StoryEditorOCM
HrvatskaPRIČA IZ CENTRA

Velika rasprava nakon teksta u ‘Slobodnoj‘. Situaciju nam prokomentirala psihologinja Mirjana Nazor, evo što ona kaže o tome tko može raditi s osjetljivom populacijom

Piše Marko Didić
2. rujna 2021. - 17:17

Priča koju je objavila "Slobodna" o ženi koja je zaposlena u jednom Centru za socijalni rad u Dalmaciji na poslovima s djecom, a protiv koje je prije nekoliko godina policija podnijela optužni prijedlog za prekršajno djelo odavanja prostituciji, izazvalo je velike rasprave.

Svoje je mišljenje iznijela i psihologinja i umirovljena profesorica Mirjana Nazor, koja kaže da za takvu osobu možda nije najbolje rješenje rad s osjetljivom populacijom.

image
Dr. sc. Mirjana Nazor: Ima i drugih poslova u Centru na kojima je ta gospođa mogla raditi
Nikola Vilić/Cropix

– Isto kao što ne bi mogla biti ni učiteljica, na primjer, ili raditi u vrtiću.

Mi možemo reći da se možda ova gospođa prostituirala iz ljute egzistencijalne potrebe za vrijeme svojeg studiranja, na primjer, ali tako se mrtvo hladno može reći da ako je prodavala svoje tijelo za novac, zašto ne bi za novac kao psihologinja prodavala svoja vještačenja i stručne procjene i preporuke?

Vidim i da se dosta dugo bavila prostitucijom, oko dvije godine, i da posao nije tražila u tom gradu, nego u nekom drugom, što znači da se bojala javnog pogovora i da neki ljudi tamo znaju čime se bavi.

image
AFP

Ipak, to bavljenje prostitucijom ne bi je trebalo obilježiti za cijeli život, a u Centru ima i drugih poslova osim ovih najosjetljivijih koje bi mogla raditi.

Ja nisam nikakav pravni stručnjak, ali nelogično mi je da bavljenje prostitucijom nije prepreka za to da se netko zaposli u radu s najpotrebitijima i to bi zakonodavac, po mojem mišljenju, trebao promijeniti – kaže ugledna profesorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 22:51