StoryEditor
HrvatskaPitanja iz sabora

U tijeku Odbor za pravosuđe, jedan kandidat je odustao; Program izložila Zlata Đurđević, na pitanje zastupnika HDZ-a odgovorila: ‘To je najteža optužba!‘

Piše PSD
8. lipnja 2021. - 11:25

U tijeku je sjednica saborskog Odbora za pravosuđe na temu "Izbor predsjednice/predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske".

Na sjednici kandidati predstavljaju svoje programe, piše N1.

Kandidati su bili Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić, Šimo Savić, Snježana Rizvan i Boris Vuković, no Vuković je rano jutros javio je da odustaje od kandidature.

Sjednica je počela u 11 sati, a razgovor s kandidatima obavlja se po abecednom redu, javlja N1. Kandidatkinje i kandidati imaju pravo 15 minuta za predstavljanje svog programa, a nakon toga kreće rasprava, rekao je predsjednik Odbora Mišel Jakšić.

Prva na redu je Zlata Đurđević.

- Glavno načelo kojim sam se vodila u svom programu je prevođenje hrvatskog sudstva iz tranzicijskog razdoblja u razdoblje vladavine prava. Brojne mjere koje sam predložila, mislim da će izvesti sudstvo iz tog tranzicijskog razdoblja. Krajnji cilj trebao bi biti vraćanje povjerenja građana u sudstvo, znamo do je ono na niskim granama i da ima negativni trend.

Ukazala sam i na greške i na tumačenje koje naši suci primjenjuju. Tumače pravo na jedan gramatički, jezični, formalistički način, a ne teološki, u smislu otkrivanja svrhe toga zakona.

Ciljevi su da stvorimo pravosuđe koje će biti učinkovito, transparentno, odgovorno i stručno.

Ključna za vraćanje povjerenja u pravosuđe je transparentnost. Hrvatska je po tom aspektu najlošija u EU-a, imamo najniži broj odluka dostupnih na internetu. To je nešto što se jako brzo može promijeniti.

Predsjednik VSRH ima sve mehanizme da utvrdi je li u predmetima došlo do odugovlačenja postupka iz objektivnih ili subjektivnih razloga, rekla je Đurđević.

Zalaže se i za otvoren i transparentan odabir sudaca. - To sada nije tako, rekla je.

- Potrebno je i digitalizirati naše sudsvo, to je izričito važno. Pojednostavit će rad, smanjiti troškove i lakšati kontrolu, rekla je Đurđević, a prenosi N1.

Kandidatkinji potom saborski zastupnici postavljaju pitanja.

HDZ-ov Damir Habijan pitao ju je zašto “pristala biti sudionica postupka koji nije sukladan zakonu”.

- To je najteža optužba koja je došla prema meni iz političkih krugova i moram reći da ja niti sam prekršila zakon niti sam prekršila Ustav niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri. Koja je to radnja kojom sam ja prekršila zakon? Na prvi poziv se nisam bila dužna javiti. Moj postupak je započeo onog trenutka kada me predsjednik pozvao i pitao želim li biti kandidatkinja. Prvi poziv je već bio krenuo. Kad sam pristala biti kandidatkinja, ja sam čekala drugi poziv i javila se na njega. Ja sam pristala, a nakon toga je za postupak odgovoran predsjednik Republike, odgovorila je Đurđević.

Odgovarajući na pitanje HDZ-ovog Dražena Bošnjakovića o preferiranom sustavu izbora sudaca Đurđević je između ostalog rekla da nigdje u programu nije predložila da parlament bira suce:

- Nikako nisam za to da bi parlament trebao birati, ali se treba razmisliti o sastavu DSV-a.

Marija Jelkovac (HDZ) pitala je Đurđević smatra li da je hrvatsko pravosuđe neovisno ili nije.

- Smatram da je neovisno. Međutim, vidimo da percepcija javnosti nije takva. Ja osobno smatram da naše pravosuđe je neovisno i da ima sve mehanizme da bude u potpunosti neovisno, odgovorila je Đurđević.

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:05