StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIZNIS U POZADINI

Dobrovoljni ste darivatelj? Neko na vašoj krvi okreće milijune! Četrdeset posto plazme Imunološki zavod prodaje stranoj kompaniji. Evo koliko na tome zaradi

Piše DV/PSD
27. kolovoza 2022. - 09:07

Donirate krv? U tom slučaju morate znati da na vama, dragovoljnom darivatelju, okreću milijune! Čim plazma izađe iz vaših žila počne se preprodavati. Od trenutka kada prođe vrata Imunološkog zavoda, njezina vrijednost postaje poslovna tajna - doznaje RTL u svom istraživanju. Kako prenosi Slobodna Dalmacija razgovarali su s jednim od dobrovoljnih darivatelja krvi, Antoniom Kneževićem Grubišićem, kojem je to 17 put, i kaže da ga je potaknulo "to što spašavaš živote drugim ljudima, pogotovo ovaj separator jer ova krv ide odmah u dječje bolnice.

image
AFP

Takav ili sličan odgovor vjerojatno bi dali i ostali darivatelji u zagrebačkom Zavodu za transfuziju krvi. To važi za koncentrate eritrocita i trombocita koji se izdvajaju iz njihove krvi, no kad je u pitanju plazma istine u tome je tek 60 posto. Toliko će plazme završiti u bolnicama za transfuzijsko liječenje, dok 40 posto ide u Imunološki zavod za frakcioniranje.

A to frakcioniranje radi strana farmaceutska kompanija. Iako ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić kaže kako smatra da dosta darivatelja zna, Antonio nije znao.

Vrijednost te plazme u Imunološkom zavodu postaje poslovna tajna jer se

"detalji komercijalnih ugovora ne iznose", kako je rekao njegov ravnatelj Vedran Čardži.

Od 2016. godine ukupno je prodano više od sto tisuća litara. Od 2016. posao dobiva švicarska tvrtka Octapharma koja se obvezala da će iz kupljene plazme proizvesti lijekove i plasirati ih isključivo na hrvatsko tržište. Konkurentske tvrtke su se žalile na transparentnost procesa, ali vrijednost po kojoj je Octapharma kupila hrvatsku plazmu i dalje je dio samo internih izvještaja, prenosi Slobodna Dalmacija.

image
Damjan Tadić/Cropix

Financijski izvještaj Imunološkog otkriva da je 2021. plazme od transfuzijskih centara kupljeno za oko 7 milijuna kuna, a prodano Octapharmi za dvostruko, oko 15 milijuna kuna. Godinu ranije prihod je bio i veći - 27 milijuna.

 

27. travanj 2024 00:22