StoryEditor

Vedran Duvnjak: Hotele nećemo prodavati za kunu

Piše PSD.
26. kolovoza 2009. - 22:17

U prvoj etapi predstojeće privatizacije vlasnike se traži za hotele u Korčuli, Živogošću, Podgori, za ‘Medenu’ i ‘Modru špilju’ iz Komiže, za koje će natječaj biti objavljen već za koji dan

Do kraja ove godine trebale bi biti privatizirane sve hotelsko-turističke tvrtke koje su još u pretežitom državnom vlasništvu, doznaje se u Hrvatskom fondu za privatizaciju koji je još krajem lipnja najavio novu potragu za vlasnicima jadranskih hotela.

U prvoj etapi predstojeće privatizacije, vlasnike će se tražiti za hotele u hotelskim kućama Korčule, Živogošća, Podgore, za “Medenu” i “Modru špilju” iz Komiže, za koje će natječaj biti objavljen već za koji dan. Zatim slijedi prodaja “Hotela Makarska”, te dubrovačkih “Maestrala” i “Plata”.

No, iako su cijene u odnosu na prvotne neznatno povećane, ipak će se, prema cijenama u natječaju, kupac naših hotela tražiti na – sezonskoj rasprodaji. Jer, svojedobno je vrijednost državnog portfelja u tim hotelskim tvrtkama bila procijenjena na oko 380 milijuna kuna, a na predstojećem natječaju oni će se nuditi za – upola manji iznos.

Po kojim kriterijima i zašto su za prodaju sada odabrane baš te tvrtke, a ne i druge koje čeka privatizacija, kao i kriteriji po kojima je birana početna cijena u njihovoj prodaji, teško je reći, tek jasno je da se država i neće baš obogatiti od traženih iznosa.

Ukupno bi se za pet hotelskih tvrtki s desetak hotela trebalo uprihoditi oko 143 milijuna kuna.

- Ubrzavamo privatizaciju kod društava koja su u financijskim problemima. No, od 107 provedenih natječaja, realizirali smo samo pet transakcija. Nije dobro unedogled ponavljati natječaje po istim uvjetima ako oni ne daju rezultat. Zato ta društva treba restrukturirati i posložiti poslovanje, ali riješiti i imovinsko-pravna pitanja. Možda ni ovaj put ne bude interesenata za kupnju, vrijednosti nekretnina padaju, ali model “za jednu kunu” nećemo primjenjivati – kazao nam je Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 02:22