StoryEditor
Hrvatskafond za privatizaciju ponudio tri problematične tvrtke

(RAS)PRODAJA Kupac Adriachema može otpustiti 238 radnika

Piše PSD.
25. ožujka 2010. - 23:40

Novi vlasnik mora zbrinuti višak radnika, a može promijeniti i djelatnosti, što nije dopušteno u slučaju Trimota i Imote

Na temelju dogovora sa sindikalnim predstavnicima koji su postignuti prošloga tjedna u Splitu, Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), na sjednici održanoj u četvrtak, Vladi je uputio prijedlog za raspisivanje javnog poziva za privatizaciju triju dalmatinskih tvrtki, Adriachema, Trimota i Imote, pod posebnim uvjetima. Naime, državni udjeli u tim tvrtkama ponudit će se na prodaju za jednu kunu.

Posljednja šansa Adriachema

Prema riječima predsjednika Upravnog fonda HFP-a Petra Čobankovića, zbog činjenice da se državni udjeli nude za jednu kunu te da je rok za podmirivanje obveza tih tvrtki prema Fondu s uobičajenih 60 dana produljen na najviše pet godina, pojavljuje se veliki prostor da ova tura natječaja bude uspješna.

Naime, rečeno je tijekom sjednice, za sve tvrtke natječaji za privatizaciju raspisivani su proteklih godina više puta − za Imotu i Trimot po četiri javna poziva, a za Adriachem čak 10 javnih poziva, ali ni jedna valjana ponuda za njihovu kupnju nije pristigla u Fond.

Za Adriachem, čiji je račun blokiran još od sredine 2008., Fond ne traži obvezu zadržavanja 238 radnika, nego program zbrinjavanja viška radnika, te poslovni plan koji omogućava i obavljanje neke druge djelatnosti.

Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak ustvrdio je da je ovo vrlo vjerojatno zadnji javni poziv za Adriachem te da će, ako i ovaj put ne bude zainteresiranih, ta tvrtka morati u stečaj. Za razliku od Adriachema, za Trimot i Imotu traži se plan poslovanja koji predviđa zadržavanje djelatnosti i njihovih zaposlenika na rok od jedne godine.

U Trimotu su zaposlena 192 radnika, dok Imota zapošljava 93 radnika. Osvrćući se na uvjete za privatizaciju Adriachema, sindikalni predstavnik u Upravnom odboru HFP-a Ozren Matijašević ustvrdio je da se nada da će ovaj put privatizacija te kaštelanske tvrtke uspjeti.

Što se Trimota tiče, Matijašević je kazao kako se radi o spašavanju 192 zdrava radna mjesta u realnom sektoru, dok je spašavanje Imote, prema njegovu mišljenju, važno ne samo zbog zaposlenika, nego i zbog oko 1000 kooperanata čije je poslovanje isključivo vezano uz tu tvrtku.

Što Vlada nudi

81,67 posto Adriachema

97,78 posto Trimota

94,58 posto Imote

Popijač: Škverski ‘plan B’, što je to?

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač komentirao je u četvrtak kako je prvi krug za privatizaciju brodogradilišta bio svojevrsni test na kojem su potencijalni investitori testirali teren, dok u drugom krugu očekuje da će se javiti ozbiljni ponuđači.

− Mislim da nije primjereno uspoređivati prvi i drugi krug. U prvom se javljao svatko jer su investitori željeli vidjeti što se događa, a u drugom krugu očekujem odaziv ozbiljnih investitora spremnih na ulazak u tako veliki investicijski poduhvat − kazao je Popijač.

Upitan, pak, hoće li se možda rokovi za predaju dokumentacije produljiti i nakon 19. travnja, Popijač je ustvrdio kako ne vidi zašto bi to bio problem kad bi neki od ozbiljnijih investitora imao potrebu za produljenjem roka kako bi mogao što kvalitetnije razmisliti o takvom poslovnom pothvatu.

Na pitanje kako je Bruxelles reagirao na plan B, koji bi trebao biti izrađen za slučaj da privatizacija brodogradilišta ne uspije ni u drugom krugu, Popijač je rekao da nitko u Bruxelles nije ni slao plan B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 03:13