StoryEditorOCM
Hrvatska‘BILI SMO MRTVI‘

‘U Europi je velika nestašica zmijskog protuotrova, jedna ampula zna koštati više od 20 tisuća kuna! Imunološki ima sve, možemo početi!‘: država spašava što je uništila, ravnatelj Čardžić otkriva agoniju i strategiju

5. lipnja 2021. - 09:51

Nakon trideset godina maćehinskog odnosa, država je ipak odlučila pružiti ruku spasa Imunološkom zavodu.

Ovoga tjedna na sjednici Vlade donesena je odluka o planu provedbe revitalizacije ove ustanove koja je u doba bivše države proizvodila virusna i bakterijska cjepiva te krvne pripravke za čitavu Jugoslaviju.

A koja je od samostalnosti Hrvatske potpuno neracionalno puštena da propada.

Plan predviđa da Imunološki zavod postane javna ustanova, da se izgradi nova tvornica cjepiva u Brezju kraj Svete Nedjelje te da ponovno počne proizvodnju imunoloških lijekova.

- Bili smo mrtvi. Imali smo samo dugove, nekretnine i ljude, ništa više - ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj Imunološkog zavoda dr. Vedran Čardžić, koji je na čelo ove ustanove došao prije dvije godine.

Bio je svjestan da stvari ne može pokrenuti s mrtve točke ako se ne riješi osnovni problem Zavoda: pitanje tzv. dualiteta ustanova-društvo u kojemu su izostale investicije, zanemario razvoj, a čitavo poslovanje bilo svedeno na puko preživljavanje.

Država preuzima imovinu i obaveze

- Ovo je prvi korak koji smo morali dobiti da bismo rješavali osnovni problem. Prema ovom našem prijedlogu koji je Vlada prihvatila, u bliskoj budućnosti ostat će samo ustanova.

Država će preuzeti imovinu i obaveze, a na ustanovu prebaciti sve što je potrebno da se ona dalje može razvijati - pojašnjava ravnatelj Imunološkog zavoda.

A to se u prvom redu odnosi na izgradnju nove tvornice u Brezju, na zemljištu koje je sada u vlasništvu Zavoda.

-Tamo će se raditi cjepiva protiv dječjih bolesti jer imamo matične sojeve koji su u vlasništvu države. Bilo je nužno da oni ostanu u vlasništvu države, a ne u privatnim rukama, jer oni su ishodište bez kojih se ne mogu raditi ta cjepiva - ističe dr. Čardžić. Riječ o cjepivima koja nisu namijenjena Hrvatskoj.

image
Ravnatelj Imunološkog zavoda dr. Vedran Čardžić je na čelo ustanove došao prije dvije godine
Ranko Šuvar/Cropix


- Imamo pismo namjere potencijalnog strateškog partnera koji bi distribuirao cjepiva po čitavom svijetu. To je ono što nam je do sada bila slaba točka: mi cjepivo možemo proizvesti, no teško bi ga bili plasirati - ističe dr. Čardžić.

Veliki svjetski igrač i nekoliko manjih

Kada jednom u poslu sa cjepivima ponovno budu „unutra“, onda će se sigurno, uvjeren je ravnatelj, otvoriti mogućnost za suradnju i oko proizvodnje cjepiva putem novih tehnologija.

-To je put da Imunološki usvoji nove tehnologije. Ako se pojavi neka nova pandemija koronavirusa u budućnosti, tada bismo i mi mogli sudjelovati u proizvodnji cjepiva - naglašava dr. Čordžić.

Imena mogućeg partnera za sada ne otkriva jer pregovore tek treba obaviti da bi posao bio zaključen. Otkriva nam tek da se radi o jednom velikom svjetskom igraču i nekoliko manjih.

Osim cjepiva protiv dječjih bolesti Imunološki zavod radit će i na plazmi, a treći stup ovoga plana biti će proizvodnja zmijskog antitoksina.

Mladi s fakulteta

- Na tome već sada radimo i prije nego što krenemo u novu tvornicu proizvest ćemo ga dovoljno za potrebe Hrvatske. U Brezju će biti veći kapaciteti pa ćemo zmijskim antitoksinom moći pokriti sredozemni bazen i ostale zemlje - otkriva naš sugovornik.

U ovom dijelu Europe vlada velika nestašica zmijskog protuotrova, a jedna ampula zna koštati i više od 20 tisuća kuna. Na tržištu postoji mali broj proizvođača jer je proizvodnja komplicirana, a potrebno je imati i sve dozvole vezano uz životinje.

image
Štrajk djelatnika Imunološkog zavoda 2014. godine
Damir Krajač/Cropix


Imunološki zavod to ima riješeno i može početi proizvoditi ovaj protuotrov - naglašava dr. Čardžić.

Jezgru stručnjaka koji znaju raditi na tim procesima Zavod, uvjeren je on, već ima.

- Moja je ideja da njima pridodamo mlade ljude sa fakulteta koji imaju znanja i želje. Oni će nam donijeti novo znanje i novi entuzijazam i to bi mogla biti doista dobra kombinacija - smatra ravnatelj Imunološkog zavoda.

Ako ta kombinacija upali, i ako se planirano ostvari, Imunološki zavod bi se mogao vratiti na stare staze slave. I od zavoda "slučaja“, pretvoriti u zavod uspjeha.

REVITALIZACIJA

Koštat će 350 milijuna kuna

Čitava priča vezana uz revitalizaciju predviđeno je da košta 350 milijuna kuna.

- Išli bismo smo na ostvarenje 60 posto onoga što je bilo predviđeno inicijalnim konceptom koji se radio od 2006. godine, i koji je došao do faze lokacijske dozvole.

Nešto je dakle manji u opsegu, a ako država stoji iza Zavoda, mogli bismi malo i umjereniju cijenu dobiti.

Vjerujem da bi se više od pola novca moglo povući iz EU fondova jer djelatnost spada u onu vrstu koja se financira iz fondova Europske unije - zaključuje dr. Vedran Čardžić.

ČETIRI GODINE PRIPREMA

Dokumentacija, natječaj, izgradnja...

Neke stvari već paralelno radimo. Neki će se procesi održavati dok čekamo dozvole. Radit ćemo zmijski antitoksin, kontrolu kvalitete, nabavku opreme, registracije…Sve to možemo napraviti i prije same izgradnje.

Najviše vremena otići će na prikupljanje dokumentacije. Pola godine treba za pribavljanje procjene utjecaja na okoliš i takve se stvari ne mogu skratiti, ali mi paralelno može pripremiti druge segmente - ističe ravnatelj Imunološkog zavoda dr. Vedran Čardžić.

Njegove preliminarne procjene predviđaju da će godinu i pol trajati prikupljanje potrebne dokumentacije, pola godine za provedbu javnih natječaja, potom slijedi izgradnja tvornice, implementacija i validacija procesa…

Ukupno četiri do četiri pol godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 10:29