StoryEditorOCM
Politikavučićevi odjeci

Užareno u Saboru: Orešković spomenula šatoraše, Dakić je nazvao ‘Milanovićevom sponzorušom‘; tko je bio dezerter?

Piše Hina
10. listopada 2024. - 16:07
Dalija Orešković nazvala je Josipa Đakića ‘najgorim od najgorih‘, a on ju je nazvao ‘uhljebušom Zorana Milanovića‘  Goran Mehkek/Cropix

Prilikom iznošenja slobodnih stajališta danas su se u sabornici verbalno sukobili Dalija Orešković (DOSiP), koja je prozvala braniteljske udruge zbog šutnje na dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić.

Govoreći o "poniženoj" Hrvatskoj, Dalija Orešković se u ime Kluba HSS-a, GLAS-a i DOSiP-a osvrnula na jučerašnji dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na summit Ukrajina - Jugoistočna Europa u Dubrovniku i šutnju vladajućih na njegove izjave o Domovinskom ratu.

"Hrvatsku kao državu ponizili su i obezvrijedili najgori među nama, a to su Andrej Plenković, HDZ i njegovi sateliti, Domovinski pokret i svi oni branitelji i braniteljske udruge koji su podizali šatore i plinskim bocama prosvjedovali protiv legitimno izabrane hrvatske vlasti, ali im jučerašnji dolazak Aleksandra Vučića u Dubrovnik ne smeta", rekla je.

image

‘Gdje su svi ti silni branitelji, šatoraši i udrugaši, zar je moguće da su im beneficije i privilegije doista važnije od obrane digniteta Domovinskog rata i od ustavnosti, zakonitosti vlastite države‘, upitala se Dalija Orešković

Tomislav Krišto/Cropix

Podsjetila je da je Vučić čovjek koji propagira velikosrpsku ideologiju, ali je za Plenkovića dobrodošao gost, dok naš predsjednik Zoran Milanović nije.

"Gdje su svi ti silni branitelji, šatoraši i udrugaši, zar je moguće da su im beneficije i privilegije doista važnije od obrane digniteta Domovinskog rata i od ustavnosti, zakonitosti vlastite države?" upitala je s govornice.

Odgovor je tražila okrenuvši se prema klupama HDZ-a te je istaknula da je tu jedan za kojeg smatra da je "najgori od najgorih", na što se HDZ-ov Josip Đakić javio za povredu Poslovnika, vrijeđanje i omalovažavanje.

"Uhljebuša Zorana Milanovića, koja s njim podržava prorusku agresiju na Ukrajinu, vrijeđa sve nas hrvatske branitelje. Svaki onaj tko je želio doprinijeti podršci Ukrajini, mogao je na toj konferenciji biti, samo da je htio", poručio je te nazvao zastupnicu Orešković i "Milanovićevom sponzorušom".

image

 Josip Đakić podsjetio je da je aktualni predsjednik bio dezerter, ali onda se suočio s pitanjem što je bio premijer
 

Damjan Tadić/Cropix

Potpredsjednik sabora, HDZ-ov Željko Reiner, pozvao ih je oboje da ne koriste neprimjerene riječi.

"Da je situacija obrnuta, već bi vani bili podignuti šatori", ubacila se i Anka Mrak Taritaš (GLAS), a Đakić je poručio da su šatori bili postavljeni jer su Milanović kao tadašnji premijer i pokojni ministar branitelja Fred Matić htjeli smanjiti prava branitelja.

Zahtjeve za povredom Poslovnika nanizali su brojni HDZ-ovci, a SDP-ov Arsen Bauk uzvratio im je da je ono što im je zastupnica Orešković rekla još i nježno u odnosu na ono što su im do prije izbora govorili sadašnji koalicijski partneri iz Domovinskog pokreta i ono što su oni iz HDZ-a govorili kad su bili opozicija hrvatskom branitelju i logorašu na čelu Ministarstva branitelja.

"Neće vas nijedno more oprati od toga da ste u Dubrovnik zvali srpskog predsjednika, a niste hrvatskog", naglasio je. "Činjenica je da je Vučić bio četnik, no zastupnica je zaboravila reći da je aktualni predsjednik bio dezerter", dodao je Đakić, a iz oporbenih klupa su ga upitali što je onda Plenković. 

image

Povod za saborsku raspravu bio je Vučićev dolazak u Dubrovnik

Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 16:07