StoryEditor
Hrvatska'Klemm Security'

To je nama naša borba dala: unatoč žalbi 'Sokol Marića', 'šatoraš' Klemm čuvat će Ministarstvo

8. veljače 2017. - 21:05
occupy_branitelji80-140315.JPG

Početkom prosinca prošle godine Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo je odluku da se osiguravanje toga ministarstva povjeri tvrtki "Klemm Security", vlasnika Josipa Klemma, jednog od lidera braniteljskog prosvjeda što se na istome mjestu odvijao čak 555 dana.

No, ugovor s Klemmom nije mogao biti potpisan jer se na ishod natječaja žalio "Sokol Marić", čiju je žalbu ovih dana odbacila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

Budući da je Ministarstvo hrvatskih branitelja raspisalo natječaj za tjelesnu i tehničku zaštitu svojih prostora u Savskoj 66, "Sokol Marić" pokušao je pred DKOM-om dokazati da "Klemm Security" nema potrebno iskustvo za tehničku zaštitu.

U prilog tužbi naveli su i podatak da je Klemm za pojedine usluge unutar tehničke zaštite Ministarstvu predložio cijenu od nula kuna, što, napisali su u svoj žalbi iz "Sokol Marića", dovodi u sumnju ozbiljnost ponude, ali i zakonske propise jer, ističu, svaka se pružena usluga mora i naplatiti.

'Sokolova' žalba

No, DKOM je odbacio žalbu "Sokol Marića" ocijenivši da se sporna cijena od "nula kuna" ne odnosi na neku od ukupnih stavki ponude, nego na neke podstavke, kao što je nadzor nad protuprovalnim sustavom, koje nisu bitne za ukupnu ponudu.

Što se tiče spornih referencija "Klemm Securityja" za poslove tehničke zaštite, Komisija je zauzela stajalište da Ministarstvo hrvatskih branitelja u odredbama natječaja nije propisalo da ponuditelj mora posebno dokazati iskustvo u tehničkom osiguravanju.

Godišnje osiguranje zgrade u Savskoj 66 stoji dva milijuna i 300 tisuća kuna i zajednički ga, po sustavu "pola-pola", plaćaju Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje se nalazi na istoj adresi. Klemm je zacijelo ponudio niži iznos od spomenutoga jer je kriterij za izbor najbolje ponude bila najniža cijena.

Prethodnih godina zgradu u Savskoj 66 osiguravao je "Sokol Marić", no sredinom prošle godine stvari su se promijenile i posao je prvi put dodijeljen Klemmu. Očito, nije se Josip Klemm "džaba" smrzavao u šatoru ispred Ministarstva hrvatskih branitelja zajedno s ostalim prosvjednicima, tražeći ostavku tadašnjeg ministra Predraga Matića Freda.

Uz "Klemm Security" i "Sokol Marić", na spomenuti natječaj javile su se još dvije zaštitarske tvrtke, ali se, za razliku od "Sokola", nisu žalile na odluku Ministarstva hrvatskih branitelja. Vjerojatno su procijenile da bi im to bio samo nepotreban trošak; u slučaju odbacivanja žalbe sljeduje im, naime, naknada troška od oko 25.000 kuna, što će sada podmiriti "Sokol Marić".
 

item - id = 467740
related id = 0 -> 1014476
related id = 1 -> 1002860
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 10:58