada ću, i kako otići – dodao je.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:09