StoryEditor
Hrvatska"nisam požalila"

Umrla je Ankica Lepej, prva hrvatska zviždačica koja je nakon otkrića ušteđevine Tuđmanovih dobila otkaz i kazneni progon. Godinama se borila s teškom bolesti, a onda i s koronom

18. siječnja 2022. - 12:18

Nakon dugogodišnje hrabre borbe s teškom bolešću, a onda i infekcijom koronavirusa u prosincu, životnu bitku izgubila je najpoznatija hrvatska prokazivačica najstrožih tajni nekadašnje vladajuće garniture, gospođa Ankica Lepej. Bila je prva zviždačica u zemlji koja je demontirala laž i pohlepu političara. Njezino tadašnje otkriće iz temelja je uzdrmalo Tuđmanovu vladajuću nomenklaturu, a njoj donijelo puno nevolja.  

Tužnu vijest o njezinoj smrti objavila je Sanja Sarnavka.

"Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga", objavila je Sanja Sarnavka.

Ankica Lepej nastradala je 1998. godine kad je kao službenica Zagrebačke banke, otkrila podatak da Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika države, ima na banci račune na kojima je bilo položeno 210 tisuća tadašnjih njemačkih maraka i oko 15 tisuća američkih dolara.

Tu štednju svoje supruge tadašnji predsjednik Franjo Tuđman nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, a Ankica Lepej odlučila je javnosti otkriti istinu. Njezino otkriće objavila je novinarka Orlanda Obad u Jutarnjem listu, nakon čega je krenula potraga za izvorom. Zagrebačka banka ponudila je milijun kuna za informaciju o tome tko je podatke o štednji Ankice Tuđman dostavio Jutarnjem listu.

image
Naslovnica Jutarnjeg lista od 17. listopada 1998.

Braneći predsjednika Tuđmana, tadašnji predsjednik Ustavnog suda dr. Smiljko Sokol dao je medijima čuvenu izjavu da “novac nije imovina”, pa da ga, dakle, nije ni trebalo prijaviti.

“Čula sam Tuđmana kako poručuje umirovljenicima da je i njegova supruga penzionerka i da i sama jedva spaja kraj s krajem. Zavirila sam po matičnom broju u računalo Zagrebačke banke i otkrila veliki novac”, ispričala je kasnije Ankica Lepej.

image
Naslovnica Jutarnjeg lista od 19. listopada 1998.

Ankica Lepej ubrzo je dobila otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon zbog odavanja službene tajne. Ostala je bez egzistencije s dvoje djece, suprug Slavko već je prije dobio otkaz jer je prijavio kriminal u Tiskari Zagreb, a pritisci i nevolje krenule su sa svih strana. Unatoč svemu tvrdila je kako se nije pokolebala u uvjerenju da je postupila ispravno. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Prije sedam godina gospođa Lepej razboljela se od raka koji je metastazirao na pluća, jetru i žuč. Liječila se KBC-u Rebro, prošla šezdesetak kemoterapija, operacija i radiokirurgiju. O svojoj borbi sa zloćudnom bolešću često je pisala na društvenim mrežama, građani su joj redovito upućivali riječi podrške.

image
Naslovnica Jutarnjeg lista od 21. listopada 1998.

Kad joj je postavljena zločudna dijagnoza predviđali su joj 18 mjeseci života, no ona se nije dala prkosila je tumoru sedam godina. “Sprijateljila sam se s tom beštijom od bolesti, istovremeno je prihvatiš i boriš se protiv nje. Sve te godine sam jako disciplinirana, slušam upute liječnika. Evo, vidimo, ljudi su na distanci i u izolacijama sada zbog korone, a moj život tako izgleda već sedam godina. Smanjeni kontakti, oprez i čuvanje. I liječenje – napisala je na proljeće prošle godine.

U prosincu se zarazila i koronavirusom.

"Još mi je samo falila beštija korona, satrat ću ja nju budite sigurni - napisala je 15. prosinca.

Nažalost u toj borbi nije uspjela.

image
Cropix Cropix

Ono što je doživjela ispričala je u knjizi: "Istina – savjest iznad bankarske tajne”. Predgovor su napisali bivši predsjednik HAZU-a akademik Ivan Supek i psihologinja Mirjana Krizmanić. Njezina odvjetnica Vesna Alaburić na promociji te knjige podsjetila je da je sud odluku, da su sve optužbe protiv nje odbačene, objavio tek nakon smjene HDZ-ove vlasti. To je, kako je tada rekla, žalostan pokazatelj stanja u pravosuđu.

Za razliku od sustava građani su odmah prepoznali gdje je pravda i pravičnost, kazala je Alaburić, podsjetivši kako je "slučaj Lepej" podijelio Hrvatsku.

image
Razgovor s Ankicom Lepej iz 2011 godine
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2022 04:04