StoryEditorOCM
HrvatskaALTERNATIVNI BADNJAK

U Dicmo, na božićni party pravoslavne udruge koja slavi HOS, izaslanike šalju Ministarstvo branitelja i Zoran Milanović

Piše Marko Špoljar/JL
3. siječnja 2024. - 16:49
Grb Udruge Hrvatski pravoslavni centar i grb Hrvatske pravoslavne CrkveUdruga Hrvatski Pravoslavni Centar; Hrvatska Pravoslavna Crkva/

Dok će se istaknuti predstavnici društvene i političke elite i ove godine na pravoslavni Badnjak zabavljati na tradicionalnom božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, par stotina kilometara južnije odvijat će se "alternativni" domjenak u organizaciji udruge Hrvatski pravoslavni centar -  piše Marko Špoljar za Jutarnji list.

Nakon što se lani na njegov domjenak nitko od viđenijih političara nije odazvao, ove će godine, kako je za Dnevno.hr rekao čelnik udruge Predrag Mišić, biti drugačije.

- Domjenak je ove godine u općini Dicmo pokraj Splita i u restoranu Kamen očekujem oko stotinjak gostiju. Iz Ureda predsjednika RH potvrdili su dolazak, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved doći će osobno ili će poslati državnog tajnika - kaže Mišić, vukovarski branitelj pravoslavne vjeroispovijesti.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved za Jutarnji list rekao je kako će na domjenak u Dicmo doći predstavnik ministarstva "pošto ga organizira hrvatski branitelj", a na božićni domjenak Hrvatskog pravoslavnog centra doći će i izaslanik predsjendika RH Zorana Milanovića.

Neslužbeno smo doznali da će Milanović u Dicmo poslati svog posebnog savjetnika za veterane Domovinskog rata Marijana Marekovića.

Nema sumnje da će dolazak izaslanika potpredsjednika Vlade i predsjednika države izazvati burne reakcije pošto čelnik Hrvatskog pravoslavnog centra ne skriva animozitet prema svima koji ne slave HOS-ove insignije.

"Udruga Hrvatski pravoslavni centar sa sjedištem u Vukovaru je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija koja svojim radom želi pomoći, pružiti potporu hrvatskim pravoslavnim vjernicima, podizati i unaprijediti vjeru kao i kvalitetu produhovljenog hrvatskih pravoslavnih vjernika. Pristup Vam je moguć samo ukoliko slavite osnutak Republike Hrvatske, obilježja HOS-a, žrtvu Domovinskog rata, priznanju iste, poimanje agresora, prolivenu krv branitelja, Hrvatske obrambene snage i svih koji su srcem sudjelovali građenju lijepe naše. Gradite budućnost na vjeri i ljubavi u našu lijepu našu", stoji na stranicama Hrvatskog pravoslavnog centra.

Inače, grb Hrvatskog pravoslavnog centra gotovo je identičan grbu kojeg je koristila Hrvatska pravoslavna Crkva koja je osnovana 1942. godine za vrijeme tzv. Nezavisne Države Hrvatske - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:24