StoryEditorOCM
Hrvatskajedini ponuđač

Velika rasprodaja Kerumovih nekretnina: na bubnju se našao i stan u centru, pričali smo s poduzetnikom koji je dao ponudu; ‘Možda sam jedini naivac. Još razmišljam...‘

21. listopada 2022. - 16:06

Nije mi drago što je moje ime javno objavljeno u medijima, ali istina je – dao sam ponudu za kupnju Kerumova stana u Zadru.

Nisam osoba sklona eksponiranju, mali sam poduzetnik, moja tvrtka bavi se veleprodajom elektromaterijala, a ponuda za stan u Zadru učinila mi se dobrom investicijom. Iznenadilo me što sam bio jedini ponuđač. Možda sam i jedini naivac. Stan još nije kupljen, sad razmatram hoću li na kraju uopće realizirati ponudu.

Prodan je Kerumov stan procijenjen na 1,7 milijuna kuna: za atraktivan prostor od 114 kvadrata u centru grada javila se samo jedna osoba

Ispričao nam je to u petak u telefonskom razgovoru zagrebački poduzetnik Vladimir Noršić, jedini ponuđač za kupnju stana "Keruma d.d". od 123 četvorna metra na četvrtom katu u zgradi na Trgu kneza Višeslava u Zadru, koji je završio "na bubnju". Naime, kako je potvrdila stečajna upraviteljica "Keruma d.o.o.", na nedavno održanom ročištu za prodaju stana" Keruma d.o.o." u Zadru pristigla je samo jedna ponuda i to ona zagrebačkog poduzetnika Vladimira Noršića. Stan je bio procijenjene vrijednosti 1.713.026 kuna, a četiri pripadajuća spremišta nešto više od 80.000 kuna. Noršić je za stan ponudio 2,1 milijun kuna, a za spremišta oko 80.000 kuna.

O Vladimiru Noršiću na internetu se doista može pronaći jako malo podataka, osim onih da je vlasnik i direktor zagrebačke tvrtke za veleprodaju elektromaterijala OLIGO-LUX koja je s radom započela 2009. godine. Na mrežnim stranicama tvrtke stoji, uz ostalo, kako su krenuli s prodajom grijalica, fenomata za ruke i kosu, koji se pod njihovim brandom proizvode u Kini, a početkom 2016. godine proširili su poslovanje na kompletan elektromaterijal. Kako se može vidjeti iz ponude proizvoda, među njima se nalaze audio i video portafoni, instalacijske cijevi, gromobranski pribor, kabeli i vodiči, LED rasvjeta, ventilatori, grijalice i ostalo.

- Osim što se naša ponuda bazira na proizvodima renomiranih europskih proizvođača, redovito pratimo proizvodnju najnovijih tehnoloških dostignuća s područja elektromaterijala, kao što su elementi namijenjeni ‘‘pametnim stanovima‘‘ i posebno dizajnirani elementi elektroopreme za poslovne i stambene prostore – napisali su o sebi na web stranicama.

Prema portalu poslovna.hr, poslovni subjekt OLIGO-LUX d.o.o. registriran je za djelatnost Nespecijalizirana trgovina na veliko, a temeljni kapital subjekta financiran je sto posto domaćim kapitalom. Tvrtka je 2021. ostvarila ukupan godišnji prihod u iznosu od 15.702.617,00 kuna što, kako se navodi, predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 3.384.691,00 kuna u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 12.317.926,00 kuna. Tijekom posljednje dvije godine poslovali su s dobiti, pa su u 2021. ostvarili neto rezultat poslovanja u iznosu od 1.521.659,00 kn dok je ostvarena neto marža iznosila 9,69 posto. U 2021. nisu ni povećavali ni smanjivali broj zaposlenih, a imaju 12 zaposlenika.

Vladimir Noršić potvrdio je kako u Zadru tvrtka ima kupce i poslovne partnere, ali da sa Željkom Kerumom nikada nije imao nikakvu poslovnu suradnju. Ne zanima ga ni politika.

- Klonim se politike i političara. Ne želim ni kavu popiti s njima – još je kratko za naš list kazao poduzetni Vladimir Noršić.

Zato se o Željku Kerumu zna gotovo sve, a u posljednje vrijeme medijske stupce nerijetko pune vijesti o ‘otapanju‘ njegova nekadašnjeg poslovnog carstva. Posljednja prodaja Kerumovih nekretnina u Zadru, kako javlja Hina, dogodila se nakon što je Trgovački sud u Splitu u kolovozu donio rješenja kojima se tri nekretnine Keruma d.o.o u stečaju predaju u posjed tvrtki Coast d.o.o. kojoj je direktor Kerumov nećak Igor Sapunar. Sukladno sudskim rješenjima, Sapunaru je dosuđen poslovni prostor i mali stan kod splitskog HNK gdje je bila trgovina "Kerum" te poslovni prostor od 64 četvorna metra u prostoru lokala "Lažni svjedok" u zagrebačkoj Amruševoj ulici. Uz to, Coast. d.o.o. preuzeo je u posjed dvorište, kuću i studenac te prirodno neplodno zemljište od oko 1900 četvornih metara u Milni na otoku Braču.

U Hininu izvještaju navodi se i kako je predaja u posjed tih Kerumovih nekretnina dosuđena nakon prodaje njegove svinjogojske farme u Drnišu i Lagune, nekretnine u sklopu nekadašnjeg drniškog Mesoprometa, te dionica Hajduka u vlasništvu Keruma d.o.o. u stečaju.

-Najvrjednija imovina Kerumove tvrtke nedavno prodana "na bubnju" bila je svinjogojska farma u Drnišu za koju je tvrtka Hoteli Batuda d.o.o. ponudila 3,5 milijuna kuna – javlja Hina.

Iz Kerumovih su ruku posljednjih godina, uz ostale, ‘iskliznule‘ i druge vrijedne nekretnine, poput onih u Zagrebu i Zadru. Tako je u kolovozu prošle godine Trgovački sud u Splitu predao u posjed novim vlasnicima tri proslavljene nekretnine Keruma d.o.o u stečaju, ukupno procijenjene na 36,65 milijuna kuna - bivše zagrebačko kino Central te nekad renomirani restoran "Šumski dvor" preuzela je tvrtka Ivana Čermaka, dok je zgrada robne kuće u Zadru pripala solinskoj tvrtka Tenant. Samo vrijednost "Šumskog dvora", smještenog u elitnoj zagrebačkoj četvrti uz Cmrok u samom gradskom središtu, procijenjena je na 15,17 milijuna kuna, a kako su pisali mediji, Kerum ju je preuzeo 2009. godine "u valu kupovina" nekretnina po Zagrebu. Tada je, uz ostalo, kupio devet lokala u užem gradskom središtu, poput caffe bara Bulldog, vile na Tuškancu te bivšeg kina Central koje je u stečajnom postupku procijenjeno na 9,95 milijuna kuna.

Solinska tvrtka Tenant preuzela je, pak poslovnu zgradu – robnu kuću na Boriku u Zadru, svojedobno procijenjenu na 11,53 milijuna kuna, kao i oko 4000 četvornih metara zemljišta. Kerum d.o.o u stečaju registriran je kao društvo s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu s temeljim kapitalom od samo 52.600 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Željko Kerum. Stečaj nad tom tvrtkom bio je otvoren u studenom 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 00:53