StoryEditorOCM
Hrvatskateško bez mame i tate

Tužno plačem, kuću ostavljam: mladi u Hrvatskoj napuštaju roditelje tek u 33. godini, samo u jednoj europskoj državi duže ostaju kod kuće

Piše PSD
2. rujna 2022. - 16:47

Znamo da je mladima uglavnom teško doći do vlastitog krova nad glavom, jer on podrazumijeva dobar posao i plaću, ušteđevinu i kreditnu sposobnost, uključujući i dugoročnu perspektivu.

U vremenima krize to se čini još teže ostvarivim. Međutim, šire nije poznato da smo po kasnome odvajanju od roditelja gotovo na samome vrhu Europske unije.

image

Mladi muškarci i žene u Hrvatskoj teško se odlučuju na selidbu (ilustracija)

Ranko Šuvar/Cropix

Prema podacima Eurostata za 2021. godinu, mladi u Hrvatskoj odlaze od roditelja i osamostaljuju se s 33 godine i tri mjeseca. Kasnije od nas odlaze samo u Portugalu, s 33 i pol godine. U Slovačkoj se, recimo, osamostaljuju s 30,9 godina, u Grčkoj s 30,7, u Bugarskoj s 30,3 godine, a u Švedskoj s 19, u Finskoj i Danskoj s 21,2 godine. Prosjek EU-a je 26,5 godina. Dok je prosječna dob muškaraca koji napuštaju roditeljski dom 27,4 godine, prosječna dob žena je 25 godina, tako je u Rumunjskoj i Bugarskoj i u većini država EU-a, osim u Portugalu i Hrvatskoj, piše Tportal.

Patrijarhat veže za dom

Takvi podaci svakako zaslužuju širu analizu koja bi zahvatila sociološke, psihološke i ekonomske faktore.

"Roditeljski dom predstavlja sigurnost, ali i svojevrsnu komociju. Teško je otići iz doma u kojemu dominiraju patrijarhalni odnosi – u velikom broju slučajeva u Hrvatskoj još je uvijek tako – tj. u kojima mama kuha, sprema, pegla… Sve se to događa gotovo nesvjesno pa se tjedni pretvaraju u mjesece, a mjeseci u godine. Na kraju, preko noći naše dijete o kojemu se brinemo ima tridesetak godina i još uvijek živi s nama. Valja naglasiti da suživot s roditeljima ne mora nužno označavati lošu stvar. Ono što ga čini lošim je to što vrlo često, u komociji doma u kojem smo odrastali, ne postajemo odgovorni i savjesni građani, već dijelom ostajemo djeca, kaže dr. sc. Erik Brezovec s Fakulteta hrvatskih studija za Tportal.

image

Mame mogu pomoći u čuvanju djece, ali i njima se može pomoći

AFP

"Kada u obiteljskom domu postoji zadovoljavajuća količina materijalnih resursa (poput novca ili imovine), ali i nematerijalnih resursa (kao što su pomoć oko pripreme obroka, kućanskih poslova i slično), mladi će ga ujedno manje poželjeti napustiti. Čak i ako odluče u nekom trenu napustiti roditeljsko kućanstvo (npr. zbog studiranja ili rada na sezoni), velik se broj mladih zbog ekonomskih ograničenja, odnosno manjka prihoda, naposljetku vrati u obiteljski dom. Istraživanja su većinom suglasna oko toga da će mladi koji su sigurno privrženi i imaju više autonomije u adolescenciji ‘na vrijeme‘ napustiti roditeljski dom, odnosno neće prolongirati ovu odluku", navodi za Tportal Krešimir Prijatelj s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

Status quo u pandemiji

On dodaje da međusobno optuživanje djece i roditelja ne dovodi do konstruktivnih rješenja, a u slučaju perzistirajućih poteškoća i osjećaja disfunkcionalnosti dobro je obratiti se i psihologu ili obiteljskome psihoterapeutu. Psiholog Krešimir Prijatelj ističe i da su pandemija, koja još traje, te ekonomska kriza dodatno utjecali na odgađanje odlaska od roditelja, piše Tportal.

image

Suživot s roditeljima ne mora nužno označavati lošu stvar, kaže dr. sc. Erik Brezovec

AFP

Očito je da vremena za odlazak od roditelja nisu najbolja, ali trend koji se veže za južnu i srednju Europu nije od jučer. Iza njega su duga desetljeća odgoja, psiholoških, sovioloških, ekonomskih i političkih faktora koji su do njega doveli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 07:26