StoryEditorOCM

U Ryanairov zrakoplov na relaciji London - Pula udario grom

Piše PSD.
17. rujna 2008. - 16:23

Zrakoplov irske niskotarifne kompanije Ryanair EIDLJ, boeing 737 - 800, koji je letio na relaciji London - Pula, u utorak je preletjevši područje Venecije udario grom. U zrakoplovu se nalazilo 149 putnika, od kojh dvije bebe i jedno dijete. Srećom, nikome nije bilo ništa, a zrakoplov je u Zračnu luku Pula sletio u roku, odnosno u 11.40 sati. Dojavu iz kontrolnog tornja vatrogasci su zaprimili 20-ak minuta ranije, te su službe pulskog aerodroma bile u pripravnosti.

- Nije to ništa neuobičajeno za zrakoplove iako u Zračnoj luci Pula nemamo zabilježen takav slučaj. Avionu ne može biti ništa od udara groma, ali se putnici mogu prestrašiti - rekao je direktor Zračne luke Pula Bruno Rogović. Dapače, potvrdio je da su neki putnici bili malo prestrašeni kad su sletjeli, no ništa strašno. Nakon slijetanja avion je odvezen na izolirano parkiralište radi detaljnog pregleda. Kako pravila nalažu, u Pulu je stigao Rayanairov mehaničar, obavio kontrolu aviona i potvrdio udar groma. Ustvrdivši da nema oštećenja i da je spreman za let, avion je s putnicima za London krenuo u 17.40 sati.

Kako je avion u trenutku udara groma letio ispod tri tisuće metara nadmorske visine, putnicima se nisu otvorile maske za kisik pa je situacija bila manje dramatična. Isto tako, stručno osoblje u avionu objasnilo je što se dogodilo da ne bi došlo do nepotrebne panike. Udar groma može zvučati zastrašujuće, ali je mnogo opasnije ako se avion sudari s pticom, kaže tehnički direktor pulskog aerodroma Andrija Kuzmanić.

Mirna Divjak / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 08:53